La monarquia autoritaria els Reis Catòlics

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,93 KB

TEMA 8->


1. L'Europa del s. XV; 1.3

l'enfrontament de la monarquia:
durant el s. XV, a divrsos països europeus, els reis van proposar imposar la seva autoritat sobre tot els súbdits. Així es va consolidar un nou model d'organització del poder: la monarquia autoritària.

2.La monarquia dels reis catòlics


2.1 la uníó de castella i aragó:

el 1469 es va unir en matrimoni el príncep Ferran (corona d'Aragó) i Isabel (Castella). La uníó del territori castellà i Aragónés no en va comportar la unificació en un únic regne, sinó la uníó dinàstica. Cada regne va mantenir les seves fronteres, la moneda, el sistema fiscal, les lleis i les institucions.

2.2 L'expansió territorial:

els reis catòlics pretenien unir tots els territoris peninsulars sota la seva corona. Per això van portar a terme una política d'expansió territorial; *Despés d'una guerra (k va ser-> 1482-1492) van conkerir el renge nassarita de Granada, últim reducte musulmà a la península. *El regne de Navarra, que s'havia aliat amb França, va ser envaït per un exercit castellà. Finalment, el 1515, va quedar incorporat per un exèrcit castellà, però va conservar les lleis i les institucions. 

3. L'articulació de la nova monarquia


3.1 la consolidació del poder reial

Quan isabel va pujar al tron de Castella, al regne hi havia una situació d'anarquia i de desorde. Al camp hi proliferaven els bandits; a les ciutats uns quants bàndols es dispotàven el poder i els nobles resolien les diferències entre ells amb guerres privades. Per posar fi a aquesta situació es va crear la santa hermandad (1476), un cos armat encarregat de perseguir malfactors i criminals.


3.2 La monarquia autoritària a Castella:



Virrei:

representant del monarca o cada territori de la corona. També es va crear un exercit profesional i permanent, controlat per la monarquia, en substitució de l'exercit feudal, recluat per la noblesa. Per assegurar-seel control més directe sobre la justícia i  fer-la més eficaç, els monarques van crear l'Audíència reial (o concellera). Per tal d'exercir un control més directe sobe les ciutats, es van nomenar corregidors, funcionaris reials que presidien l'Ajuntament i que exerciern funcions de govern.

3.3 la uniformitat religiosa:

la unfrmtat religiosa dels regnes tmbé es va cnvertir en un objectiu prioritari de la nova monarquia dels reis catòlics. Primer es a instar els jueus a convertir-se, i els qui no ho van fer, van ser perseguits. Finalment, el 1492 van ser expulsat d'Espanya. Després de la cnkesta de Granada es va garantir als musulmans k podrien mantenir la seva religió i els costums. Però a partir del 1499 el cardelan cisneros va posar fi a la tolerància i va impulsar els bateigs obligatoris, fet que va donar lloc a l'aparició dels moriscos (musulmans batejats). L'any 1502 tots els musulmans de Castella van ser obligats a convertir-se o a marxar. Per controlar el manteniment de l'ortodòxia catòlica i vigilar els conversos, els reis catòlics van instituir una altra vegada el Tribunal d'Inquisició (1478), k es va cnvertir en l'instrument principal per aconseguir la unitat religiosa.


CONTROL:



1


FERRAN, rei d'ARAGÓ i ISABEL reina de CASTELLA.

2.
A) Va ser una uníó dinàstica perque quan Ferran i Isabel es van casar, no van unir en un únic regne, sinó que cada regne va mantenir les seves fronteres, la moneda, el sistema fiscal, les lleis i les institucions. B)El rei agafava tot el poder de la noblesa.

3.
1º-> política interna. 2º-> política externa. 3º->política religiosa.

4.
A)kosas ke motivaron a Colom:
Ell pensava que podia arribar a la terra de les espècies navegant cap a l'oest, a través de l'Atlàntic, sense haver de costejar Àfrica. B) caravel·les, brúixola, astrolabi, timó, cartografia: uns mapes k indiken les costes i els ports.

5.
relacionar.

6.
Colom sabia quela Terra es rodona, però imaginava que el seu diàmetre era més petit del que és en realitat i desconeixia el continent d'Amèrica.

7.
MAIES: la civilització maia es va estendre pel sud de la peninsla del Yucatán entre els s. V I XV. Vivien fonamentalment del conreu del blat de moro i s'organitzaven en ciutats Estat independents. Van desenvolupar grans coneixements d'astronomia i de mates i tenien un sisteme d'escriptura jeroglífic. Quan hi arribaren els espanyols aquesta civilització gairebé havia desaparegut per causes desconegudes.

ASTEQUES: van poblar la vallde Mèxic entre el 1200 i l'arribada dels espanyols al 1519. Van ser un pobe essencialment guerrer. Tot el poder polític i religiós es concentrava en mans d'un emperador. L'agricultura i el comerç eren les seves activitats econòmiques principals. INQUES: es va desenvolupar a Amèrica del Sud, als altiplan se la serralada Andes, entre els anys 1100 i 1532, en què va ser conquerida pels espanyols. Van crear un Imperi amb centre a la religió de Cuzco. Eren un poble d'agricultors i estaven governats per un emperador, que era considerat com un déu i rebia el no, d'Inca. 8.Relacionar.

9.ENCOMENDA:

va ser una institució de la colonització española en amèrica, era k el rei donava el dret a un súbdit espanyol.


10.
 A
América: la introducció de nous cultius, cnsecuencies socials: es fan guerres, hihan els treballs forçats, epidèmies noves i apareixen 2 races-> negra i blanca. Cnsecuencies politikes: ke es cauen els imperis (inkas...). Cnsecuencias culturals: s'introdueixen noves cultures, religió, etc. A Europa: knsecuencies econòmikes: Europa creix. Cnsekuencies socials: molts americans emigren a terres espanyoles com esclaus. Cnsekuenies politikes: neixen imperis europeus; Portugal, españa... Cnsecuencia cultural: els europeus coneixien les cultures de tot el mon.

1. Els objectius dels grans viatges eren trobar noves vies marítimes

1.2.Les expedicions portugueses: *

la ruta africana: navegant cap a l'oest-> illes madeira(1418) i a les Açores (1431) van costejar les costes africanes cap al sud, fins arribar al golf de guinea (1460), on vanestablir colonies comercials per obtnr; or, vori i esclaus. BARTOLOMEU DIAS va arribar fins añ cal de Bona -esperança (1488).

la ruta d'Índia: una nova expedició dirigida per Vascó da Gama, va arribar a la costa d'Índia (1498) i obrí així el camí cao a les illes de les espècies.

2.1 el projecte de colom:

ell pensava que podia arribar a la terra de les espècies navegant cap a l'oest a través de l'Atlàntic, sense haver de costejar Àfrica. Sabia que la Terra es rodona, però imaginava que el seu diàmetre era mes petit del que és en realitat i desconeixia el continent americà.

2.2 els 4 viatges de colom:

1r viatge: va sortir del port de Palos el 3 d'Agost del 1492. Estava formada per una nau (la santa María) i dues caravel·les (la pinta i la niña). 2n viatge (1493), 3r viatge (1498) i 4t viatge (1502). Colom va morir a Valladolid el 1606 convençut que les terres on havia arribat eren el continent asiàtic.

2.3 el repartiment entre españa i Portugal:

seguint la mentalitar de lèpoca, els reis catolcs van demanar al papa que els cncedís la sobirania de les terres descobertes per colom per explorar-les i evangelitzar-les. Portugal tmbé aspirava al control dels mars i de les terres explorades pels seus marines. Aleshores, i per evitar conflictes, es va signar el tractat de tordesillas (1494). Akest dokument establia una línia imaginaria que repartia les terres que s'havien de colonitzar: les situades a l'oest del meridià serien per a Castella, i les situades a l'est, per a Portugal.

Els errors de Colom:


*Va fer una estimació incorrecta del diàmetre de la Terra, que el va portar a reduir un 25% la circumferènciaterrestre. *La creença que hi havia un únic oceà entre Europa i Àsia.

El descobrimetn del pacífic: L'any

1513 l'explorador espanyol Vascó Núéz de Balboa va organitzar una expedició que va travessar l'istme de Panamà a peu. Allà hi van descobrir un nou oceà (el pacífic).

La primera volta al món:

L'any 1519 es va organitzar una expedició al servei de la Corona espanyola, encapçalada per Fernão Magalhães. "Magalaes" va morir en akest arxipèleg, el 1521, en l'intent de sotmetre els indígens. El seu capità Juan Sebastián Elcano, va emprendre el camí de tornada travessant l'oceà índic. Magalaes i Elcano van fer la primera volta al món.

3.1. El continent desconegut:

kuan hi van arribar els europeus els pobles que l'habitaven havien desenvolupat civilitzacions pròsperes i havien creat gran imperis.
MAIES, ASTEQUES I INQUES (clt del control).

4.1. Les grans expedicions: LA CONKESTA DE MÈXIC:

Hernán Cortés que va desembarcar en territori Mèxicà, akest territori estava habitat pels asteques, que Hernán Cortés va sotmetre militarment; s'apropià les seves riqueses i va agafar el seu emperador Moctezuma, com a ostatge. Cortés va aconseguir derrotar les definitivament.

LA CONKESTA DE PERÚ:

L'any 1531 Francisco Pizarro, va dirigir la conkesta de l'Imperi inca. L'emperador inca Atahualpa va ser executat i, tot seguit els espanyols van conkerir Cuzco, la capital de l'Imperi.

5.1. La explotació dels recursos:


Els nous territoris americans van representar una font d'ingressos important per a Castella. El ràpid descobriment d'or i plata. La feina en camps i mines es basava en l'explotació de la mà d'obra indígena.

Entradas relacionadas: