Les institucions socials

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,24 KB

LA INSTITUCIÓ FAMILIAR O DE PARENTIU

Té com a finalitats la reproducció i la socialització anomenada primària. Totes les societats humanes tenen algun tipus d’institució que podem anomenar família. Es poden classificar les famílies en:

  • nuclears (formades pel pare, la mare i els fills)
  • extenses (formades pels avis, oncles cosins)
  • monoparentals (formades pel pare o mare sols i els fills)
  • monògames (unió d’un sol home amb una sola dona)
  • polígames (unió d’un individu amb dos o més individus de l’altre sexe)
  • poliàndria (que consisteix en una dona que s’uneix amb diversos homes)
  • patriarcat (és un sistema d’organització familiar en què l’home té l’autoritat i és el punt de referència del grup familiar)
  • matriarcat (és la dona la persona dominant a la família)

El concepte de família a Europa ha passat canvis molt destacats, com l’entrada de la dona al món laboral o el concepte de paternitat.

LA INSTITUCIÓ LABORAL

El treball en sí és l’execució d’una sèrie de tasques que impliquen un esforç físic però també mental i que tenen com a objectiu la producció de bens i serveis per atendre les necessitats humanes. Es tendeix a veure que durant el treball es sofreix i es per això que s’haurien de buscar una sèrie d’activitats que es duguin a terme en el temps lliure.

LA INSTITUCIÓ POLÍTICA

Les societats s’han estructurat en grups més ampliats que comprenien un conjunts de famílies en un territori determinat. Les institucions polítiques per explicar aquest tipus d’organització que tenen finalitats molt més àmplies que la institució familiar (parlant dels diferents clans). Té com a objectiu facilitar el poder econòmic d’una societat i assegurar la convivència entre els individus i famílies. En la nostra societat la política s’organitza en l’Estat, el qual adopta una estructura de monarquia parlamentària.

Entradas relacionadas: