Guia Completa sobre Alimentació i Nutrició: Nutrients, Dieta i Conservació d'Aliments

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,67 KB

Alimentació i Nutrició

Substàncies essencials per a la vida: aigua, oxigen i nutrients dels aliments.

Substàncies nutritives: glúcids, lípids, proteïnes, aigua, vitamines i minerals.

Nutrició: conjunt de processos per rebre, processar i utilitzar substàncies dels aliments.

Funció de nutrició: intercanvi de substàncies amb el medi, obtenció i ús de nutrients, i eliminació de residus.

Alimentació: acte d'ingerir aliments.

Nutrients: compostos químics dels aliments per obtenir energia i construir cèl·lules.

Dieta: conjunt d'aliments consumits en un període.

Macronutrients

Components majoritaris dels aliments: proteïnes, glúcids, lípids, aigua i fibra.

Micronutrients

Substàncies essencials en petites quantitats: vitamines i minerals.

Exemples de Vitamines

VitaminesAliments on es troben
A (retinol)Pastanagues, espinacs, julivert
B1 (tiamina)Ous, cacauets, llegums
B6 (piridoxina)Sardines, seitons frescos, llenties
C (àcid ascòrbic)Kiwis, pebrots vermells, cítrics
D (calciferol)La produeix la pell

Grups d'Aliments

GRUP 1. Llet, derivats lactis i ous: Font de proteïnes, vitamines i calci.

GRUP 2. Carn, aviram i peix: Aporten principalment proteïnes.

GRUP 3. Greixos i olis: Greixos animals i olis vegetals (consumir amb moderació).

GRUP 4. Cereals, llegums, patates i sucre: Aporten proteïnes i glúcids.

GRUP 5. Hortalisses i verdures: Font de vitamines i fibra.

GRUP 6. Fruita: Aporta glúcids, vitamines i fibra.

Taxa Metabòlica Basal (TMB)

Dones (Kcal/dia): TMB = 655 + 9,6 · P + 1,8 · T - 4,7 · E

Homes (Kcal/dia): TMB = 66 + 13,7 · P + 5 · T - 6,8 · E

Activitat Física i Necessitats Energètiques

Tipus d'activitatEnergia consumidaExemples d'activitats
Repòs65 Kcal/hora (equivalent a TMB)Son profund en una habitació temperada
Activitat relaxada98 Kcal/hora (equivalent a TMB x 1,5)Estar dret, pintar, jugar a cartes, estudiar
Activitat lleugera163 Kcal/hora (equivalent a TMB x 2)Caminar lentament, jugar a golf, treball físic lleu
Esforç moderat325 Kcal/hora (equivalent a TMB x 5)Caminar de pressa, anar en bicicleta, ballar
Esforç intens455 Kcal/hora (equivalent a TMB x 7)Córrer, jugar a futbol, escalar
Esforç molt intens1.000 Kcal/hora (equivalent a TMB x 15)Pujar escales corrent, fer atletisme

Una dieta òptima és completa i equilibrada. És completa si inclou aliments de tots els grups i equilibrada si les proporcions són correctes.

Criteris per a una dieta completa i equilibrada:

  1. Aportar la quantitat justa d'energia.
  2. Subministrar la quantitat adequada de proteïnes, vitamines i minerals.
  3. Seguir el repartiment d'aliments del gràfic per a l'energia.

Dessecació: Deshidratar aliments per evitar el creixement de microorganismes (ex: bacallà).

Salaó: Utilitzar sal per absorbir l'aigua dels aliments i evitar la proliferació de microorganismes (ex: pernil salat).

Fumatge: Aplicar fum per impedir l'acció de microorganismes (ex: salmó fumat).

Refrigeració: Mantenir els aliments en fred per alentir l'acció de fongs i bacteris.

Congelació: Guardar els aliments a baixes temperatures per aturar gairebé completament l'acció microbiana.

Additius alimentaris: Substàncies afegides en petites quantitats per millorar el gust, l'aspecte o la conservació (ex: espècies, conservants com la sal).

Tècniques d'esterilització: Eliminar microorganismes dels aliments (ex: pasteurització a 80ºC durant 30 segons, com en la llet).

Dates límit de consum: Els aliments no es conserven indefinidament. L'etiqueta indica la data de caducitat i la data de consum preferent.

Entradas relacionadas: