El Mètode Científic i la Classificació de les Ciències
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,84 KB
El Saber Científic
Per què uns coneixements com l'astrologia o el curanderisme no són científics, mentre que l'astronomia i la medicina sí que ho són? En definitiva, en què consisteix el coneixement científic i quin és el mètode científic? Hem de contestar aquestes preguntes per tal d'explicar com la ciència ha adquirit la seva certesa i el seu prestigi, i per què té un gran pes social.
Especifitat del Saber Científic
Amb el terme "especifitat" ens referim al conjunt de característiques que presenta el coneixement científic i que el distingeix de les altres formes de coneixement. Aquestes característiques no han estat sempre presents en el pensament científic i, per això, parlarem del seu origen; també les ciències presenten diferències entre elles i, per això, establirem una classificació de les ciències.
1 Els Orígens de la Ciència
La ciència va sorgir alhora que la filosofia, quan els humans van intentar donar una explicació racional dels fenòmens naturals, quan van deixar de considerar els fenòmens com un caos, fruit de l'atzar, i van intentar comprendre el seu ordre i investigar les seves causes naturals. Però, al voltant de la revolució científica (segle XVI), la ciència comença a independitzar-se de la filosofia i comença a adquirir uns trets propis o específics.
2 Característiques Específiques
Va ser Galileo Galilei qui, en establir el seu mètode científic, va sintetitzar les seves dues característiques principals:
- Experimentació: L'explicació científica, que proposa hipòtesis per tal d'explicar els fenòmens, ha d'estar controlada per l'experiència, per la contrastació d'aquestes amb la realitat. Ara bé, els experiments no són les pures dades de l'experiència, sinó que són situacions ideals, amb tots els seus paràmetres especificats.
- Matematització: L'enunciació de les hipòtesis científiques s'ha d'expressar mitjançant equacions matemàtiques. Diu Galileu que el llenguatge que parla la natura és matemàtic.
3 Classificació de les Ciències
Dintre dels enunciats científics, podem distingir entre proposicions empíriques (aquelles que la seva validesa depèn de l'experiència) i proposicions formals (aquelles que la seva validesa s'estableix mitjançant criteris de coherència formal). Tenint en compte aquesta distinció, podem fer la següent classificació:
- Ciències Formals:
- Lògica
- Matemàtica
- Ciències Empíriques:
- Naturals:
- Física
- Química
- Biologia
- Socials:
- Sociologia
- Història
- Psicologia
- Naturals:
El Mètode Científic i els seus Límits
És clar que un coneixement serà considerat científic si el mètode que s'ha utilitzat per adquirir-lo és científic.
1 El Llenguatge Científic
La ciència crea un llenguatge artificial amb la finalitat de ser més precisa i objectiva; els elements d'aquest llenguatge són:
- Conceptes:
- Classificatoris (eucariota, procariota)
- Comparatius (duresa)
- Mètrics (metre, quilogram)
- Lleis: Enunciats verdaders en una ciència, que són bàsics per al desenvolupament de la teoria; en aquests tipus d'enunciats, es relacionen els conceptes característics de la teoria; i el resultat ha de ser un enunciat consistent, sense contradicció, i amb validesa universal.
- Teories: Són conjunts d'enunciats relacionats els uns amb els altres per les relacions d'interferència suficient d'un grup de fenòmens (teoria de la gravitació universal de Newton, teoria de la termodinàmica, teoria de conjunts...).
2 Les Explicacions Científiques
Una explicació científica, com són les teories, és la resposta a un "perquè" que s'ha plantejat davant d'una classe de fenòmens particulars. Per al filòsof Ernest Nagel, hi ha quatre classes d'explicacions:
- Explicació deductiva: A partir d'un seguit de principis succeeix el fet (per què s'han rebentat les canonades?)
- Explicació probabilística: El fet té una probabilitat més alta que les seves alternatives (per què un menor ha comès un delicte?)
- Explicació teleològica: (de "telos" que en grec vol dir "finalitat") el fet és un mitjà per tal d'aconseguir una finalitat que s'ha produït (per què Enric VIII va crear l'església anglicana?)
- Explicació genètica: El fet s'explica investigant l'origen d'ell, la seva gènesi (per què trobem arabismes en català?)
3 El Mètode Científic
La paraula "mètode" prové del grec i significa "camí". En general, un mètode és un procediment amb totes les seves regles i passos especificats, i amb un objectiu clar, que s'ha d'assolir. Segons les diferents ciències, també hi ha diferents mètodes.
- Mètode deductiu (característic de les ciències formals): A partir d'un conjunt de principis o axiomes, i amb les regles d'inferència lògica, traiem unes conclusions més particulars que els principis.
- Mètode inductiu (característic d'un tipus particular de ciències empíriques, la biologia o les ciències socials): A partir d'unes dades concretes, traiem o inferim inductivament una afirmació més general. L'avantatge d'aquest mètode és que estableix principis generals a partir de casos semblants. Però planteja problemes: la validesa d'aquests principis depèn de la quantitat d'observacions particulars que s'hagin fet; així doncs, les lleis establertes mitjançant el mètode inductiu ni són universals ni proporcionen absoluta seguretat (són només probables).