Manifest d'Octubre rev russa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,75 KB

LA CAIGUDA DE L’Imperi TSARISTA

L’Imperi dels Tsars

A principis del s. XX, Rússia era Un Imperi que aplegava un gran nombre de pobles i centenars de llengües Diferents.

 • Econòmicament, era un país agrícola, tot i que a les darreries Del s. XIX havia construït una base industrial gràcies als capitals Estranger, francès especialment. Per tant la major part dels russos eren Pagesos pobres, encara que els obrers industrials eren nombrosos a Sant Petesburg i a Moscou.
 • Políticament, tenia un sistema polític absolutista (autocràtic), on el tsar tenia un poder gairebé absolut. Aquest poder Descansava en l’església, l’exèrcit i la burocràcia.

Existia una oposició política, Durament reprimida, que intentava posar fi a l’absolutisme. Els atemptats eren Constants, el mateix tsar Alexandre II va morir víctima d’un atemptat Anarquista l’any 1881. A principis del Segle XX hi havia tres partits Importants:

 • Partit liberal (K.D.):


  format per classes mitjanes Urbanes, que volien convertir Rússia en un país modern, amb una monarquia Constitucional, semblant a la britànica.

 • Partit Socialrevolucionari:

  que volia col·lectivitzar Les terres dels grans terratinents. Els seus seguidors eren Fonamentalment pagesos pobres i intel·lectuals.

 • Partit Socialdemòcrata:

  d’orientació marxista, Adherit a  la Segona Internacional. Els seus militants eren obrers Industrials. Al 1903 va sofrir una divisió entre:
  menxevics més Moderats i bolxevics, que sota el lideratge de Lenin, que volien dur a terme  una revolució Que acabés amb el capitalisme i instaurés la dictadura del proletariat.

Revolució de 1905

A principis de 1904, Japó i Rússia van entrar en guerra pel control de Manxúria i Corea, territoris que Les dues potències es disputaven des de feia anys. La guerra es va allargar Fins a l’estiu de 1905 i Rússia va ser derrotada de manera humiliant, posant de Manifest l’endarreriment del país. Les classe populars van patir els estralls De la guerra i la derrota (encariment del cost de la vida, vides humanes). La Situació va provocar un fort descontentament popular que va cristal·litzar en Una manifestació pacífica el Gener de 1905 de més de 200.000 persones que Dirigint-se al Palau d’Hivern de Sant Petersburg (residència del tsar) Pretenien fer arribar a Nicolau II un seguit de peticions laborals (jornada de Vuit hores, millores salarials) i democràtiques. La resposta del govern va ser Fer foc contra els manifestants, causant una carnisseria on van morir dones, Nens i homes, en el que es va conèixer com el Diumenge Sagnant.

L’onada de protestes es va Intensificar a tota Rússia, els pagesos ocupaven les finques dels terratinents, Els obrers paralitzaven les fàbriques a les ciutats. La situació va ser tant Crítica que el tsar va concedir certes llibertats (Manifest Imperial, Octubre de 1905) i va convocar eleccions per elegir una Duma o parlament. Passades les protestes Nicolau II va incomplir els seus compromisos  i va Tornar a governar de forma autocràtica.

Revolució de febrer de 1917

 L’any 1914 Alemanya va Declarar la guerra a Rússia (1ª Guerra Mundial), que era aliada de Sèrbia  i França, tot i que al principi la reacció russa va desorientar als Alemanys, ràpidament les constants derrotes de l’exèrcit rus van posar de Manifest que ni l’economia ni l’exèrcit russos estaven preparats per la guerra.

Les constants derrotes militars i El descontentament popular davant el continuat encariment dels productes de Primera necessitat van provocar la uníó de la burgesia liberal, amplis sectors De  l’exèrcit i les classe populars en un moviment revolucionari que Demanava l’abdicació del tsar.


Comença un procés revolucionari que acabarà Provocant l’abdicació de Nicolau II:

 • Manifestació de Petograd (Sant Petersburg) 23 de Febrer de 1917. Sota el lema Pau i pa es reclamava la fi de la Guerra i del restriccions en els aliments de primera necessitat.

 • Vaga general i motins en els Quarters, les tropes es van negar a disparar contra els vaguistes. (25  i 26 de febrer).

 • Creació d’un govern provisional (27 de Febrer), liderat per Kerenski  Socialista revolucionari moderat. Nicolau II abdica i es crea la República Russa. El govern de Kerenski format per liberals i socialrevolucionaris Continua la guerra, fet que provoca més descontent popular.

Entradas relacionadas: