Introducció al pensament filosòfic: mites, logos i coneixement

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,78 KB

Introducció al pensament filosòfic

1. Què s'entén per etimologia? En quin sentit diem que són les 3 eines de la filosofia?

Etimologia: És una eina lingüística que ens permet remetre les paraules al seu origen lingüístic per tal de poder esbrinar quin és el seu sentit original.

Fenomenologia: És una eina filosòfica que ens permet una descripció dels trets essencials d'alguna cosa.

Reflexió: És una manera detinguda de pensar les coses.

2. El fi darrer dels nostres actes? En què consisteix?

L'aspiració a la felicitat: la felicitat consisteix en una activitat de l'ànima conforme a la virtut, que es manifesta en un sentiment de poder i que ens impulsa a crear.

3. Sentit de l'al·legoria de la caverna?

El mite de la caverna: Ells viuen enganyats, es pensen que la realitat és el seu món, perquè no coneixen res més, però, la realitat està fora.

4. Importància del coneixement de nosaltres? Quines són les seves dificultats?

La importància del coneixement de nosaltres mateixos és la creació i el benestar, i les seves dificultats són: la por, el coneixement, l'eros i el thanatos.

5. Hi ha alguna cosa que ens interessi a tots que concerneixi a tots? La filosofia, una tasca humanitzadora?

Els humans necessitem per naturalesa el saber i trobar sentit a aquest viure. És humanitzadora perquè utilitzem la filosofia per trobar la millor manera possible de viure.

6. Diferències entre nosaltres i la resta d'animals?

Humans: Existim en el temps: present, passat i futur; necessitem trobar un significat a la vida; vivim en una inadaptació al món; som impulsats per desitjos; som imperfectes; ens movem en un àmbit de llibertat; hi ha una distància entre els nostres medis i nosaltres, la qual cosa porta a la reflexió.

Animals: La seva existència està confiada en el present; simplement viuen; viuen perfectament adaptats al medi; la relació amb la realitat és estímul-resposta; es guien per l'instint; són éssers perfectes; es mouen per la necessitat; el món per a ells acaba on acaben les seves necessitats; l'experiència confiada a la sensació i a la percepció.

7. Quina relació mantenen els animals amb el temps? I nosaltres?

Els animals viuen submergits del tot en un present fet de necessitats que cal satisfer per seguir vivint, en canvi nosaltres vivim incòmodament al present, no ens hi sentim del tot bé i sovint ens sentim atrets per un passat (enyorança) o per un futur (esperança, desig...).

8. El que ens caracteritza és una permanent inadaptació?

Ho diem perquè ens mena a corregir-nos contínuament fent i refent la nostra existència individual i col·lectiva. La indeterminació, que a nosaltres ens obre a múltiples personalitats sense tancar-nos cap porta, ho anomenem llibertat. En canvi, els animals estan tan adaptats que no necessiten improvisar, la qual cosa implica no haver d'utilitzar la intel·ligència.

9. Diferència entre nosaltres i els animals pel que fa a la manera amb què ens enfrontem a la realitat?

Els animals s'enfronten amb una actitud pràctica: el seu món acaba on les seves necessitats, en canvi els éssers humans no veiem en la realitat únicament un mitjà de subsistència o una font de perills, sinó un món ple d'interrogants i misteri.

10. Què té a veure l'explicació mitològica amb la que ens proposa el pensament racional?

La mítica es basa en les explicacions sobrenaturals on s'inclouen éssers imaginaris, en canvi, la racional es basa en les explicacions naturals que parteixen del que es pot observar.

11. Què són els mites?

Els mites són narracions fabuloses sobre els orígens del món, de l'ésser humà o de la societat. La seva funció és triple: ideològica, científica i religiosa.

12. Quines són les característiques principals de les explicacions mítiques?

Explicacions mítiques: Les característiques són: Es basen en les explicacions sobrenaturals on inclouen éssers imaginaris; segueix un model antropomòrfic, es divinitza la naturalesa i es personifica; malgrat l'intent d'introduir ordre al món, aquest continua sent imprevisible; està basada en la simple imaginació; s'articula en relats que fan ús de metàfores, imatges i símbols; és una explicació finalista on els fenòmens naturals actuen d'acord amb intencions; és dogmàtica i no pot ser contrastada.

13. Què s'entén per l'expressió pas de mite a logos?

El pas de mite a logos va ser un pas de la imaginació a l'ús sistematitzat de la raó, explicacions cada cop menys imaginatives i més abstractes.

14. Diferències entre religió i filosofia? Característica que comparteixen religió i filosofia?

Compartint alguns trets, la filosofia presenta un entorn propi i definit que la diferencia clarament tant de la religió com de la ciència. La característica que tenen en comú la filosofia i la religió és l'aspiració de totalitat: oferir una resposta a tots els interrogants seriosos que els humans són capaços de plantejar-nos.

15. Per què diem que la filosofia abans de res és dubtar? Què té a veure això amb l'escepticisme?

Perquè quan dubtem ens fem preguntes i la filosofia té a veure amb les preguntes. Escepticisme: Doctrina que afirma la impossibilitat del coneixement. Negació de la capacitat humana d'assolir la veritat.

16. Quan i com la ciència s'emancipa de la filosofia?

Fa uns 400 anys que la ciència va emprendre el camí del mètode experimental, un camí que iniciaria la seva progressiva emancipació sobre la filosofia.

17. Què s'entén per revolució científica? Quan i com es va produir?

Al llarg dels segles XVI i XVII es va produir un fenomen conegut com a revolució científica que va contribuir a canviar radicalment la imatge que es tenia del món i del mateix ésser humà.

18. Quines diferències hi ha entre mètode inductiu, mètode deductiu i mètode hipotètic-deductiu? A quines ciències corresponen cadascun d'aquests mètodes?

Inducció: Consisteix en una generalització a partir de fets coneguts que mai no ens permet assolir completament un coneixement segur i indubtable.

Deducció: És útil en matemàtiques i lògica, on es tracta d'anar encadenant unes proposicions amb unes altres.

Mètode hipotètic-deductiu: Introdueix una nova manera de fer ciència. Si la hipòtesi o explicació provisional resisteix aquests tests de contrastació, adquireix el rang de llei científica.

19. Quines són les característiques fonamentals del coneixement científic?

Ciència = RACIONAL / SISTEMÀTICA / EXACTA / VERIFICABLE

20. En quin sentit diem que la ciència es tracta d'un saber útil?

Les lleis científiques són certes o només probables, el fet indubtable és que són útils i que contribueixen notablement a millorar les condicions de vida.

21. Quines són les principals diferències entre filosofia i ciència? Quina diferència hi ha entre pensar i conèixer?

La ciència és l'àmbit del coneixement, mentre que la filosofia és l'àmbit del pensament. El primer és un domini molt reduït on només tenen cabuda les ciències formals i els estudis empírics; el segon és un terreny molt més ampli que engloba realitats que escapen al domini dels fets. La ciència s'ocupa només de pensar; la filosofia de pensar i conèixer. La filosofia s'enlaira per mostrar-nos una panoràmica general de la realitat. La ciència, en canvi, s'interna en un d'aquests dominis i l'estudia amb minuciositat, una descripció precisa i detallada.

Entradas relacionadas: