Com s'il·luminaven els romans

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,1 KB

 

L’insula

Eren aquestes cases:

Podien tenir tres o quatre pisos

Hi havia balcons i finestres exteriors, per poder Aprofitar tot l’interior.

Les habitacions no tenien un ús determinat, cada llogater Les utilitzava segons les seves necessitats.

Es construïen amb fusta. Hi havia llargues escales que Comunicaven els diferents pisos i els petits apartaments. Constava d’una sala Més grana amb finestra o balcó que servia de sala d’estar, un parell de Dormitoris i una cuina. No tenien aigua corrent I suaven latrines comunitàries.

Eren molt estrets, incòmodes i perillosos. Finestres molt Juntes.

La villa:


Aquesta casa de camp tenia dues parts ben diferenciades: D’una banda, hi havia la granja dedicada als treballs del camp i les Dependències dels treballadors (villarústica)
i, D’altra, la residència del senyor i de la seva família, on es retiraven a Descansar (villa urbana)

Fins i tot hi havia villae Sense villa urbana, i el senyor dormia en alguna de les habitacions de la villarústica
.

Al costa de la villarústica hi havia l’era (plaça gran).

La villa urbana estava en un lloc amb bona vista. Estava pensada Com un lloc per descansar i retirar-se de la vida de la ciutat, i tenia totes Les comoditats de les millors cases senyorials de Roma. Era força diferent de La domus: s’hi entrava pel peristil, a diferència de la domus i solia tenir Moltes finestres. Les sales més importants de la villa eren Els triclinis
; n’hi havia diversos, el d’estiu, el d’hivern, el de les Grans reunions, el més petit... També hi havia diversos dormitoris, agrupats en Un edifici separat per jardins i comunicats per cryptoporticus
La vila disposava d’habitacions per descansar bibliotheca

Decoració i mobiliari


Els mosaics:

Els paviments eren decorats amb opus musivum, fets amb la tècnica de la incrustació de petites tessellae, que podien ser de marbre, de color, de pasta vítrica, gins i tot pedres Precioses. S’utilitzaven diverses tècniques en l’elaboració de mosaics que Podien ser des de formes geomètriques fins a dibuixos figuratius.

Les pintures:

Els romans decoraven les parets interior de la casa amb pintures al fresc. Hi Havia diversos estils de pintura. Els temes acostumaven a ser mitològics, de Paisatges exòtics , d’elements de la natura...

-El mobiliari: Les estances de la casa romana no estaven carregades de Mobles,  a excepció de l’atrium i el tablinum, o el triclinium i l’exedra. Els cubicula, En canvi, tenien pocs mobles, ja que eren habitacions molt petites. Tot el que Servia per moblar la casa s’anomenava supellex.

Els mobles més importants de la casa romana eren els Següents:

-El lectushi Havia el lectus per dormir, més alt que el nostre; el lectusque servia de sofà, el lectus D’estudi, i també el lectus del triclini, que era més baix, ja que els romans tenien El costum de menjar estirats.

-Seients: el subsellium ( un tamboret Sense braços  ni respatller) ,la sella(una cadira amb braços sense respatller) i la cathedra ( una cadira amb un respatller llarg i arquejat)

-Les taules eren diferents segons el seu ús.

-HI havia armaris de forma semblant als actuals.

Els romans il·luminaven per tres sistemes: les torxes, les candeles i les Llànties.

Per a la il·luminació domèstica, usaven les candeles, que es col·locaven en Canelobres de formes molt diverses i boniques, o bé les llànties , de les quals Tenim moltes restes.

Entradas relacionadas: