Introducció al Dret: Normes, Fonts i Jerarquia
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 9,01 KB
Introducció al Dret
Norma Jurídica
Norma: Una pauta de comportament acceptada.
Norma jurídica: De caràcter general i de compliment obligat.
El Dret
Són normes i principis, escrits o no, que amb la idea de justícia, regulen la convivència i poden imposar-se a la força.
Format per un conjunt de disposicions jurídiques que tenen per objecte la regulació de les relacions humanes en totes les seves formes.
El dret sorgeix del concepte de societat.
El dret es diferencia de la resta de normes, ja que no es refereix a tots els aspectes de la conducta humana, ni tan sols a tots els aspectes de la conducta social, sinó tan sols a aquells imprescindibles per al manteniment de l'ordre social.
El dret varia amb el temps, segons el sistema polític del país, segons la seva economia, i el tipus de societat.
Divisions del Dret
Dret públic: Regula l'activitat de l'Estat i els ens públics entre ells, així com les seves relacions quan actuen de manera oficial amb els particulars.
Dret privat: Regula les relacions entre particulars o d'aquests amb l'Estat i els organismes públics quan actuen de manera privada.
Branques del Dret Públic
- Administratiu: S'ocupa de les relacions entre l'Administració i els ciutadans (llicències, permisos, reclamacions, expropiacions).
- Constitucional: Regula l'activitat general de l'Estat (idiomes, banderes, divisió territorial, drets i deures dels ciutadans, economia i hisenda).
- Internacional Públic: Regula les relacions i conflictes entre diferents Estats.
- Penal: Normes que tenen com a objectiu el càstig dels delictes comesos en qualsevol àmbit i la prevenció dels futurs.
- Processal: Conjunt d'actuacions que cal seguir per a realitzar, de forma correcta i amb garanties, un judici.
- Fiscal o Tributari: Legisla la recaptació dels ingressos de l'Estat (tributs, deute públic, donacions, vendes), així com la gestió i despesa dels mateixos.
- Comunitari (UE): El dret de la UE.
Branques del Dret Privat
- Civil: Regula drets i deures de la persona i la família.
- Mercantil: Regula el contingut i efectes dels actes de comerç (compra, venda, lloguer, transport).
- Internacional Privat: Regula les relacions i conflictes entre ciutadans de diferents Estats.
- Laboral: Regula les relacions entre el treballador i l'empresari.
Fonts del Dret Directes
- Llei: Norma escrita, aprovada sota certes formalitats, pel Parlament.
- Costum: S'aplica quan no hi ha norma escrita i consisteix en un fet repetit i comunament acceptat, no contrari a la moral general, ni a l'ordre públic.
- Principis generals: Els formen un conjunt de valors o normes morals de caire universal (igualtat, justícia, llibertat). S'apliquen quan no hi ha norma escrita ni costum aplicable al fet que es vulgui regular.
Fonts del Dret Indirectes
- Tractats internacionals: Acords entre Estats o organitzacions.
- Jurisprudència: Doctrina del Tribunal Suprem.
Les Lleis: Principi de Jerarquia Normativa
Aquest principi suposa que:
- Una norma de rang inferior no pot anar en contra d'allò contingut en una de rang superior.
- Una llei posterior deroga l'anterior.
- La llei especial preval sobre la llei general.
Esquema de Jerarquia Normativa
- Constitució
- Tractats Internacionals
- Lleis Orgàniques (Estatuts d'Autonomia)
- Lleis Ordinàries
- Decret Llei
- Decret Legislatiu
- Reglaments: Decret, Ordres, Resolucions
Constitució: Llei de lleis, marc jurídic de l'Estat. A partir de la Constitució es desenvolupen la resta de normes i lleis, i a ella estan subjectes els ciutadans i el poder públic.
Tractats internacionals: Malgrat formar part de l'ordenament jurídic una vegada aprovats i publicats en el BOE, estan sotmesos a la Constitució.
Llei orgànica: Desenvolupa els drets fonamentals i les llibertats públiques (dret a la vida, a la seguretat, a la justícia, a l'educació), les lleis que aproven els estatuts d'autonomia, el règim electoral general i la resta de lleis previstes a la Constitució. Per aprovar, modificar o derogar les lleis orgàniques cal majoria absoluta del Congrés (176 vots afirmatius del total de 350).
Llei ordinària: Lleis aprovades per les Corts Generals que no tinguin caràcter d'orgàniques. Queden sotmeses al principi de jerarquia de les normes. S'aproven per majoria simple.
Iniciativa Legislativa
- El Govern: Mitjançant la presentació de projectes de llei.
- El Congrés i el Senat: Mitjançant la presentació de propostes de llei.
- Les assemblees legislatives de les comunitats autònomes: Indirectament, soliciten al Govern que adopti un projecte de llei o, directament, fent una proposta de llei a la Mesa del Congrés.
- Iniciativa popular: Es necessiten mínim 500.000 firmes acreditades, i no serà procedent en matèries pròpies de lleis orgàniques, tributàries o de caràcter internacional.
Reials Decrets Llei
Normes dictades pel Govern en cas de necessitat extraordinària i urgent. No poden regular matèries reservades a la llei orgànica. Un cop publicats en el BOE, s'incorporen a l'ordenament jurídic amb rang de llei. El Congrés de Diputats, en un termini de 30 dies, els ha de validar o derogar.
Decrets Legislatius
Normes jurídiques que poden tenir rang de llei, dictades pel Govern, ja que les Corts Generals li poden delegar aquesta facultat.
- Textos articulats: Les Corts aproven una llei de bases, que fixa unes directrius. El Govern desenvolupa l'articulat. Un cop aprovat, respectant els principis i criteris, s'incorpora a l'ordenament jurídic com una llei ordinària més.
- Textos refosos: Les Corts poden autoritzar el Govern a reunir una sèrie de lleis que regulen una mateixa matèria per elaborar una redacció més racional de les lleis existents. El text refós deroga les disposicions que refon i té rang de llei.
Reglament
No és una llei. Són normes de rang inferior a la llei, dictades per òrgans de l'Estat o del poder públic que no ostenten la potestat legislativa. La potestat reglamentària correspon al Govern i a cadascun dels membres que el formen, a les entitats autonòmiques i locals.
Jerarquia dels Reglaments
- Reials Decrets del Consell de Ministres
- Ordres de les comissions delegades del Govern
- Ordres ministerials
- Circulars, resolucions, instruccions i ordres de servei
Aplicació i Vigència de les Normes (Itinerari Legislatiu)
- Projecte o proposició: El legislador dedueix de la societat la necessitat de regular un assumpte.
- Tràmit parlamentari: El projecte es discuteix i s'aprova al Parlament amb la majoria necessària.
- Signatura: El responsable polític (Cap del Govern o Ministre) l'ha de signar. Si es tracta d'una llei, aquesta serà prèviament sancionada pel Rei.
- Publicació: Tota disposició normativa ha de ser publicada als diaris oficials (BOE, DOG, BOP).
Entrada en vigor: Un cop publicada, el Codi Civil diu que les normes han d'estar-hi durant 20 dies, sempre que no s'estableixi un altre termini. Aquest termini es pot escurçar o allargar.
Vigència: La norma té vigència indefinida, sempre que no sigui derogada o modificada per una altra norma sobre el mateix tema i sigui del mateix o superior rang.
El Costum
Pràctica habitual i reiterada d'una conducta. Només regirà quan no hi hagi cap llei aplicable, sempre que no sigui contrari a la moral ni a l'ordre públic i resulti provat. Ha de ser alegat i aprovat per la persona que el nomeni davant els tribunals.
Els Principis Generals del Dret
Idees i fonaments que constitueixen la base de l'ordenament jurídic i inspiren l'elaboració de les lleis. S'aplicaran quan no hi hagi ni llei ni costum aplicable.
Els Tractats Internacionals
Són acords entre Espanya i altres països o una organització internacional. Tenen rang de llei i queden sotmesos a la Constitució. L'aprovació d'un tractat que vagi en contra de la Constitució exigirà la modificació d'aquesta.
La Jurisprudència
Són criteris que manifesta el Tribunal Suprem a les seves sentències. El Codi Civil l'assenyala com a font del dret.