Guillem de cabestany llegenda del cor menjat

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,91 KB

Llegenda del cor menjat:


La llegenda del cor menjat explica que Guillem de Cabestany estava enamorat de la dona de Ramón de Castell de Roselló, tal home, era noble i ric, dolent, brau, ferotge, i orgullós. Guillem de Cabestany escrivia cançons per a la dona de Ramón de Castell de Roselló. Aquest, se' assebentar i investigà i va descobrir que era cert. Un dia, Ramón de Castell de Roselló trobà a Guillem de Cabestany passejant amb poca guàrdia i Ramón decidí matar-lo. Un cop mort va ordenar tallar el cap de Guillem I arrancar-li el cor.
Un cop a casa, Ramón va cuinar el cor de Guillem amb pebre i li va donar a la seva esposa. La seva esposa s'ho va menjar i al acabar, Ramón li va preguntar que si sabia què havia menjat, ella sincera, contestà que no ho sabia, però que estava ben bo. Ramón li confessà que era el cor d'en Guillem de Cabestany, i li va portar el mateix cap. Després d'això, Ramón va agafar l'espasa i li va voler tallar el cap, la dona, va córrer i va saltar pel balcó, així va morir ella. Tal desgràcia arribà al rei d'Aragó, qui va ordenar que li portessin a Ramón de Castell de Roselló, i li va prendre les terres i li va enderrocar els castells, després el va tancar a la presó del rei. El mateix rei va ordenar que se celebrés l'aniversari de la mort de totes dues persones.

AUSIÀS MARCH

El Segle XV: segle d’Or Valencíà  

El Segle XV és considera una època d’esplendor de la literatura Catalana. Rep el nom de Segle d’Or valencíà perquè gairebé tota La literatura destacada d’aquest període té lloc al regne de València. En prosa, Joanot Martorell, amb el seu Tirant lo Blanc, Escriu una de les obres cabdals de la literatura catalana. 

Biografia D’Ausiàs March


L’aparició D’un autor i d’una obra com la d’Ausiàs Març només fou Possible a partir de les conquestes de Jaume I i de la consegüent Expansió del domini lingüístic català. Al Segle XIII, el rei Jaume I el Conqueridor, conquereix als musulmans les Illes Balears i València. Aquestes noves terres s’incorporen a la Corona d’Aragó I són repoblades majoritàriament per catalans. Com a resultat, en Aquests llocs, la llengua que es parla comença a ser el català, fet Que s’ha mantingut fins a l’actualitat, amb alguns canvis. 

Biografia D’Ausiàs MarchL’aparició D’un autor i d’una obra com la d’Ausiàs Març només fou Possible a partir de les conquestes de Jaume I i de la consegüent Expansió del domini lingüístic català. Al Segle XIII, el rei Jaume I el Conqueridor, conquereix als musulmans les Illes Balears i València. Aquestes noves terres s’incorporen a la Corona d’Aragó I són repoblades majoritàriament per catalans. Com a resultat, en Aquests llocs, la llengua que es parla comença a ser el català, fet Que s’ha mantingut fins a l’actualitat, amb alguns canvis. 

Característiques De la poesia d’A. March


La Comparació és una de les figures retòriques més característiques De la poesia de Març.

La Comparació estableix una relació de semblança entre dos elements Que tenen propietats diferents. 

Les Característiques de la poesia trobadoresca

Les Característiques dels trobadors de Catalunya, és que feien cançons, Estaven relacionades amb l'amor, i estaven escrites en occità. Les Característiques d'Ausiàs March són que ell va ser el primer n Escriure totes les seves obres en català, no occità. També cantava Cançons d'amor. Però la característica més important d'Ausiàs March és que feia servir comparacions, utilitzava dues coses Semblants, per dir-ne les diferències.


Entradas relacionadas: