Les mesures proteccionistes van provocar una disminución del comerç

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 12,32 KB

p.141 ej 1,2

1- Per què els països europeus s’enfrontaven en les colònies? Quina nova potència plantejava els problemes principals? Què va ser les crisis marroquines?

La conferència de Berlín (1885) havia establert mesures d’acord i arbitratge entre els imperis pero l’ascens d’Alemanya, que havia arribat tard a la cursa colonial, va reobrir els conflictes entre els països europeus.

Les crisis marroquines: a principis del Segle XX El Marroc va ser l’escenari principal  d'enfrontaments entre les potències europees, Alemanya, França, Gran Bretanya al 1905 i 1911.

2- Per què molts països van adoptar posicions nacionalistes? Quin era el conflicte principal entre França i Alemanya? Quins interessos s’enfrontaven als Balcans?

Les potències europees van adoptar posicions nacionalistes, exacerbades per la defensa dels seus interessos a Europa i als imperis colonials. Hi va haver a tot arreu una exaltació dels valors i de la identitat de cada nació, que va generar un clima de desconfiança mútua


p.143 ej 1,4

1- Quin fet concret va provocar l’esclat de la guerra? Relaciona’l amb el conflicte balcànic

El 28 de Juny de 1914 l’hereu de l’Imperi austrohongarès, Francesc Ferran, va ser assassinat a Sarajevo, capital de Bòsnia. L’atemptat el va cometre un estudiant bosnià relacionat amb les organitzacions nacionalistes sèrbies.

4- Explica les fases de la guerra i els esdeveniments i les característiques de cada una

L’esclat de la guerra va ser quan van assassinar a Francesc Ferran, Àustria va acusar a Serbia d’haver instigat el magnicidi i li va declarar la guerra.La guerra de moviments: van començar al front occidental, després els francesos i britànics van parar als alemanys(batalla de Marne), més tard al front oriental la batalla de Tannenberg (els alemanys guanyen als russos). Després la guerra de trinxeres a la qual es van obrir trinxeres desde suïssa fins al mar del Nord . A la batalla de Verdun els francesos van resistir durant mesos. Després els francesos junt amb els britànics van atacar a Alemanya (batalla de somme). Al 1917 EUA va entrar a la guerra i finalment va acabar l’11 de Novembre de 1918 quan Alemanya va signar l'armistici.


p.147 ej 1,2

1-Quin tipus d’exèrcit es va configurar per combatre a la Primera Guerra Mundial?
Com va implicar el conjunt de la població? Quin va ser el paper de les colònies en aquesta guerra?

Un nou tipus d’exèrcit nacional, que va sorgir de les revolucions del Segle XIX va implicar la participació en els combats no de mercenaris o voluntaris, sinó del gruix de la població civil masculina en estat militar. Tropes colonials i de voluntaris van participar en els combats de cada bàndol. A les colònies van oferir recursos econòmics per auxiliar les economies europees molt malmeses.


2- Què significava per a la població civil dedicar enormes esforços a la guerra?Quins patiments comportava?

L'èxode de milions de civils pel pànic als saquejos de la destrucció o les represàlies va donar origen a un dels primers grans moviments de refugiats causats per un conflicte bèl·lic en el mon contemporani. La guerra va requerir una enorme producció d’armament . Per això es va militaritzar treball de dones i homes en edat no militar i les jornades laborals es van allargar.


p.149 ej 1,3

1- Quina forma de govern hi havia a Rússia al començament del Segle XX?..

Absolutisme monarquic. El tsar Nicolau i la Tsarina Alexandra Fiodrovna. L’eglesia ortodoxa. L’economia i les estructures socials de l’Imperi rus eren de les mes endarrerides del continent. Els pagesos estaven sotmesos a un regim molt semblant al feudal, que estava practicament desaparegut a Europa.


3- Observa l’esquema de l’esquerra: per què hi va haver la revolució a Rússia?

Per una situació interna per una banda , amb desigualtat social, un govern autocràtic i la falta de llibertats, per altra banda , la conjetura de la guerra amb carencia d’aliments els desastres militars i motins a l’excercit.


p.151 ej 1,2,3

1- Què va passar el febrer de 1917? Quines mesures va prendre el nou govern? Qui hi estava en contra? Per què?

El 23 de Febrer de 1917 hi va haver una a Petrogard. Seguida d’una vaga general i d’amotinamentsals quarters.El tsar va abdicar i es va proclamar una república dirigida per un govern provisional, que es va comprometre a convocar eleccions constituents per convertir Rússia en una democracia parlamentaria. Va encetar una sèrie de reformes polítiques i socials.


2- Que son les Tesis d’Abril? Qui les va proposar?

Enderrocar el govern provisional i instaurar un govern de soviets obrers i pagesos, signar la Pau amb Alemanya, repartir les terres entre els pagesos, cedir la direcció de les fabriques als obrers, nacionalitzar la banca i reconeixer les nacionalitats de l’Imperi.


3- Que va passar l’Octubre de 1917? Qui va prendre el poder? Quins van ser els seus primers decrets? Què es va esdevenir el Novembre de 1917?

Octubre 1917: els bolxevics amb el suport del soviets havien creat les seves milcies armades, la guàrdia roja , van preparar una insurrecció per al dia 25 d’Octubre de 1917. Els revoltats van ocupar la ciutat de Petrogard, van prendre el palau d’hivern i van destituir el govern provisional. La revolució es va estendre ràpidament per Moscou i els nuclis industrials del país.

Novembre 1917: es van celebrar les eleccions de l’assablea constituent, que havien estat convocades pel govern provisional. Els bolxevics només van obtenir el 25% dels escons, encara que la por que els grups contraris a la revolució s’imposession a la Duma, Lenin va dissoldre l’Assamblea i va posar fi al pluralisme polític en la nova Rússia sovietica.


p.153 ej 1,2,3

1- Quina situació demografica i economica hi va haver a Europa amb la guerra? I per als Estats Units?

La guerra va provocar aproximadament 10 milions de soldats morts en combat, més víctimes civils per subalimentació i malalties. La falta de naixements durant el conflicte va comportar una reculada demografica generalitzada.

2- Com es va negocial la Pau? Quines condicions es van imposar a Alemanya? Amb quin objectiu es va crear la Societat de Nacions? Per què no va ser efectiva?

Gener de 1919 conferencia a París amb 32 països. Per el tractat de Versalles es declara a Alemanya única culpable, se li exigeix el pagament de fortes reparacions i se li obligava a desarmar-se, desmantellar el seu exèrcit i cedir el seu Imperi colonial. Els altres tractats també exigien reparacions als vençuts. La societat de nacions es va instaurar amb la fi de mantenir la Pau.


3-Quins nous estats van sorgir a Europa en desapareixer l’Imperi austrohongarès? Que s’en va fer, de l’Imperi turc?

Nous estats: Àustria, Txecoslovaquia, Iugoslavia, Hongria i Polònia.

Va cedir territoris a Grècia, França i Regne Unit.Entradas relacionadas: