La II Guerra Mundial: Anàlisi del Conflicte Global
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,5 KB
Segona Guerra Mundial: Causes i Conseqüències
Causes de la Segona Guerra Mundial
Els orígens de la Segona Guerra Mundial es troben en el Tractat de Versalles, més un tractat de revenja que de pau. A més, s'hi va afegir la Gran Crisi Econòmica de 1929 i l'ascens del nazisme a Alemanya i el feixisme a Itàlia.
El nazisme a Alemanya
Hitler, en accedir al poder, va formar un estat anomenat Gran Reich. La seva política totalitària va ser expansionista (volia conquerir Europa). Aquesta política de conquesta d'altres països europeus (començant pel Sarre) va trobar la debilitat de les democràcies europees, que no van reaccionar.
La debilitat de les democràcies
La situació a Europa era la següent: d'una banda, la Guerra Civil Espanyola va facilitar la unió de l'Alemanya nazi amb la Itàlia feixista (tots dos van donar suport a les tropes que lluitaven contra la República). A més, es van formar dues aliances que enfortien els països totalitaris:
- L'Eix Roma-Berlín
- El Pacte Japó-Alemanya contra la URSS (que més tard van acompanyar Itàlia, Hongria i Espanya)
Davant la pujada de Franco al poder a Espanya, les democràcies europees no van voler intervenir. Gran Bretanya va pensar que, en lloc d'aturar la política nazi de Hitler, era millor esperar a que s'aturés la seva aspiració a conquerir Europa quan aconseguís els seus ideals ètnics (raça pura, etc.), i França pensava igual que Gran Bretanya, fins i tot veient Hitler com un possible aliat contra la URSS. Així, no van fer gaire per aturar les polítiques de Hitler, que va seguir amb la seva idea d'ocupació d'Europa. Quan Hitler va ocupar Àustria i part de Txecoslovàquia, les democràcies europees tampoc van fer res, i fins i tot van tolerar que Hitler ocupés els Sudets de Txecoslovàquia. Però quan Hitler va fer una altra ocupació de Txecoslovàquia i Mussolini va conquerir Albània, i tots dos van firmar el Pacte d'Acer (1939), va ser quan els països democràtics europeus van començar a alarmar-se.
L'estat de la guerra a Europa
Hitler volia ocupar Polònia, però temia la reacció de França i Gran Bretanya (aliades de Polònia). Per això, va intentar l'amistat amb la URSS per si es produïa un conflicte a Europa. La URSS, preocupada per l'expansionisme de Hitler, tenia por d'una invasió i que les potències europees no els ajudessin. Així que van optar per l'amistat amb Hitler mitjançant un pacte alemany-URSS de no agressió (que incloïa el repartiment de Polònia si arribava el cas). Així doncs, Hitler, per ocupar Polònia, va començar a reclamar la ciutat de Danzig i el dret a construir una autopista i una via de tren. Polònia, ajudada per França i Gran Bretanya, es va oposar, i va ser l'excusa perfecta: Hitler va invair Polònia el 1939. Davant d'aquest fet, França i Gran Bretanya van declarar la guerra a Alemanya.
Japó i Àsia
Japó volia tenir el seu espai vital a l'Orient Llunyà. Després de la crisi econòmica de 1929, Japó era una potència amb aspiracions capitalistes i una gran indústria d'armes que volia expandir-se per tota Àsia. El primer acte d'aquest tipus va ser la invasió de Manxúria a la Xina. La Societat de Nacions va condemnar aquest fet, però Japó no li va fer cas. Al contrari, va començar a formar una gran força naval per dominar el Pacífic i es va aliar amb Itàlia i Alemanya (els dos estats feixistes europeus). Japó va entrar en la Segona Guerra Mundial ocupant Indoxina i tornant a atacar la Xina. En aquells moments, el seu únic gran competidor eren els Estats Units.
Conseqüències de la Segona Guerra Mundial
Conseqüències econòmiques
Durant la Segona Guerra Mundial, els països es van volcar en servir les necessitats dels exèrcits, per tant va créixer molt la indústria militar. Com els homes anaven a la guerra, es van incorporar a les fàbriques moltes dones (especialment en treballs especialitzats en produccions per a la guerra: armes, uniformes...). Però quan va acabar el conflicte, els països van quedar destruïts, el camp abandonat i hi havia pobresa i misèria, per tant la producció va baixar molt (es van destruir fàbriques i factories). També van quedar afectades les ciutats i les vies de comunicació. Ciutats molt importants com Tòquio, Hiroshima i Nagasaki (víctimes de les bombes atòmiques) van pràcticament desaparèixer. Per altra banda, els països els territoris dels quals no havien estat tocats per la guerra (Canadà, Suècia, Austràlia o EUA) van créixer econòmicament i van pujar a una posició privilegiada. Davant la destrucció d'Europa, alguns països com França i Gran Bretanya van aprofitar les restes de la seva indústria militar per aixecar les seves economies, ajudats pels Estats Units. Els estats van haver d'intervenir en les economies dels països, la qual cosa va ajudar a recuperar poc a poc l'economia i crear un estat del benestar. A més, els nous governs es van preocupar de necessitats socials (sanitat, educació, vivendes...) per reconstruir una Europa destruïda per la guerra.
Conseqüències demogràfiques
A la Segona Guerra Mundial van morir més de 55 milions de persones (la meitat a la URSS). Altres països que van perdre moltes vides van ser Alemanya i Polònia. A totes aquestes víctimes hi ha que afegir els ferits i mutilats, a més dels desapareguts. La població civil va representar més de la meitat de totes les víctimes a causa de la gran mortalitat dels nous armaments. Les formes d'agressió a la població civil van ser moltes: bombardejos, deportacions, assassinats, terrorisme, extermini... A les víctimes directes hem d'afegir les indirectes (desnodrits, ferits, refugiats...). Després de 1945, encara milions d'europeus anaven d'un lloc a l'altre d'Europa sense futur ni esperances. Amb les fronteres modificades, moltes minories ètniques no trobaven lloc on viure. A Àsia, quasi 7 milions de japonesos van ser enviats al nou Japó des de la Xina, tornant així a un país empobrit i reduït.
Conseqüències morals
Aquesta Segona Guerra Mundial (com a altres) es van agredir molts drets humans. La guerra va posar de manifest el terror, la crueltat, la violència i la falta de moralitat d'aquest conflicte. Un exemple van ser els camps de concentració de l'Alemanya nazi. Per això va néixer un nou concepte: els crims contra la humanitat, que van ser jutjats a la fi de la guerra, com els que va jutjar el Tribunal de Nuremberg, que va actuar contra alguns dirigents nazis. El judici de Nuremberg va servir perquè, des d'aquell moment, les atrocitats fetes per militars i polítics durant la guerra no quedessin impunes.
Conseqüències polítiques
Les principals conseqüències polítiques van ser:
- La caiguda dels règims feixistes d'Itàlia i Alemanya
- Els canvis territorials que van modificar el mapa d'Europa
- El món va quedar dividit en dues grans zones: una dirigida per la URSS (els països de l'est d'Europa, especialment) i l'altra dirigida pels Estats Units (Europa occidental). Aquests dos blocs tenien ideologies i estructures molt diferents i farien que la rivalitat al món continués en forma de Guerra Freda
- Es van crear organismes internacionals tan importants com l'ONU per tal d'evitar futurs enfrontaments armats que tornessin a posar en perill la pau mundial.