Mineral molt dur de color negre

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,34 KB

2. Propietats mecàniques


Les propietats mecàniques són les que mostren Els minerals en ser sotmesos a algun tipus d'esforç. La mecànica és la part de La física que tracta la interacció entre objectes i forces o esforços. 
2.1 DURESA (propietat quantitativa): és la resistència d'un mineral al ser ratllat per un Objecte punxegut. Si el mineral és ratlla és que és més dur que l'objecte, sinó és més tou. Llavors podem mirar el desgast. Podem mesurar la duresa per comparació. Utilitzem Una escala (de l'1 al 10 per exemple) i agafem una substància sòlida pura i Cristal·lina. En mineralogia normalment s'utilitza l'escala De Mohs, que considera Déu graus, que de més tou a més dur són representats Pels següents minerals: 1. Talc 2. Guix 3. Calcita4. Fluorita 5. Apatita 6. Ortosa 7. Quars 8. Topazi 9. Corindó 10. Diamant Per Mesurar la duresa utilitzarem: -Ungla humana: 2'5 De duresa  (pot ratllar guix) -Moneda de 50, 20 O 10 (és un mineral) duresa entre 2'5 i 3'2 -Acer d'unes Tisores duresa 5 a 5,5 (les agafem com un llapis i ratllem) -Vidre duresa entre 6 i 6'5 -Quars duresa 7 (si el quars ratlla té una duresa entre 6 i 7. Si no es ratlla el vidre, Llavors el ) 
2.2 TENACITAT (propietat Quantitativa, es pot mesurar): és la resistència al trencament que presenten Els materials, entre ells els minerals, quan són sotmesos a un esforç. Els Materials que els costa de trencar-se són tenaços.

2.2.1 TIPUS DE RESPOSTES DEPENENT DE LES FORCES:

Si aquest esforç el deforma i després es Recupera, parlem de comportament elàstic.
És un comportament proporcional a la força que s'aplica. Si la força és més gran el cos sòlid té un Comportament plàstic o dúctil, que Consisteix en l'aplicació d'una força i que el material es deformi Permanentment. Si als cossos els apliques una força prou gran Es trenquen, el comportament fràgil.

2.3 FORMES DE TRENCAMENT:

Segons la manera de trencar-se tenim 2 Propietats: 

Fractura:

un mineral té fractura quan es trenca donant superfícies irregulars. Hi ha diverses formes de Fractura, però treballarem la més freqüent (el quars té fractura): -Fractura Concoïdal: és la que presenta el vidre, el trencament adquireix formes corbes (exemple: L'obsidiana, la pirita) 

Exfoliació:

un mineral té Exfoliació quan es trenca donant superfícies planes, que són conseqüència de Plans de feblesa de la xarxa cristal·lina.(exemple: la mica o la sal que té Tres direccions d'exfoliació). Un mineral pot tenir 1, 2, 3, 4 i 6direccions d'exfoliació, perquè són les úniques que permeten una estructura Cristal·lina.

A LA PRÀCTICA* Les podem identificar Per les formes geomètriques

1 direcció: laminar, basal, pinacoïdal (mica) 2 direccions: prismàtica 3 direccions: cúbica quadrats (halita) 3 direccions: en angle oblicu rombes i romboides (calcita) 4 direccions: octaèdrica, triangles equilaters, Trapezis i hexàgons.Quan en un mineral veiem lluentons (lentejuelas) Vol dir que té exfoliació però no podem veure en quantes direccions. Si el mineral no té lluentons no vol dir que No tingui exfoliació sinó que no la veiem. Exemple: ortosa: té dues direccions però podem Veure'n només una, Perquè han agafat un cristall li han donat un cop i per L'altre costat no s'ha trencat 3. ALTRES PROPIETAT FÍSIQUES: 
·

Densitat:

és la relació Entre la massa i el volum. S'expressa en grams partits per centímetre cúbic (g/cm₃). És una propietat intrínseca de qualsevol matèria. La densitat més coneguda és la de l'aigua: 1g/cm₃ ·

Pes específic:

és el pes Dividit pel volum. Si té un pes com si fos de: (regla nemotècnica) ·

Magnetisme:

la magnetita i la Pirrotina 4. PROPIETATS QUÍMIQUES: ens indicaran com reaccionaran diferents Minerals amb diferents substàncies 
·

Solubilitat En aigua (H2O):

hi ha substàncies que són solubles i es poden Dissoldre en aigua. Bàsicament són dels grups dels clorurs i els sulfats (la Sal per exemple: l'halita = clorur sòdic) Una substància que sigui soluble Tindrà gust, són salats o amargs. ·

Reacció Amb l'àcid clorhídric (H Cl):

ens permetrà identificar alguns Carbonats i alguns sulfurs. -

Reacció amb els carbonats:

Els carbonats reaccionen amb l'àcid clorhídric donant una efervescència deguda A la formació de diòxid de carboni. Si desprèn bombolletes és un carbonat, si no En desprèn no podem dir que no ho sigui (pot ser que reaccioni en 2 dies) -

Reacció amb els sulfurs:

En general els que reaccionen de seguida són els minerals que tenen color de Ratlla. Notarem la reacció per l'olor. Si fa olor és un sulfur. Si No fa olor no vol dir que no ho sigui. 

ÍTEMS PER DETERMINAR MINERALS: 1

Brillantor: si es metàl·lic, Submetàl·lic o no metàl·lic 
2.Color 
3.Color de la ratlla (huella a la Guia):diferenciar negre, gris clar, gris fosc, marró clar, fosc, vermellós, Groguenc, gris, negre 
4.Duresa: la ungla, la moneda, tisores, Quars, vidre (memoritzar les dureses d'aquests tres elements) 
5.Pes específic: amb la mà 
6.Exfoliació: 1, 2, 3, 4  o 6 direccions /lentejuelas: té exfo però no Sabem direcció/ no podem veure direccions 
7.Reacció amb l'àcid clorhídric  SI EL MINERAL ÉS TRANSPARENT: 8.
mirarem la doble refracció SI EL MINERAL ÉS FOSC O METÀL·LIC: 9.
mirarem si és magnètic SI EL MINERAL ÉS METÀL·LIC I LLEUGER: 10.
mirarem si és soluble

Entradas relacionadas: