Quin model d estat es va imposar a la zona insurrecta

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,44 KB

 

Per a la direcció de La guerra va anar guanyant partidaris el general Francisco Franco.
El Seu lideratge en l'exèrcit el va imposar després de l'alliberament de L'alçàsser de Toledo i d'aconseguir que tant Mussolini com Hitler el Reconeguessin com a únic interlocutor vàlid per negociar el seu suport en la Insurrecció i finalment els militars el van elegir cap d'Alzamiento i va Ser nomenat generalíSimó dels exèrcits espanyols.

Inspirant-se en el Model d'Estat feixista italià i alemany, de partit únic i amb un cap amb poders Plens, Franco va fer conèixer el decret d'unificació, que establia la creació D'un partit únic, la Falange Española Tradicionalista y de las JONS, que Comportava la unificació de falangistes i carlins.

Al 1938 es va formar El primer govern de Franco;
Es van suprimir les llibertats religiosa, Política i sindical, i es va imposar la censura de premsa i en els mitjans de Comunicació. També es van suprimir els estatuts d'autonomia i es va restablir La pena de mort i es va prohibir la llengua i la cultura pròpies de Cataluunya, El País Basc i Galícia.

Es va aprovar la Primera de les lleis fonamentals, el Fuero del Trabajo, inspirada en el Feixisme italià, amb un sindicat únic que agrupava empresaris i treballadors i Es van prohibir les vagues i les reivindicacions obreres

La zona nacional havia Esdevingut un Estat totalitari.

La població fugia Davant l'avançament de les tropes, sobretot la zona republicana, i passaven a Ser desplaçats o refugiats amb condicions de misèria i d'inseguretat que Això comportava.

Els primers objectius Dels insurrectes era la presa de Madrid.

Després de travessar L'estret, les tropes d'Àfrica van aconseguir l'enllaç amb la sona sublevada Del nord, després d'eliminar la resistència de Badajoz.

Malgrat els atacs dels Insurrectes, Madrid va resistir l'ofensiva de l'exèrcit rebel, que va ser Possible gràcies a l'arribada de les primeres Brigades Internacionals i a la Columna Llibertat i va tancar la fase de la guerra anomanada “columnes”.

Fracassat l'intent D'entrar a la capital, els insurrectes van iniciar dues maniobres Envoltants  per aïllar Madrid i tallar-ne Les comunicacions amb València:

B

atalla de Jarama, en la qual els insurrectes van creuar el riu però van ser detinguts pels Republicans i no van aconseguir el seu objectiu.

Batalla de Guadalajara, en la  qual les tropes feixistes Italianes aliades de Franco van patir una derrota davant l'Exèrcit Popular de La República.

La República va atacar Brunete i Belchite, però no va poder evitar que les tropes de Franco entressin primerament a Santander i a Astúries; tota la franja nord Quedava en mans dels rebels.

L'exèrcit republicà es Va reorganitzar en Brigades Mixtes, amb les quals es pretenia consolidar L'organització castrense i dotar l'exèrcit de l'eficàcia necessària per Capgirar el desenvolupament de la guerra.

El nou exèrcit Republicà, amb la intenció de prendre la iniciativa, va encadenar diverses Ofensives, la més exitosa de les quals va ser la Batalla de Terol.

L'exèrcit de Franco va Arribar fins al Mediterrani i el territori va quedar dividit en dues zones.

La Batalla de L'Ebre va ser una de les grans batalles i l'últim intent dels republicans Per aturar l'avançament de les tropes franquistes, conseguir recuperar el Territori i tornar a unir les dues zones republicanes.

Franco va decidir Endagar l'ofensiva contra Catalunya, la qual cosa va significar la fugida i L'exili cap a França de milers de refugiats.

Al començament de març El coronel Casado es va fer amb Madrid i, juntament amb Julián Besteiro va Crear una Junta de Defensa amb la finalitat de negociar amb Franco una Pau “honorable”, però aquest no va acceptar i va obligar al lliurament de les Armes. Finalment Franco va entrar a Madrid sense trobar-hi cap resistència i L'1 d'Abril, Franco va signar a Burgos el darrer “parte de guerra”, amb el qual Declarava la fi del conflicte i la seva victòria

Com a conseqüència a La guerra, va haver un increïble saldo de víctimes i el país va quedar arruinat Econòmicament.

Finalment la guerra va Destruïr la convivència i el fràgil sistema democràtic, que va ser substituït Per una dictadura militar, d'inspiració feixista, que es va prolongar 40 Anys.

Entradas relacionadas: