La segona republica

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,27 KB

 
LA SEGONA REPÚBLICA ESPANYOLALa fi de la Dictadura i la proclamació de la Segona República
La Dictadura va caure al gener de 1930. El país no tenia una vida política normal. Damaso Berenguer --> dictablanda. A l’agost de 1930 es va establir el pacte de Sant Sebastià, entre els partits republicans, catalanistes, la classe intel·lectual, membres del PSOE a nivell particular (al PSOE hi havia una divisió interna entre republicans i no republicans), la CNT, ex monàrquics... L’objectiu del pacte era organitzar un comitè revolucionari que precipités el canvi de règim i que el nou règim tingués en compte l’autonomia de Catalunya.
Almirall Aznar substitueix Berenguer. Eleccions municipals 14/4/1930. Nuclis urbans majoria republicana. Alfons s’exilia.
La II República: el Bienni Reformista
Migdia à Macià proclama República a Barcelona. Macià, a més, va proclamar la República Catalana. Vespre à a madrid es proclama tb
El primer govern de la República es tractava d’un govern de concentració que, sota la presidència del moderat Alcalá Zamora, va aplegar totes les forces antimonàrquiques integrants del pacte de Sant Sebastià:
Ex monàrquicsPartits RepublicansPSOE
Juny del 31 eleccions. Govern presidit per Azaña Nova const republicana (molesta terratinents, exèrcit (reforma), església(reforma) i camperols(reforma agraria))El govern republicà socialista presidit per Manuel Azaña va emprendre un gran programa de reformes:
La reforma de l’Exèrcit: Molt fort, redueix efectius. Jurar república o pirar. Abolició llei jurisdiccions.
La reforma religiosa: Estat laic. Abolició de tots els ordres(jesuïtes).S’eliminen tots els avantatges davant la llei
La reforma de l’educació: Es promociona l’alfabetització d totom i s’intenta arribar als pobles.
La reforma agrària: terres confiscades.8 hores de treball. terres no treballades, expropiades.

Entradas relacionadas: