Les malalties i el procés immunitari

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,5 KB

Les malalties infeccioses

Les malalties infeccioses es produeixen com a conseqüència de l'entrada i la multiplicació de microorganismes nocius (com determinats virus i bacteris) a l'interior del cos. En són exemples, la varicel·la, la tuberculosi, la grip, l'hepatitis, etc.
Per combatre les malalties infeccioses, el cos humà disposa del sistema immunitari.
De vegades, el sistema immunitari pot tenir dificultats per vèncer alguna infecció. Per tal d'ajudar-lo, les persones fan servir elsmedicaments, que alleugereixen els símptomes i ajuden a combatre les infeccions.

Les barreres defensives del cos

En l'espècie humana, s'han desenvolupat tres sistemes defensius principals, de natura molt diferent:

  • La pell, que és una barrera mecànica que evita l'entrada de paràsits.
  • Les cèl·lules del sistema immunitari, com elsmacròfags i els granulòcits, que són diferents tipus de glòbuls blancs de la sang que constitueixen una barrera cel·lular capaç de devorar els microbis
    .
  • Els anticossos, que són biomolècules que constitueixen una barrera química capaç d'identificar i d'ajudar a destruir els agents infecciosos. Els anticossos són produïts pels limfòcits, un altre tipus de glòbul blanc.
Quan un paràsit supera la barrera mecànica de l'organisme entren en funcionament la barrera cel·lular i la química. 

La lluita cel·lular i química contra les infeccions

Els macròfags es concentren en els teixits danyats, identifiquen els cossos estranys i els eliminen. Aquesta lluita pot provocar una inflamació i un augment de la temperatura (febre).
D'altra banda, qualsevol microbi conté proteïnes i altres biomolècules orgàniques, els antígens, que són identificades com a estranyes pels limfòcits. Llavors, els limfòcits produeixen unes proteïnes especials, elsanticossos, que els reconeixen de manera molt específica i els neutralitzen o bé els marquen perquè els macròfags els devorin.
Aquest mecanisme s'anomena resposta immunitària primària
.

La immunitat

Un cop superada la infecció, els limfòcits "recorden" l'antigen que els ha estimulat, de manera que, si hi ha una segona infecció, responen més ràpidament. Aquest mecanisme s'anomena resposta immunitària secundària, i la "memòria" dels limfòcits rep el nom de memòria immunològica.

Quan un cos ha adquirit resistència a una malaltia es diu que presenta immunitat.
La immunitat davant una malaltia es pot provocar de manera artificial, mitjançant les vacunes. Una vacunaconté microbis debilitats o morts, o parts dels microbis, que estimulen la producció d'anticossos i la memòria immunològica.

Entradas relacionadas: