Magatzems Carson, Pirie, Scott

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,25 KB

FITXA TÈCNICA

Títol: Magatzems Carson, Pirie, Scott

Autor: Louis Sullivan

Cronologia: 1899-1901

Tipologia: civil

Materials: formigó, ferro i vidre

Estil: escola de Chicago

Localització: Chicago (EUA)

BIOGRAFIA DE L’AUTOR

Louis Sullivan va ser l’arquitecte més rellevant de l’anomenada escola de Chicago. Inicià els estudis d’arquitectura a l’Institut Tecnològic de Massachusets, i, posteriorment, anà a l’École des Beaux Arts de París on s’associà amb l’arquitecte d’origen alemany Dankmar Adler. Aquesta col·laboració, en la qual Adler aportava els aspectes tècnics i administratius i Sullivan els formals i artístics, li va ser molt profitosa en la seva trajectòria posterior.

Tot i l’interès per l’estructura, l’arquitectura de Sullivan manté elements decoratius que l’entronquen amb el modernisme.

DESCRIPCIÓ FORMAL

En alçada, la façana dels magatzems presenta dues parts ben diferenciades. A la base de l’edifici, entresol i primera planta, hi ha amplis aparadors de vidre situats arran de la façana, emmarcats per dues bandes d’ornamentació naturalista de ferro fos, feta a partir de fulles d’acant lobulades, espinoses i bandes espirals.

Les altres plantes sobre aquest primer cos homogeni segueixen una construcció cel·lular.

En el pla horitzontal, Sullivan aixeca a la cantonada un pavelló circular que continua l’estructura del cos inferior de l’edifici, tot i que la decoració és molt més abundant a la part baixa.

En conjunt, la façana està concebuda de manera funcional. Els seus elements fonamentals són les anomenades finestres de Chicago, de forma horitzontal i allargada per tal que s’adaptin a l’estructura del conjunt.

ENTORN I INTEGRACIÓ URBANÍSTICA

Els magatzems s’aixequen al entrecreuat dels carrers Franklin i Adam, al districte històric i comercial de la ciutat de Chicago.

Aquesta part de la ciutat es troba associada tradicionalment als grans magazems i al comerç.

FUNCIÓ, CONTINGUT I SIGNIFICAT

Aquest edifici va funcionar com a grans magatzems de la firma Carson, Pirie i Scott, especialitzada en la venda de roba, calçat, mobiliari i parament de la llar, joieria i productes de bellesa entre d’altres, fins l’any 2007. Els magatzems són considerats un dels edificis més significatius de l’escola de Chicago.

MODELS I INFLUÈNCIES

Tot i que Sullivan manté el decorativisme ornamental hereu de l’arquitectura modernista, els magatzems recullen l’essència de les innovacions constructives de l’escola de Chicago, desenvolupada entre 1875 i 1905 arran de l’activitat constructora que seguí al gran incendi que devastà el centre d’aquesta ciutat l’any 1871.

Entradas relacionadas: