La Guerra Freda i la Segona Guerra Mundial: Causes i Conseqüències
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,55 KB
Segona Guerra Mundial
El Punt Àlgid del Conflicte
El punt més crític de la Segona Guerra Mundial es va produir quan les dues superpotències, els Estats Units (EUA) i la Unió Soviètica (URSS), es van enfrontar en territoris europeus. Ambdues nacions havien conquerit i controlaven aquests territoris, representant la lluita entre el capitalisme i el comunisme.
El Pacte Germano-Soviètic
Un punt crucial en el desencadenament de la Segona Guerra Mundial va ser el Pacte de No-Agressió Germano-Soviètic de 1939 entre Hitler i Stalin. Aquest pacte va permetre que, mentre Alemanya iniciava la guerra, els soviètics conquerissin els estats bàltics i l'est de Polònia. Els soviètics creien que es salvarien si feien el pacte amb Alemanya, a més el seu objectiu era créixer com a potència i annexionar-se els territoris occidentals.
No obstant això, els alemanys van acabar conquerint Europa i van trencar el pacte, forçant els russos a lliurar les armes. Mentrestant, els EUA donaven suport econòmic i bèl·lic a Gran Bretanya per intentar fer front als continus atacs alemanys. Els americans no van veure amb bons ulls ajudar a la Unió Soviètica després de veure que no es podia confiar en ells després del pacte amb els alemanys, tot i que formaven part dels aliats.
Derrotes Alemanyes i Fi de la Guerra
Alemanya va conquerir els territoris europeus amb els seus atacs ràpids. No obstant això, al 1942 van començar a patir derrotes importants:
- Al front soviètic, van ser derrotats pels russos (febrer 1943).
- Al setembre, els aliats van envair Itàlia, però Alemanya va acudir a ajudar-los i van quedar-se amb el nord feixista d'Itàlia.
- Al 1944, 250.000 soldats americans van alliberar França i van fer recular l'enemic, atacant les seves naus industrials i els camps de concentració com el d'Auschwitz per la part oriental del front.
- Els soviètics van atacar i fer recular els alemanys pel front oriental, alliberant Polònia i Hongria.
Els alemanys van perdre forces fins que al 1945 els soviètics van capturar Berlín, aconseguint la rendició dels nazis. En acabar la Segona Guerra Mundial, els tres països més poderosos van ser: EUA, Gran Bretanya i Rússia.
Guerra Freda
Tensió entre Superpotències
La Guerra Freda va ser una situació internacional extremadament tensa entre dues potències (EUA i URSS) que van iniciar una cursa d'armaments i van adoptar una actitud bel·ligerant i de confrontació ideològica, però no van arribar mai a un enfrontament directe. Els enfrontaments van ser sempre indirectes i en països tercers: Berlín, Corea, Orient Pròxim, Vietnam, Cuba, Afganistan, Angola...
La Crisi d'Alemanya i el Bloqueig de Berlín
En acabar la Segona Guerra Mundial, Alemanya i Berlín van quedar dividides en quatre parts, cadascuna controlada per un dels aliats (EUA, Gran Bretanya, França i URSS). Els tres aliats capitalistes van decidir unir les zones i crear un estat federal alemany (1948). L'URSS va tancar les fronteres i va aïllar Berlín (corredor aeri). Es van crear dos nous estats:
- República Federal Alemanya (RFA): capitalista i de l'OTAN.
- República Democràtica Alemanya (RDA): comunista i del Pacte de Varsòvia.
En 1958, l'URSS va demanar que tot Berlín fos de la RDA o que el controlés l'ONU per evitar la fugida de gent al sector occidental. EUA es va negar i la RDA va construir un mur que va dividir la ciutat (1961-89).
La Guerra de Corea (1950-53)
Corea va quedar dividida en dos en acabar la Segona Guerra Mundial: nord comunista i sud capitalista. Al 1950, Corea del Nord va atacar Corea del Sud. EUA va enviar tropes (MacArthur) que van rebutjar l'atac i van entrar a Corea del Nord. La Xina comunista va recolzar Corea del Nord. L'Armistici de Panmunjom (1953) va establir les fronteres com abans de la guerra (paral·lel 36).
L'Extensió de les Aliances Político-Militars
Aliances dels Estats Units
- Pacte Atlàntic (OTAN, 1949): Europa Occidental i EUA.
- ANZUS: Austràlia, Nova Zelanda i EUA.
- OTASE: països capitalistes del sud-est asiàtic i EUA.
- Pacte de Bagdad: Turquia, Iraq, Pakistan i Estats Units.
Aliances de l'URSS
- Amb Europa Oriental: d'ajuda econòmica (COMECON, 1949) i militar (Pacte de Varsòvia, 1955).
- Tractats de cooperació amb Xina i Vietnam del Nord.
La Guerra del Vietnam (1957-75)
Els Acords de Ginebra (1954) van establir que França descolonitzés el país, que va quedar dividit en dos: nord comunista (Hanoi) i sud capitalista (Saigon). Les guerrilles comunistes del sud (Vietcong) van atacar el govern amb ajuda del nord i l'URSS. EUA va enviar tropes per envair el nord i va començar una llarga guerra. EUA va ser derrotada per primera vegada i es va retirar el 1975, amb moltes baixes. Vietnam es va unificar amb un govern comunista.
La Crisi dels Míssils a Cuba (1962)
La Revolució Cubana de 1959 va portar al poder a Castro i el Che, que van acabar amb la dictadura de Batista i van instaurar un règim comunista que va rebre ajuda de l'URSS. EUA va bloquejar econòmicament Cuba i els anticastristes, recolzats pels EUA, van intentar una invasió de Cuba per Badia Cochinos que va fracassar (1961). Cuba va demanar ajuda militar a l'URSS, que els va enviar míssils nuclears. Estats Units va descobrir els míssils i va estar a punt d'esclatar una guerra nuclear. Kennedy i Khrusxov van negociar la retirada dels míssils a canvi de la fi del bloqueig.