Mesures que poden utilitzar en la producció i el tractament de residus

Enviado por Chuletator online y clasificado en Tecnología Industrial

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,64 KB

Esterilització química: Els aparells o substàncies que no aguanten Tª elevades s’han d’esterilitzar amb aquests productes. Cap d’ells és ideal: ràpid, intens contra els patògens i no tòxic. Hipoclorit sòdic •mínim 24h d’actuació sense diluir. •Si hi ha matèria orgànica 3 dies afegint 500ml cada 24h. Òxid d’etilè • Gas amb un elevat poder penetrant (funciona amb material empaquetat normalment medicoquirúrgic). • Alternativa als Raigs γ. • S’esterilitza a 40ºC durant 3-8 hores en cambres especials. Formaldehid i Glutaraldehid • Bactericides que eliminen tots els microorganismes. • Són molt eficients però molt lents • Ambdós són molt tòxics, sobretot el formaldehid (cancerigen), s’elimina mitjançant ventilació d’aire estèril. Que fem amb el material utilitzat per treballar amb mostres biològiques: Material vidre net que s’utilitza al laboratori amb mostres biològiques: 1. Es descontamina, es neteja i s’asseca 2. Es diposita a contenidors especials de residus biològics Material d’un sol ús estèril que s’utilitza amb mostres biològiques: 1. Es descontamina i es llença a la brossa 2. Es diposita a un contenidor de residus biològics. Gestió de residus ▪Els residus dels laboratoris han de ser controlats, tractats i eliminats seguint una actuació determinada. ▪ Classificació: ▪ Segons la seva naturalesa (químics, biològics, radioactius..) ▪ Segons la perillositat (Grups I-IV) ▪ Segons els seus efectes a l’organisme (cancerígens, explosiu,…) Classificació segons la perillositat Grup I. Residus sense risc per la salut (= generals de casa) ▪ Grup II. Residus sanitaris inespecífics. Residus sòlids que poden estar impregnats de fluids de pacients no infecciosos. No requereixen mesures especials fora de l’OF. ▪ Grup III. Residus sanitaris específics o de risc. També són sòlids impregnats amb fluids, però a diferència dels del grup
II presenten risc per la salut per ser tallants o provenir de pacients amb malalties infeccioses. Residus de sang i hemoderivats en forma líquida continguts en recipients hermèticament tancats (més de 100 ml) ▪ Grup IV. Residus de risc amb característiques singulars, com: ▪ Citotòxics. Fàrmacs mutagènics o carcinògens emprats en quimioteràpia. També els envasos que els contenen. ▪ Radioactius. Causats per desintegracions d’àtoms que poden ser perjudicials, no n’hi ha a la OF. ▪ Químics. Fàrmacs no citotòxics caducats o provinents de l’elaboració de fórmules magistrals.
Residus biologics Es solen dividir en els següents tipus: ▪ Sòlids biològics asimilables a urbans: ▪ Sòlids no tallants contaminats amb fluids biològics. ▪ En bosses de plàstic ▪ Sòlids biològics especials: ▪ El seu potencial infecciós és major al anterior. ▪ Material punxant en contacte amb fluid biològic. ▪ S’han de llençar en capses rígides que no es poden obrir, i una empresa especialitzada ha d’eliminar-les ▪ Sòlids procedents de cultius microbiològics no patògens ▪ Plaques, flascons i tubs amb residus de cultius sòlids. ▪ S’han de ficar en bosses de plàstic per l’autoclau. ▪ Residus biològics líquids ▪ Han de ser inactivats durant mitja hora amb lleixiu 10% i després es poden llençar. Procediment de gestió de residus Es divideix essencialment en dos passos: 1. Segregació i recollida 2. Tractament i eliminació 1. Segregació i recollida ▪ Els dels grups I i II en bosses de plàstic de diferents colors en funció del tipus de residu.
▪ Els del grup III Normalment en caixes sòlides, perfectament identificades amb el tipus de residu. ▪ Els del grup IV. En recipients homol·logats rígids, hermètics i resistents als productes que han de contenir (normalment blaus) Els residus sanitaris com a màxim s’han de mantenir 72 hores sense refrigerar Amb refrigeració ( 4ºC) 1 setmana.
Tractament i eliminació ▪ Els dels grups I i II. No s’han de tractar i s’eliminen amb la resta de residus urbans. ▪ Els del grup III. Es solen incinerar (reducció a cendres, normalment pels biològics) o esterilitzar a l’autoclau, sent després eliminats juntament amb els residus urbans. Ho solen gestionar empreses especialitzades. ▪ Els del grup IV. Incinerats o neutralitzats (químics), alguns poden ser recuperats o reciclats com els metalls pesants o el Mercuri respectivament. També són empreses especialitzades les que duen a terme aquestes accions.

Entradas relacionadas: