Liberalisme, Nacionalisme, Tradicionalisme, Absolutisme, i més
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,33 KB
Liberalisme
El liberalisme com a corrent polític demana una constitució i una representació parlamentària. Aquest també s'anomenaria al pas del temps Liberalisme doctrinari. D'altra banda, hi haurà sectors hereus dels jacobins que reclamaran llibertats i mesures d'igualtat social.
Nacionalisme
Es basava a fer coincidir els estats amb les nacions i defensava els drets dels pobles a disposar de si mateixos. El nacionalisme es va inspirar en dues concepcions diferents del que era una nació:
- Provenia de la Rev. Francesa.
- Va néixer del refús a la dominació francesa i va trobar la seva inspiració en el retorn a la tradició.
Tradicionalisme
Defensa el retorn a les velles creences. Els eixos sobre els quals gira el seu pensament són:
- La creença legítima.
- El caràcter inapel·lable de la revelació divina.
- L'afirmació de l'origen teocràtic.
- La justificació teològica de les idees de legitimitat.
Absolutisme
Defensava que el poder emanava de Déu i que tan sols eren sobirans legítims aquells a qui el tron corresponia per herència.
Rev. del 1848
És la còpia de la revolució de febrer a París. És una revolució liberal però democràtica, i al mateix temps nacional. Frankfurt es reunirà amb una assemblea i crearà un govern que proclamarà una constitució amb el sistema parlamentari. Hi ha dues alternatives: La Gran Alemanya, que és tota l'Alemanya més Àustria, i la petita Alemanya que era denominada per Prússia, bo i excloent-ne Àustria (s'imposa). Guanya la petita Alemanya que oferirà la corona al rei de Prússia, i aquest la rebutja ja que no és un parlament liberal.
Problemes de l'Itàlia unificada
Els problemes que va tenir Itàlia a la unificació van ser:
- Que faltaven per unificar-se Trento i Trieste.
- Era la qüestió del Mezzogiorno, que al sud eren pobres i al nord eren rics.
Nacionalisme alemany
Per la conquesta de Napoleó, l'Alemanya actual, va suposar l'annexió amb França de la riba esquerra del Rin i la dissolució del Sacre Imperi Romanogermànic (1805). Herder va definir els components de Volksgeist (sentiment nacionalista alemany), els orígens dels quals es fonamentaven en el seu passat medieval, el seu folklore i els seus mites tradicionals.
Otto Von Bismarck
Guillem I va ser el nou monarca a Prússia, es va demostrar respectuós amb la constitució i amb empenta per a solucionar el problema nacional. Però finalment al 1862 Otto Von Bismarck va ser nomenat canceller de Prússia; i va ser l'home que va inspirar la unitat alemanya i li va donar forma definitiva. I també, va assegurar la neutralitat d'Europa i l'aïllament d'Àustria.
La consecució de la unitat
La consolidació del nou estat alemany unificat es va realitzar en tres fases successives:
- Enfrontament amb Dinamarca (1864): Va ser la guerra dels Ducats. La guerra es va formar per Prússia aliada amb Àustria.
- La guerra amb Àustria (1866): Va ser una guerra preparada per Bismarck. Prússia va tenir el triomf i va aconseguir la dissolució de la Confederació de l'Alemanya del Nord.
- La guerra de França (1870): Alemanya es negava a la unió dels estats alemanys sota el lideratge de Prússia.