Militar, en començar la Guerra Civil, es mantingué fidel a la república. Va participar en la defensa de Madrid .
Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 10,45 KB
9. La Segona República/LA PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA/Convocatòria d'eleccions municipals per al 1931 com a primer pas per retornar al sistema liberal parlamentari.
Triomf republicà
/14 d'Abril:
Proclamació de la República
Exili d'Alfons XIII. Govern provisional d'Alcalà Zamora./A Catalunya, Lluís Companys (ERC) proclama la República i, poc després, Francesc Macià (ERC) proclama la República Catalana dins la Federació de Repúbliques Ibèriques./L'obertura d'un procés constituent/Convocatòria d'eleccions generals per formar unes Corts constituents. Victòria de la conjunció republicanosocialista.
/Constitució de 1931: república democràtica i laica, no presidencialista. Sistema monocameral. Separació de poders. Sufragi universal amb incorporació de la dona. Possibilitat d'una organització territorial autonòmica.
/EL BIENNI REFORMISTA (1931-1933)
/Profunda divisió de forces polítiques de dretes i d'esquerres./Poc suport social a la República, excepte a Catalunya, Tesis insurreccionalistes.
/Hostilitat de l'exèrcit.
Aixecament del general Sanjurjo el 1932./Govern de Manuel Azaña:
republicans d'esquerres i socialistes./L'obra reformista republicana/Reforma militar:
reducció dels efectius i dels pressupostos. Modernització de la formació. Obligació de fidelitat a la República o jubilació. Va generar fortes resistències, sobretot a l'exèrcit africanista, on es preparava l'aixecament de 1936./Política religiosa: laïcitat de l'estat.
Reconeixement del divorci i del matrimoni civil. Supressió de les assignacions estatals a l'Església. Llei de congregacions religioses./Reforma agrària:
expropiació de latifundis. Modernització i tecnifiació de l'agricultura. Però resultats molt limitats./Reforma autonòmica:
s'instaura la Generalitat.
Estatut de Núria
Estatut d'Estella al País Basc. També s'inicien processos a Galícia i al País Valencíà./La crisi del bienni de les esquerres/Crisi econòmica. Creixement de l'atur. Frustració per l'incompliment de les expectatives reformistes.
Crispació de les masses populars
/Radicalització de l'anarquisme de la CNT i la FAI, partidaris de la república llibertària i de l'acció directa.
Insurrecció de l'Alt Llobregat (1932)./ El PSOE de Largo Caballero trenca la coalició amb els republicans./La dreta s'enforteix. Fundació de Falange Española per José Antonio Primo de Rivera. Predomini de la CEDA de José M. Gil RObles, que guanya les eleccions municipals de 1933./Alcalà Zamora dissol les Corts i convoca eleccions generals.
/EL BIENNI NEGRE (1933-1936)
/Primeres eleccions amb vot de les dones, en un ambient de confrontació política molt forta. Coalició de la dreta i molta divisió de l'esquerra./Triomf de la dreta, agrupada al voltant de la CEDA, i del Partido Radical d'Alejandro Lerroux./Els governs de les dretes/Govern de Lerroux.
Revocació de les lleis de religió, laborals i agràries fetes en el bienni anterior. Augment de la conflictivitat social. Vaga general en el camp./Lluís Companys proclama l'Estat Català dins la República Federal Espanyola. Els militars ocupen el palau de la Generalitat. Repressió molt dura. Companys i el govern català són empresonats./La radicalització del govern de les dretes/Suspensió de l'Estatut de Catalunya./Contrareforma agrària./ Corrucpció. Cas de l'estraperlo.
/ Alcalà Zamora convoca eleccions generals pel febrer de 1936./LA REPÚBLICA A Catalunya/ A Catalunya, sistema de partits i sindicats propi. Predomini del catalanisme, l'anarquisme i el republicanisme./Catalanisme conservador agrupat a la Lliga Regionalista (Cambó). Catalanisme d'esquerres i independentista dividit fins a la fundació, el 1931, d'Esquerra Republicana de Catalunya (Macià)./Victòria d'ERC a les eleccions municipals del 12 d'Abril de 1931. Companys i Macià proclamen la República./Francesc Macià, president de la Generalitat provisional. Es redacta l'Estatut de Núria. És aprovat per les Corts el 1932./ A la mort de Macià (1933), Lluís Companys esdevé president de la Generalitat./Les tensions socials/CNT, sindicat majoritari a Catalunya. Estratègia de la confrontació. Proliferació dels conflictes socials./Conflicte amb la Uníó de Rabassaires.
Llei de contractes de conreu./Companys proclama l'Estat català l'Octubre de 1934. El govern català és empresonat. Proclamació de l'estat de guerra. Suspensió de l'Estatut./EL FRONT POPULAR I LA CRISI DE LA REPÚBLICA/Eleccions del febrer de 1936: republicans, socialistes i comunistes pacten una aliança electoral, el Front Popular.
/Triomf molt ajustat del Front Popular.
A Catalunya, triomf més clar de l'esquerra./Nou govern d'Azaña./Retorn de l'autonomia a Catalunya. Llei d'amnistia. Companys i bona part del seu govenr són excarcerats./Clima de gran crispació política i social.
Assassinats./Es forja complot militar contra la República./ Assassinat del polític dretà José Calvo Sotelo, que precipita l'aixecament militar del juliol de 1936.
10. La Guerra Civil (1936-1939)
/LES CAUSES DE LA GUERRA/Causes profundes:
confrontació entre la tradició del clericalisme i el tradicionalisme carlí amb la nova societat industrial i urbana, liberal, laica i moderna./Causes immediates:
radicalització de l'enfrontament entre les forces polítiques defensores dels poders tradicionals i les formacions d'esquerres./L'aixecament militar/Complot colpista amb centre a Pamplona i dirigit pel general Emilio Mola.
/L'assassinat del cap parlamentari de la CEDA, José Calvo Sotelo, precipita els esdeveniments./Inici el 17 de juliol a Canàries amb l'aixecament (Alzamiento Nacional)
De les tropes que manava el general Francisco Franco.
/L'extensió de l'aixecament per la Península/Fracàs de l'aixecament a les grans ciutats i les zones industrialitzades, que es mantenen republicanes. Les zones més rurals cauen en mans dels nacionals./A Barcelona és sufocat l'aixecament del general Goded.
El cop també fracassa a la resta de Catalunya./ La idea del General Mola d'un cop ràpid i generalitzat fracassa.
Espanya queda dividida en dos:
la zona "nacional" i la republicana./EL DESENVOLUPAMENT DE LA GUERRA/Els nacionals aconsegueixen connectar les tropes introduïdes des d'Àfrica per l'estret de Gibraltar amb els territoris revoltats del nord./Fracàs dels nacionals en l'intent de conquerir Madrid/Les operacions durant l'any 1937/Gran desequilibri entre les tropes nacionals ben instruïdes i els voluntaris mal armats, sense sentit de disciplina i nul·la formació militar dels milicians republicans. També enorme superioritat armamentística dels nacionals./Bombardeig de Guernica per la Legió Còndor Alemanya. Més de 1000 morts./ Els nacionals conquereixen tot el nord miner i industrial de la Península./Contraatacs republicans a Brunete,Belchite i Terol.
/La guerra en el Març internacional/Panorama internacional de gran tensió, creada per les dictadures feixistes (l'Alemanya nazi i la Itàlia de Mussolini)./Comitè de No-intervenció: les democràcies no ajudarien a cap bàndol. La República rep l'ajut de Rússia i Mèxic. Voluntaris de tot el món a les Brigades Internacionals.
/Eix Roma-Berlín:
ajuda eficaç al bàndol "nacional"./La política a la zona republicana/Govern de Largo Caballero (socialista), amb anarquistes./1937: fets de Maig a Barcelona./Govern de Negrín.
Reorganització de l'exèrcit:
exèrcit popular regular sota un comandament únic./La política en el bàndol franquista/1936: Franco és nomenat cap del govern i GeneralíSimó de tots els exèrcits. Centralització del poder militar./1937: fundació del partit únic del règim, la Falange Española Tradicionalista y de las JONS.
/1938: es constitueix a Burgos el primer govern de Franco./LA Guerra Civil A Catalunya/Fracàs de l'aixecament a Barcelona. Bombardeigs feixistes durant la guerra./Poder real en mans dels milicians de la CNT i el POUM.
Comitè Central de Milícies Antifeixistes
/Generalitat:intensa obra de govern malgrat les dificultats./Decret de col·lectivitzacions i de control obrer./Tribunals populars.
Es crea el Comitè d'Ajuda als Refugiats./Els fets de Maig de 1937/Tot i el govenr d'unitat a la Generalitat, fortes tensions entre, d'una banda, la CNT-FAI i el POUM, partidaris de la revolució, i de l'altre, ERC, el PSUC i la UGT, partidaris de restablir l'ordre i de crear un exèrcit regular./Confrontació armada a Barcelona el maig de 1937, durant 3 dies. Derrota dels revolucionaris./LA FASE FINAL DE LA GUERRA/1938:
Batalla de l'Ebre, la més important de la guerra./Ocupació ràpida de Catalunya. 26 de Gener, cau Barcelona. Allau de refugiats a la frontera. Camps de refugiats a França./L'1 d'Abril de 1939 els insurrectes controlen Madrid.