La influència de l'efervescència literària i cultural de València en el Renaixement

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,38 KB

Contextualització

L'efervescència literària i cultural de València es deu a una situació econòmica pletòrica, fruit d'un teixit industrial que el Principat no té. Aquesta cultura està en contacte amb el Renaixement italià, però encara té traces dels models de vida cortesans medievals.

Martorell assumeix l'antropocentrisme humanista i procura realisme a la seva obra, però no desestima les convencions cortesanes. La seva proposta literària representa els moments de transició de models de vida i d'estètica.

Els models literaris de què disposa Martorell són els de la novel·la de cavalleries; també la tradició de les cançons de gesta i els lais narratius, a més dels propis de la historiografia catalana.

Tirant lo Blanc i Curial e Güelfa representen els models de novel·la cavalleresca. Presenten un relativisme de l'ideal cortesà. El Tirant utilitza l'humorisme com a recurs de distanciament narratiu.

Martorell fa de la novel·la un procediment interpretatiu d'un món en decadència i defensa un model de cavaller que no reté guanys materials. Tirant exalça els valors originaris de la cavalleria, els que rauen en els principis virtuosos.

Entradas relacionadas: