Inicis del Catalanisme Polític: Idees i Figures Clau

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,98 KB

Els Inicis del Catalanisme Polític

1. Principis del Federalisme Republicà

El federalisme republicà defensava una forma d'estat republicana amb una àmplia ampliació de drets, cosa que li va donar el suport de la classe obrera.

2. Proposta d'Estat per a Espanya

Proposava un estat descentralitzat, amb un repartiment del poder basat en pactes lliures entre les diferents regions.

3. Aportacions dels Líders del Federalisme Català

a) Francesc Pi i Margall

Va ser el principal defensor d'un republicanisme federal que sostenia que l'estat havia de ser el resultat de pactes entre l'individu, el municipi i la regió. Creia que Espanya (o Ibèria, amb la incorporació de Portugal) havia de ser el resultat de la federació voluntària de les diferents regions de la península.

b) Valentí Almirall

Creador del Catalanisme Polític, no va tenir el suport de la burgesia catalana ni del moviment obrer. La seva aportació més destacada es centrava en la convicció que la modernització d'Espanya només podia arribar a partir de la implantació de la república federal, que trenqués amb la tradició centralista i unitària de la monarquia espanyola.

c) Josep M. Vallès i Ribot

Va impulsar l'any 1883 un projecte de Constitució de l'Estat Català dins de la federació espanyola. Aquest text declarava l'estat català com a sobirà i autònom, establia la presència d'unes Corts Catalanes, amb un congrés escollit per sufragi universal directe i un senat escollit pels ajuntaments.

4. Transició del Federalisme al Catalanisme Polític

Valentí Almirall va realitzar una transició ideològica del federalisme cap al catalanisme polític.

a) L'Aportació Ideològica d'Almirall: "Lo Catalanisme"

La seva principal aportació ideològica, expressada en l'obra "Lo Catalanisme", va accentuar el catalanisme per sobre del federalisme. Almirall considerava que primer s'havia de consolidar el catalanisme a Catalunya, i que la resta ja vindria després. Es tractava de reconèixer la identitat de Catalunya per sobre de les altres. Va passar del republicanisme al catalanisme, però sense ser independentista, sinó regionalista. Pretenia regenerar la vida política d'Espanya a través de la descentralització de l'estat.

b) Proposta Integradora i Interclassista: Congressos i Centre Català

Almirall pretenia crear un moviment catalanista polític que unifiqués totes les tendències del catalanisme (tant la conservadora com la progressista). Era un moviment interclassista, que proposava la unió de tots els sectors de Catalunya. Per a dur-ho a terme, va organitzar el Primer Congrés Catalanista, on es va aprovar la creació del Centre Català el 1882. Va proposar una reivindicació a l'estat coneguda com el Memorial de Greuges.

5. El Memorial de Greuges

El Memorial de Greuges (1885) va ser un document amb l'objectiu de fer una reivindicació a la monarquia espanyola, buscant que la burgesia s'integrés en el catalanisme. Reclamava, entre altres coses, la protecció del dret civil català i el proteccionisme econòmic, aspectes que interessaven a la burgesia.

6. Oposicions al Projecte d'Almirall

La principal oposició va venir de la burgesia catalana, que preferia un catalanisme més conservador i catòlic. Els moviments obrers, majoritàriament anarquistes, tampoc li van donar suport.

7. Fracàs dels Objectius Interclassistes d'Almirall

El catalanisme d'Almirall era massa republicà per a atreure amplis sectors de la burgesia catalana, que es movia en la política dels partits monàrquics. D'altra banda, el contingut social del moviment, com a republicanisme federal, no va saber atraure les bases populars. Això va comportar la desaparició del Centre Català i la creació, per part d'una nova generació d'intel·lectuals conservadors, de la Lliga de Catalunya (1887), d'aire conservador i propera a la burgesia, que va desplaçar en gran mesura Valentí Almirall.

Entradas relacionadas: