I Guerra Mundial

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,82 KB

 
I Guerra Mundial
Alemanya és l’ultim pais en unificar-se a tot Europa, el 1870, i a l’hora és el país amb més desenvolupament el s. XIX, però arriba tard al repartiment de colònies i esta frustrat. Volen ser hegemònics a Europa i volen dominar a Fr. i UK. Per a aïllar-los, s’alia amb Itàlia, Imperi Austro-Hongarès i Rússia, però IAH i Russia no poden estar junts perquè es confronten pels territoris dels balcans que són una sortida al mediterrani. Russia fora. S’alien Fr, UK i Russia. Bulg i Turq. recolzaran a alemanya i servia a russia. El mov obrer no fa cas als seus principis d’unió i creix l’orgull nacional. Els partits obrers defensen la guerra. Assassinat de Francesc-Ferran per un serbi, hereu de la corona d’àustria. Excusa. AH declara la guerra i es posa en marxa el sist. d’aliances.
- Primers 4 mesos de guerra: Guerra llampec. Alemanya pretenia acabar la guerra amb el plan Schlieffen de guerra ràpid, però a França són aturats i la guerra s’estabilitza.
- Fins el 1917: guerra de trinxeres: aguantar morts, desgast, guerra inutil.
- 1917: oposició popular a la guerra. Rússia abandona per la revolució interna i entra EEUU en favor de Fr, i UK, ja que els alemanys els van destruïr un vaixell. Alemanya claudica i el rei dimiteix. El 1918 es firma la polèmica pau de Paris (venjança).
Conseqüències de la pau: Alemanya surt molt perjudicada. perd totes les seves colònies i el seu territori queda retallat. Russia perd molt territori. AH perd la sortida al mar i surten nous països. Itàlia: a mitja guerra canvia de bandol i guanya un petit territori i unes illes. Bulgaria queda retallada per grecia. Turquia queda recluida a la península. EEUU aconsegueix l’hegemonia mundial ja que tots els països li deuen diners.

Entradas relacionadas: