Missatge a la reina regent

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,78 KB

 

2.3 Valentí Almirall i el centre català:


 Valentí Almirall surt del partir republicà federal i organitza el 1r congrés catalanista (1880) on hi convoca a totes les forces catalanes, fins i tot el federalisme.
 Pi i Maragall vol un política espanyolista (volia participar a les eleccions, guanyar escons..) i Almirall vol una política més nacionalista catalana.
 Diuen que és l’iniciador del catalanisme polític.
 Des del Diari català comença a dir que el catalanisme ha d’anar més enllà de les qüestions culturals i que es dediqui a coses més materials i per tant que sigui polític.

Ell funda el Centre català (1882), el primer partit polític catalanista. Aquest partit comença a reivindicar:


- L’ús oficial de la llengua
- El dret civil-
Les lleis que en aquell moment tenia cada regió (una mena de furs però escrits). El govern central vol unificar a totes les regions i fer un dret civil per tot l’estat, però les regions volen defensar els seus. Per tant no volen que es toquin els drets civils catalans (per exemple els bens que s’aporten dins del matrimoni a Catalunya són de qui els guanya i en canvi a Madrid es reparteixen equitativament).  
- Una divisió comarcal
- Proteccionisme econòmic - vol dir protegir el teu producte. Catalunya és una de les regions més industrials d’Espanya i en aquell moment estava en auge. La burgesia catalana volia protegir el seu producte, de tal manera que no hagi de competir amb un altre, a partir d’un increment dels aranzels de les duanes (pujar els impostos d’importació).
 El nacionalisme català neix de la burgesia catalana, que es vol protegir i continuar tenint diners i exigeix a l’estat que la protegeixi.
 *Ara si que hi ha més tipus de nacionalismes (esquerres, revolucionaris…)
 Al 1883 es convoca el 2n Congrés catalanista. La crítica és que els partits catalanistes són una mena de sucursal dels partits dinàstics (eren subordinats dels partits dinàstics) i volien acabar amb aquesta relació de subordinació.
 Es fa una crida als polítics catalans perquè abandonin aquests partits i que s’apleguin dintre els partits catalanistes.

Memorial de Greuges (1885):


- L’inicia el centre català i convoca un reuníó a la llotja de Barcelona (com el “mercabarna” però només de peix).
- Aquí s’apleguen diferents organitzacions econòmiques, institucions culturals (amb tons catalanistes totes) i diverses entitats catalanistes.
- Redacten un document (Memorial de Greuges).
- Aquest document va ser presentat a Alfons XII i es considera el primer manifest del catalanisme polític.
- Es denuncia el centralisme, demana el dret de potenciar la vida regional, defensa el proteccionisme, el drets civil….
- Malauradament és l’any que mort Alfons XII i per tant no li arriba aquest document.
- Si que va tenir un cert ressò a Madrid.

Almirall publica al 1886 Lo catalanisme: bases del catalanisme progressista


- Catalunya ha de ser un motor de desenvolupament i la regeneració
d’Espanya
 Ell vol fer una formació política forta per intentar intervenir en les eleccions del govern central.
 Per això el que havia de fer era un partir interclassista (que integri a totes les classes socials, tant a la burgesia com la classe obrera)
 Aquí és quan fracassa Valentí Almirall amb el seu projecte, perquè va anar perdent suport per les dues bandes. Per una banda és molt progressista, molt republicà i la burgesia davant de tant progressisme s’espanta i deixa de donar-li suport. Per altre, la classe obrera troba que el plantejament de Valentí Almirall és tou. No satisfà a les demandes de ningú i al final ha de dissoldre el centre català (1886).
 Al 1888 s’organitza una Exposició Universal a Barcelona.
 Valentí Almirall suposa aquesta exposició universal i en canvi l’alcalde de Barcelona (Rius i Taulet) va potenciar aquest aïllament de Valentí Almirall. I justament després es dissol el centre català.

2.4 Lliga de Catalanunya i el Missatge a la Reina Regent:


 Reina regent - María Cristina d’Habsburg: ve de la família dels austríacs Habsburg.
 El centre català es dissol, es divideix i es forma per una banda la Lliga de Catalunya (1887), on hi formaven prohoms: (majoritàriament arquitectes).
- Domènec i Muntaner
- Puig i Catafal
- Enric Prat de la Riba
- Àngel Guimerà
 La Lliga de Catalunya és més conservadora que el Centre Català i per tant atrau més a la burgesia.
 La burgesia catalana cada vegada està menys contenta amb els partits dinàstics i Lliga comença a fer unes reivindicació (protecció econòmica, dret civil, divisió comarcal… - política catalanista).
 Al 1888 li envien un missatge a la reina regenta (María Cristina d’Habsburg) on es demana l’autonomia per Catalunya.
 No els hi fan cas (òbviament…).
 Al 1889 la Lliga de Catalunya fa un campanya molt incisiva en defensa del dret civil català i en contra de la reforma del codi civil que s’estava fent a Madrid.
 Aquesta campanya va tenir efecte, Madrid va respectar el codi civil català, i es considera que és la primera victòria pel catalanisme polític.

Entradas relacionadas: