Massis hesperic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,77 KB

Cabal relatiu→– Quantitat d’aigua (volum) que circula pel llit d’un riu en relació a l’extensió de la seva conca receptora.

Revinguda→ Gran crescuda d’un riu, que es pot desbordar i provocar desastres. Habitual a la zona mediterrània en èpoques pluges fortes i concentrades en un curt espai de temps

Estiatge→ Període en el qual, el cabal d’un riu arriba al seu nivell més baix. Habitualment es produeix a l’estiu, com en el cas dels rius mediterranis

Torrent→ Curs d’aigua intermitent, que només du aigua quan plou de manera abundant. En la zona mediterrània, poden provocar inundacions en èpoques de pluges fortes i concentrades en un breu període de temps.

Endorreisme→ – Vessament dels corrents d’aigua a la mar o a l’oceà, com passa amb les grans xarxes hidrogràfiques espanyoles.

Exorreisme→ Fenòmen que consisteix en que la xarxa hidrogràfica no té sortida a la mar.

Albufera→ Llacuna d’aigua salada o salabrosa, generada en platges baixes amb arenes dipositades pels corrents marins, i separada de la mar per un cordó litoral. Tenim la de València, de d’Alçúdia, de Maó…

Solana→ Part de la muntanya en la qual pega el sol.

Obaga→ Part de la muntanya en la qual no pega el sol.

Orogènia herciniana→ Es va produir a l’Era Primària o Paleozoic
 Dels mars que cobriren la major part de la península varen sorgir les serralades hercinianes formades per granit, pissarra i quarsita i el Massís Hespèric.

Orogènia alpina L’orogèns de la formació de les mia literalment és el conjunt de processountanyes. La alpina és el procés de formació de relleus terrestres per plegament, aixecats pel xoc de les plaques Africana i Euroasiàtica durant l’Era Terciària.

Relleu volcànicPropi de les Illes Canàries. Es va originar a l’Era Terciària, quan l’orogènesi alpina va rompre els fons de l’Atlàntic i, a través de les seves escletxes, varen ascendir grans masses de roques volcàniques que varen donar lloc a les illes.

Ibèria argilosa→ l’àrea argilosa està constituïda per materials sedimentaris poc resistents (argiles, margues i guixos), dipositats a finals de l’Era Terciària i en la Quaternària. Compren les depressions de l’Ebre i del Guadalquivir, entre altres.

Ibèria calcària→ L’àrea calcària està format per sediments de l’era secundària plegats durant

la terciària.La roca predominant és la caliza, una roca dura que es fragmenta formant escletxes o diàclasis, però que es dissolt fàcilment amb l’aigua de la pluja. Tot això dona lloc un relleu càrstic.

Ibèria silícica Està integrada per roques antigues de les Eres Precàmbrica i Primària. Es troba majoritàriament al oest peninsular: Galícia, província de Lleó i Extremadura.... La roca que predomina és el granit.



Entradas relacionadas: