Qui era joaquin costa? Quines reformes proposava per regenerar la.Política i la societat?

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,53 KB

5.5.1 Una crisi política i moral


Malgrat L’envergadura de la crisi del 1898 i del seu significat simbòlic, va tenir Repercussions immediates menors del que s’esperava. Va comportar pèrdues Materials importants a la colònia, però no va ser així a la metròpolí, on la Crisi econòmica va tenir unes conseqüències limitades. Però es va haver de Promoure una reforma de la hisenda (Fernández Villaverde) per incrementar la Recaptació a partir d’un augment de la pressió fiscal i així acabar amb els Deutes que havia provocat la guerra cubana.No es va produir la gran crisi Política que s’havia anunciat, i la Restauració va sobreviure, assegurant la Continuïtat del torn dinàstic. Alguns dels nous governants van intentar aplicar La política de les idees del regeneracionisme, un corrent molt crític amb el Sistema polític i amb la societat espanyols.Al 1898à el general Camilo Polavieja va fer un Manifest a favor de la regeneració política, en què proposava la necessitat de Dur a terme reformes de l’administració pública i una certa descentralització Administrativa. Aquesta proposta va ser ben rebuda per algunes sectors de la Burgesia catalana, que van crear la Junta Regional d’Adhesions al Programa General Polavieja.Crisi 98à Va ser una crisi moral i ideològica que va causar un impacte psicològic a la Població.
La derrota va sumir la societat i la classe política espanyoles en un estat de Desencís i de frustració, ja que va suposar la destrucció del mite de l’Imperi Espanyol en un moment en què les potències europees estaven construint extensos Imperis colonials a Àsia i a Àfrica + van derogar a Espanya a un paper de Potència secundària en el context internacional.+ la premsa estrangera va Presentar Espanya com una nació moribunda, amb un exèrcit totalment ineficaç, Un sistema polític corrupte i uns polítics incompetents, i aquesta visió es va Generalitzar en l’opinió pública espanyola.

5.2 El regeneracionisme

El fracàs de la Revolució del 1868 havia deixat una Empremta important en els intel·lectuals progressistes, que consideraven que S’havia perdut una gran ocasió per modernitzar el país. Aquet grup D’intel·lectuals es reunien en la Institucion Libre de Enseñanzaàcreada L’any 1876 per diversos catedràtics que havien abandonat l’uní perquè no se’ls Permetia la llibertat de càtedra. (Francisco Giner de los Ríos) Estava influïda Pel krausisme i va ser la gran impulsora de la introducció a Espanya de les Teories pedagògiques i científiques més avançadés que s’estaven desenvolupant a La resta d’Europa. Al 1890, es va començar a produir una renovació important de La ciència espanyola amb la difusió del positivisme, amb progressos en Medicina, ciència experimental i sociologia.Alguns intel·lectauals de la Institución Libre de Ensenyanza  Consideraven que la societat política espanyola estaven excessivament Influïdes per la doctrina catòlica, la qual cosa no afavoria ni la modernització De la cultura ni el desenvolupament de la ciència. Aquest corrent, es va acabar Coneixent com regeneracionisme, i presentava una visió molt crítica envers L’història d’Espanya i reclamava la necessitat de regenerar la vida política i Social del país.El principal represenant va ser Joaquín Costa + cal remarcar el Grup del literats, Generación del 98, que van intentar analitzar el problema D’Espanya en un sentit molt crític i en un to pessimista. Pensaven que: la Pèrdua de les darreres restes del que havia estat l’Imperi espanyol havia de ser Un revulsiu per estimular la regeneració moral, social i cultural del país.A CAT el desastre va tenir conseqüències polítiques immediates, com el Tancament De Caixes i la consolidació del catalanisme. I sectors importants de la Burgesia industrial, que van començar a prendre consciència de la incapacitat D’aquests partits per desenvolupar una política renovadora i van orientar el Seu suport cap a formacions catalanistes, que reivindicaven l’autonomia i Prometien una política modernitzadora de l’Estat.

5.3 La fi d’una època

El desastre de 1898 va significar la fi del Sistema de Restauració tal com havia dissenyat Cánovas i el sorgiment d’una Nova generació de polítics, intel·lectuals, homes de ciència, activistes Socials i empresaris que van començar a actuar en el nou regnat d’Alfons XIII.Però la política regeneracionista que van intentar aplicar els nous Governs després de la crisi del 98, no va aconseguir implantar les profundes Reformes anunciades, sinó que es va limitar a deixar que el sistema continués funcionant Amb uns canvis mínims.La derrota militar va tenir conseqüències en l’exèrcit (que va ser acusat per una part de l’opinió pública de tenir una Responsabilitat important en el desastre) i davant d’un antimilitarisme Creixent, una part dels militars es van inclinar cap a postures més Autoritàries i intransigents, convençuts que la derrota havia estat culpa de la Ineficàcia i la corrupció dels polítics. A l’exèrcit es va anar formant un Sentiment corporatiu i el convenciment que els militars havien de tenir més Presència i protagonisme en la vida política del paí.

Entradas relacionadas: