Laocoont i els seus fills

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,98 KB

Títol:Laocoont i els seus fills Autor: Agesandre (pare), Polidor i Atenodor de Rodes (fills).
Cronologia: s.I aC Estil: grec hel·lenístic Tècnica: talla i trepanat Material: marbre Formes: escultura exempta Tipologia: grup Cromatisme: monocroma Dimensions: 2'42m alt
Localització org.:
descoberta entre les ruïnes del palau de Titus a Roma l'any 1506.
Localit. actual: pati del Belvedere dels Musei Vaticani, a Roma. Tema: mort del sacerdot troià Laocoont i els seus fills segons l'explica la llegenda, recollida tmb x Virgili a l'Eneida.
Anàlisi formal: composició: Els cossos s’agiten en les tres dimensions de l’espai. Cada múscul del seu cos mostra la violència de l’esforç.El fill petit ja no fa força, l’altre busca l’ajut del pare.Es trenca la serenitat i l’equilibri de l’època clàssica.Estructura piramidal. El dramatisme queda demostrar en les expressions de ls cares, cm ara la cara, les arrgues de laocoont o com el fill gran demana ajuda al pare. El volum dels músculs i alguns punts concrets, creen efectes de clarobscur que disparen emotivitat a l'escena.El Lao. és una adaptació en marbre del original de bronze grec del segle II aC (amb només un fill) És de l’escola de Rodes (Victòria de Samotràcia)



Interpretació:Representa a Laocoont i els seus fills lluitant dramàticament amb les serps de mar trameses per Apol.lo com a càstig al sacerdot troià que havia gosat desafiar el destí. Havia mirat de salvar la ciutat de Troia de la destrucció en el conegut episodi del cavall. Aquesta llegenda serà recogida posteriorment x Virgili en l'Eneida.
Funció:
Probablement fou encarregada per l’Estat per exposar-la en algun lloc públic, encara que també podia haver estat un particular, ja que a l’època hel·lenística els que tenien diners començaren a col·leccionar obres d’art, originals o còpies. Els artistes que les feien trobaven la fama, augmentada pels escriptors que explicaven la seva vida i les seves anècdotes.

Entradas relacionadas: