La Segona Guerra Mundial: Un resum complet

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,62 KB

Causes de la Segona Guerra Mundial: El 1933, Hitler arriba al poder, abandona la Societat de Nacions i trenca el Tractat de Versalles. Hitler desitjava una raça superior "ària" i necessitava territori per expandir-la.

  1. Intenta envair Àustria, però Mussolini ho impedeix (1934).
  2. Annexiona el Sarre i restableix el servei militar obligatori.
  3. Entre 1935 i 1936, Itàlia conquereix Abissínia i s'uneix al bàndol de Hitler.
  4. El 1936, Hitler ocupa Renània (un clar signe d'oposició al Tractat de Versalles).

Pacte Antikomintern: Alemanya i Japó s'uneixen contra la URSS, amb el suport d'Espanya i Itàlia.

Desenvolupament de la guerra: Hitler planejava una guerra llampec (Blitzkrieg), que consistia a penetrar amb tancs ajudats per l'aviació. L'element sorpresa va fer que Alemanya fos superior fins al 1941. Hi va haver avenços tecnològics com el radar, les bombes dirigides i l'energia atòmica.
Fases de la guerra:

  1. 1939: Hitler envaeix Polònia, iniciant una guerra llampec que dura 26 dies.
  2. Abril de 1940: Hitler conquereix Dinamarca i Noruega.
  3. Maig de 1940: Hitler envaeix Bèlgica i els Països Baixos.
  4. Juny de 1940: Armistici de Compiègne: França es divideix en dues zones. El nord és ocupat per Alemanya i el sud és governat per Pétain, partidari de Hitler. De Gaulle, des de Londres, crida a la Resistència i es creen les Forces franceses lliures. Churchill rebutja la proposta de pau de Hitler i guanya la Batalla d'Anglaterra. Hongria, Bulgària i Romania intervenen en el conflicte.
  5. Juny de 1941: La Wehrmacht envaeix per sorpresa la URSS. L'atac llampec fracassà a causa de l'hivern i la tàctica de terra cremada, allargant la guerra.
  6. Estiu de 1942: Stalingrad és mig ocupada, però la contraofensiva soviètica acaba amb la derrota alemanya al febrer de 1943. La batalla de Kursk suposa una altra derrota alemanya al front oriental.
  7. Juliol de 1943: Els aliats desembarquen a Sicília i, al setembre, Itàlia signa l'armistici amb els aliats.

Final de la guerra:

  1. 1944: El desembarcament de Normandia suposa un cop dur per als alemanys i, a l'agost, París és alliberada.
  2. Abril de 1945: (Front occidental) El règim nazi es desintegra, Berlín és assetjada i Hitler es suïcida al búnquer.
  3. Agost de 1945: (Front oriental) Truman (president dels EUA) llança les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki. El 2 de setembre, la guerra acaba.

Conseqüències de la guerra:
Socials: - 55 milions de morts i repercussions arreu del món. - Grans desplaçaments de població. - Traumes morals i qüestionament de valors ètics. - Genocidis als camps de la mort (jueus, gitanos, eslaus...). - Es crea un tribunal internacional per jutjar els crims contra la humanitat.
Econòmiques: 1. Reconstrucció de ciutats. 2. Els EUA es converteixen en la màxima potència mundial gràcies a les ajudes financeres per a la reconstrucció. La URSS es converteix en la segona potència internacional.
Polítiques: A Europa occidental, es consolida el capitalisme i la democràcia parlamentària. A Europa oriental, s'imposen les democràcies populars (comunisme controlat per la URSS).

Conferències i canvis territorials:

  • Conferència de Ialta: Es decideix la divisió d'Alemanya, les reparacions de guerra i la celebració d'eleccions lliures als països alliberats.
  • Conferència de Potsdam: Alemanya queda dividida en quatre zones d'ocupació, es determinen les fronteres de Polònia i es jutgen els criminals de guerra.
  • Conferència de París: Es signa la pau amb els països participants de la guerra contra Alemanya.

Creació de l'ONU: Objectius: 1. Mantenir la pau i la seguretat internacional. 2. Reconèixer l'autodeterminació dels pobles. 3. Desenvolupar els drets i les llibertats. Estructura: 1. Assemblea General: tots els estats membres (igualtat de vot). 2. Secretaria General. 3. Consell de Seguretat: 15 membres (5 permanents: EUA, URSS, Regne Unit, França i Xina), amb dret de vet.

Característiques de la Guerra Freda: EUA vs. URSS.

  1. Bloc occidental: Sistema democràtic, capitalisme i ideologia liberal.
  2. Bloc oriental: Comunisme, política totalitària, ideologia marxista i economia planificada.

Formes d'enfrontament: 1. Cursa d'armaments (especialment nuclear). 2. Propaganda ideològica. 3. Espionatge. 4. Pressions polítiques i econòmiques. 5. Guerres localitzades (ambdues potències intenten expandir la seva influència). Després de la Segona Guerra Mundial, els EUA i la URSS emergeixen com a superpotències.
Divisió econòmica europea:

  1. Pla Marshall: Estratègia per reactivar l'economia dels països europeus afins a l'oest, per evitar que caiguessin sota la influència comunista.
  2. COMECON: La URSS crea el COMECON per a que els països de l'est rebutgessin l'ajuda del Pla Marshall.

Coexistència pacífica: A partir de 1954, amb l'arribada d'Eisenhower als EUA i Khrusxov a la URSS, la tensió disminueix. Causes: 1. El 1949, la URSS desenvolupa la seva primera bomba atòmica, generant el temor a una guerra nuclear. 2. Alguns països del Tercer Món adopten posicions neutrals. 3. Disputes i conflictes interns en ambdós blocs.
Conferència de Bandung: Rebuig a la colonització i suport als moviments d'alliberament.
Conferència de Belgrad: Els països no alineats mantenen la seva neutralitat.

Conflictes entre blocs:

  1. Segona crisi de Berlín.
  2. Crisi de Cuba: El 1959, Fidel Castro fa la revolució i expulsa els EUA. El 1961, els EUA intenten enderrocar Castro amb la invasió de Badia dels Porcs. La detecció de míssils soviètics a Cuba porta els EUA a amenaçar amb un atac, evitant per poc un conflicte armat.
  3. Vietnam: Vietnam del Sud i els EUA vs. Vietnam del Nord i el Viet Cong (guerrilla). Els EUA intervenen per evitar el triomf d'una revolució comunista. El 1973, els EUA es retiren, i el 1976, Vietnam es unifica com a República Socialista del Vietnam (prosoviètica).

Entradas relacionadas: