Malalties causades per microorganismes

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Medicina y Salud

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,08 KB

LA SALUT: EL REPTE DE VIURE MÉS I MILLOR

Índex

SALUT I HÀBITS DE VIDA SALUDABLES

Salut i malaltia

Factors de risc

Prevenció de malalties

Diagnòstic i tractament de malalties

SALUT I ALIMENTACIÓ

MALALTIES MÉS FREQÜENTS

PRESENT I FUTUR DE LA MEDICINA

SALUT I HÀBITS DE VIDA SALUDABLES

CONCEPTE DE SALUT:


estat en que l’organisme exerceix normalment les seves funcions.
Associat al benestar físic, mental, emocional, social, espiritual, sexual i mediambiental

CONCEPTE DE MALALTIA O ESTAT PATOLÒGIC


: trastorn a causa d’una alteració o una deficiència en el funcionament d’algun òrgan i sistema del cos humà.

SÍMPTOMES


: canvis en la temperatura corporal i en la composició de la sang, alteracions del pols, dolor, marejos, etc.

EN LA CONCEPCIÓ MODERNA DE LA MEDICINA, S'ASSUMEIX QUE CAL PREVENIR LA MALALTIA I PROMOURE LA SALUT.

FACTORS DE RISC

Mala alimentació (excés de greix i sucres)Consum de tabac, alcohol i altres drogues

EstrésManca d’higiene personalCerts tipus de feinaFactors socialsFactors ambientals

(Exposició a agents cancerígens: fums, alguns conservants...Aigua  insalubre: pesticides, purins, abocaments... Contaminació : aire en les ciutats, centrals nuclears o tèrmiques, industries químiques, petrolieres...)

PREVENCIÓ DE MALALTIES

ESTUDI DELS FACTORS GENÈTICS: TENIR PRESENT ELS FACTORS DE RISCATENCIÓ SANITÀRIA

(VacunacióEstudi dels factors genètics: moltes malalties estan causades o tenen un component genètic, que vol dir que són causades per una mutació en un gen. Són hereditaris. Ex: síndrome de Down, càncer de mama,..Control epidemiològicAtenció primària)

HÀBITS SALUDABLE (Alimentació equilibradaActivitat físicaHigiene personal, dels aliments i de la llar.Consum de tabac, alcohol i altres drogues.)

DIAGNÒSTIC I TRACTAMENT DE MALALTIES

La promoció de la salut són un conjunt d'accions formades per la prevenció, tractament i gestió de la malaltia, així com la preservació del benestar físic i mental mitjançant els serveis oferts pel sistema mèdic i sanitari.

El tractament pot ser:  (Medicaments  Cirurgia Microcirurgia Transplantaments)

Les tècniques de diagnòstic més habituals són: (Anàlisis clíniques: químiques (hemograma), bioquímiques i genètiques.Estudis d’anatomia patològia  Diagnòstic per mitjà d’imatges: radiografies, escàners, TAC…

SALUT I ALIMENTACIÓ

Som el que mengem

Necessitat de dieta equilibrada i
activitat física

Dieta equilibrada: aquella que
aporta tots els nutrients necessaris
per dur a terme les funcions vitals.

La distribució calòrica s’aconsella : 25% a l’esmorzar, 30-40% durant el dinar, 10-15% per berenar. 20-30 % a l’hora de sopar.

Sis dels sets factors de risc de mort prematura tenen a veure amb una mala alimentació: hipertensió arterial, colesterol, índex de massa corporal, ingestió inadequada de fruita i verdura, inactivitat física, consum excessiu d’alcohol, tabac.

Transtorns alimentàris:


Sobrepés

Obesitat mòrbida

Anorèxia nerviosa

Bulímia

L’alimentació te una gran influència en algunes malalties:


Malalties cardiovasculars: obesitat

Càncer: alcohol, carn,excés de greix, obesitat, aliments conservats..


MALALTIES MÉS FREQÜENTS

MALALTIES INFECCIOSES

MALALTIES GENÈTIQUES

MALALTIES CARDIOVASCULARS

MALALTIES TÒXIQUES

MALALTIES PSÍQUIQUES

MALALTIES NEURODEGENERATIVES

MALALTIES DEL SISTEMA AUTOIMMUNITARI

MALALTIES INFECCIOSES

     Són aquelles malalties produïdes per microorganismes com bacteris, fongs, virus ,prions  i també paràsits com protozous, cucs... Que envaeixen el cos i es multipliquen, i que es transmeten d’uns individus a uns altres: sida,tuberculosi, xarampió, grip, malària, còlera, dengue, virus d’Èbola, grip aviària, grip A.

Les malalties produïdes per bacteris es tracten amb antibiòtics, cal evitar l' utilització  sense prescripció dels antibiòtics doncs molts bacteris muten i es fan resistents a ells.

MALALTIES  GENÈTIQUES

     Són aquelles malalties produïdes per una alteració del genoma. Ho són per exemple: alguns tipus de càncer, anèmies hereditàries, hemofília, síndrome de Down...

MALALTIES  CARDIOVASCULARS

    Són aquelles malalties que afecten el cor o els vasos sanguinis(artèries i venes). És la causa principal de mort en EEUU i en molts països europeus. En són per exemple: aneurisma,  infart de miocardi, angines, arteriosclerosi, ...

MALALTIES  TÒXIQUES

     Són aquelles malalties produïdes per la exposició a toxines mediambientals com per exemple: metalls pesats, asbest, benzè…

MALALTIES  PSÍQUIQUES

    Són alteracions del pensament, l’estat d’ànim o la conducta (o una combinació d’aquests  elements). Ho són:  ansietat, depressió, trastorn bipolar, esquizofrènia, transtorns nutricionals, demència...

MALALTIES  NEURODEGENERATIVES

     Són aquelles malalties ocasionades per la degeneració de cèl·lules nervioses de determinades zones del cervell. Són més freqüents en persones grans: Alzheimer, Parkinson, Huntington...

MALALTIES  DEL SISTEMA IMMUNITARI

    Provocades per trastorns del sistema immunitari. Ho són: al·lèrgies, artritis reumatoide, diabetis juvenil, celiaquia...

PRESENT I FUTUR DE LA MEDICINA

PREVENCIÓ DE MALALTIES: LES VACUNES

RESISTÈNCIA ALS ANTIBIÒTICS

NOVES TECNOLOGIES:


Enginyeria genètica

Biotecnologia

Bioinformàtica

Nanotecnologia

RECERCA MÈDICA: LES PATENTS

MEDICINA AL TERCER MÓN

SISTEMA SANITARI UNIVERSAL

LES VACUNES

Són un dels remeis més importants per prevenir les

Malalties infeccioses



Són substàncies fabricades generalment a partir de
microorganismes patògens que al ser introduïdes en el
cos humà, produeixen defenses (anticossos) per
combatre l’antígen.

Estan formades per bactèries o virus

Amb elles es poden prevenir moltes malalties com: diftèria, tètanus, poliomel·litis, xarampió, rubèola, parotiditis, hepatitis A i B, baricela, tuberculosi...

Actualment s’estan investigant vacunes contra la SIDA, el càncer, la malaltia d’Alzheimer i la caries dental


Visitar la pàgina web de Asociación Española de Vacunologia:


RESISTENCIES ALS ANTI

Les bacteries tenen una gran capacitat de mutar per selecció natural i així sobreviure als antibiòtics. Per aquesta raó sempre que començem un tractament amb antibiòtics cal acabar-lo i eliminar totes les bacteries per impedir que es reprodueixin i generin noves bacteries immunes a l’antibiòtic.

Degut al gran  consum d’antibiòtics en tot el món, les bacteries s’estan adaptant als antibiòtics moderns més  ràpid del que poden crear-se altres de nous.

L’actual crisi ha provovat una disminució de l’inversió en I+D per la producció de nous antibiòtics. Hi ha preocupació per part dels metges de no poder combatir malalties infeccioses en un futur proper.

La investigació està molt aturada doncs els antibiòtics no donen tants beneficis com les malalties cròniques o les malalties relacionades amb l’estil de vida.

LES PATENTS DELS MEDICAMENTS

Abans de poder patentar un medicament i així explotar-lo, les industries farmacèutiques ha de fer nombroses i molt costoses proves per conèixer la seva eficàcia, efectes secundaris,...

Es diu que el temps mitjà per posar un medicament al mercat és d' aproximadament 12 anys i el seu cost 897 milions de dòlars (segons les empreses farmacèutiques)

Posteriorment a la fabricació de la molècula en els laboratoris, es sotmet a assaigs amb animals i posteriorment amb adults que s’hi presenten de forma voluntària.

Les empreses farmacèutiques poden explotar una patent durant un temps limitat que oscil·la entre 10 i 20 anys


Posteriorment es poden fabricar medicaments genèrics


Les industries farmacèutiques per un costat, i els ministeris de sanitat i a altres organitzacions sanitàries estan en desacord respecte a la duració de les patents i el preu dels medicaments.

MEDICINA AL TERCER MÖN

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i les Nacions Unides estan dedicant molts esforços per combatre les malalties que assolen al Tercer Món:
malària, sida, tuberculosi, malaltia del son, malaltia de Chagras,...

Els habitants dels països pobres no tenen sistemes sanitaris estructurats, accés a medicaments, mínimes condicions d’higiene, accés a aigua potable, sistemes de clavegueram adients...

El 90 % de la despesa mundial en R+D+I es dedica a malalties que afecten a països desenvolupats que representen el 10 % de la població mundial. A l’Àfrica la despesa sanitària és 7 € per habitant, en països desenvolupats és de milers d’euros.

SISTEMA  SANITARI  UNIVERSAL

A Europa hi ha un model de sanitat anomenat model sanitari universal que preveu assistència sanitària per a tots els ciutadans d’un país. El model espanyol és un dels models més generosos en aquest aspecte però és deficitari. Hi ha un debat social i polític al voltant de la necessitat de la seva reforma.

A EEUU, en canvi  hi ha un model basat en empreses privades subvencionades per l’estat. Hi ha un 15 % de la població (45 milions) que viuen sense assegurança metge.

També hi ha un debat obert sobre una refofrma d’aquest sistema impulsada recentment pel seu president Barack Obama


Entradas relacionadas: