Literatura popular i teatre popular

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,62 KB

Literatura popular

Transmisió oral, autor anònim, molt conreada durant l'Edat Moderna. A l'actualitat se'n pot parlar d'aquesta literatura gràcies al Romancer: recull de poemes, cançons populars, llegendes i rondalles. La temàtica sempre era molt diversa, la gent els solia cantar/explicar per exemple en celebracions, quan volien fer dormir un infant, etc. Tot i així, la temàtica principal era la dels lladres, contrabandistes, bandolers; a causa de la misèria de l'època. En aquestes cançons populars se'ls descrivia de manera bona, com si fos un petit heroi. Una de les cançons més destacada era la "cançó del lladre".

Teatre popular

Va aparèixer durant l'Edat Mitjana, perquè l'església volia fer un teatre religiós per poder representar les principals festivitats, en l'Edat Mitjana aquestes obres les representaven els clergues, els bisbes, els capellans i també per els feligresos (les persones més practicants). Aquestes obres tenien una finalitat didàctica, volien ensenyar els principis i les creences del cristianisme. Aviat la gent del poble va adoptar aquest tipus de teatre per fer representacions populars. Aquest tipus de teatre va tenir èxit i va anar continuant fins els nostres dies. Les obres del teatre religiós es podien classificar en varis cicles:

  • Cicle de Nadal:

    representava el naixement de Crist, la duració dels pastors...

  • Cicle de Pasqua:

    passió, mort i resurrecció de Crist

  • Cicle marià:

    seguit de representacions dedicades a la verge Maria

  • Cicle hagiogràfic:

    representacions dedicades als sants

Teatre profa

Tipus de teatre curt, d'un sol acte, de caràcter còmic i que tenia lloc en un ambient popular. Els personatges que sortien solien ser marits cornuts, el criat astut. La finalitat era entretenir i divertir, aquestes obres es representaven en places, carrers del poble, etc. Llenguatge col·loquial, viu i directe.

Carta al director

Text on el lector d'un mitjà expressa la seva pròpia opinió, extensió breu, acompanyat de dades personals.

Crítica

Valoren diferents manifestacions artístiques, són d'actualitat i les elaboren els crítics, periodistes especialitzats en les diferents arts.

Entradas relacionadas: