Guia Completa sobre Alimentació i Nutrició: Nutrients, Dieta i Conservació d'Aliments
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,67 KB
Alimentació i Nutrició
Substàncies essencials per a la vida: aigua, oxigen i nutrients dels aliments.
Substàncies nutritives: glúcids, lípids, proteïnes, aigua, vitamines i minerals.
Nutrició: conjunt de processos per rebre, processar i utilitzar substàncies dels aliments.
Funció de nutrició: intercanvi de substàncies amb el medi, obtenció i ús de nutrients, i eliminació de residus.
Alimentació: acte d'ingerir aliments.
Nutrients: compostos químics dels aliments per obtenir energia i construir cèl·lules.
Dieta: conjunt d'aliments consumits en un període.
Macronutrients
Components majoritaris dels aliments: proteïnes, glúcids, lípids, aigua i fibra.
Micronutrients
Substàncies essencials en petites quantitats: vitamines i minerals.
Exemples de Vitamines
Vitamines Aliments on es troben A (retinol) Pastanagues, espinacs, julivert B1 (tiamina) Ous, cacauets, llegums B6 (piridoxina) Sardines, seitons frescos, llenties C (àcid ascòrbic) Kiwis, pebrots vermells, cítrics D (calciferol) La produeix la pell Grups d'Aliments
GRUP 1. Llet, derivats lactis i ous: Font de proteïnes, vitamines i calci.
GRUP 2. Carn, aviram i peix: Aporten principalment proteïnes.
GRUP 3. Greixos i olis: Greixos animals i olis vegetals (consumir amb moderació).
GRUP 4. Cereals, llegums, patates i sucre: Aporten proteïnes i glúcids.
GRUP 5. Hortalisses i verdures: Font de vitamines i fibra.
GRUP 6. Fruita: Aporta glúcids, vitamines i fibra.
Taxa Metabòlica Basal (TMB)
Dones (Kcal/dia): TMB = 655 + 9,6 · P + 1,8 · T - 4,7 · E
Homes (Kcal/dia): TMB = 66 + 13,7 · P + 5 · T - 6,8 · E
Activitat Física i Necessitats Energètiques
Tipus d'activitat Energia consumida Exemples d'activitats Repòs 65 Kcal/hora (equivalent a TMB) Son profund en una habitació temperada Activitat relaxada 98 Kcal/hora (equivalent a TMB x 1,5) Estar dret, pintar, jugar a cartes, estudiar Activitat lleugera 163 Kcal/hora (equivalent a TMB x 2) Caminar lentament, jugar a golf, treball físic lleu Esforç moderat 325 Kcal/hora (equivalent a TMB x 5) Caminar de pressa, anar en bicicleta, ballar Esforç intens 455 Kcal/hora (equivalent a TMB x 7) Córrer, jugar a futbol, escalar Esforç molt intens 1.000 Kcal/hora (equivalent a TMB x 15) Pujar escales corrent, fer atletisme
Una dieta òptima és completa i equilibrada. És completa si inclou aliments de tots els grups i equilibrada si les proporcions són correctes.
Criteris per a una dieta completa i equilibrada:
- Aportar la quantitat justa d'energia.
- Subministrar la quantitat adequada de proteïnes, vitamines i minerals.
- Seguir el repartiment d'aliments del gràfic per a l'energia.
Dessecació: Deshidratar aliments per evitar el creixement de microorganismes (ex: bacallà).
Salaó: Utilitzar sal per absorbir l'aigua dels aliments i evitar la proliferació de microorganismes (ex: pernil salat).
Fumatge: Aplicar fum per impedir l'acció de microorganismes (ex: salmó fumat).
Refrigeració: Mantenir els aliments en fred per alentir l'acció de fongs i bacteris.
Congelació: Guardar els aliments a baixes temperatures per aturar gairebé completament l'acció microbiana.
Additius alimentaris: Substàncies afegides en petites quantitats per millorar el gust, l'aspecte o la conservació (ex: espècies, conservants com la sal).
Tècniques d'esterilització: Eliminar microorganismes dels aliments (ex: pasteurització a 80ºC durant 30 segons, com en la llet).
Dates límit de consum: Els aliments no es conserven indefinidament. L'etiqueta indica la data de caducitat i la data de consum preferent.