Guerra de Cuba conseqüències

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,82 KB

 

LA RESTAURACIÓ (1874-1898)

Les forces Polítiques marginades del sistema

La restauració Marginava totes les forces polítiques que no fossin el partit dinàstic.

Els partits marginats Són 3:

Els Republicans: Van entrar en Crisi en el moment que es va acabar la 1ra República. Els republicans estaven Dividits i això els restava força electoral. Hi havien diferents partits:

-Partido Republicano Posibilista: El líder era Castelar (ex president de la 1ra República Espanyola). Es un Partit moderat i accepta la restauració.

-Partido Republicano Progrsista: Partit radical que accepta l’ús de la violència.

-Partido Republicano Centralista: El seu lider també havia estat president de la 1ra República Espanyola.

-Partit Republicà Federal: Era la Principal força republicana a Catalunya, però vapatir una sèrie de divisions Internes. L ames important va ser la Valentí Almirall (pare del catalanisme) Que s’escindrà d’aquest i opta pel catalanisme.

Els republicans van Haver de fer front a l’anarquisme i al socialisme (perden electors)

Els carlins: Eren defensors de la Monaquia absoluta, de l’església i de l’Antic Règim, “Déu, Pàtria i furs”. Després de la 3ra guerra
Carlina (derrota), aquest partit entrarà en crisi, Començarà una renovació i ja no es manifestarà a favor de l’Antic Règim encara Que continuarà sent un partit catòlic i antidemocràtic.

            Es convertiran en una força D’oposició a la Restauració i formaran un altre partit que 

            es dirà: “Comuníón tradicionalista”

Socialisme: El líder es deia Pablo Iglesias. El PSOE va fundar a bcn un sindicat molt important al 1888 “U.G.T”. A Catalunya no tenia seguidors, va arrelar al Nord d’Espanya i a Madrid. Votaven Les classes obreres i fins al S. XXno va ser un partit de masses.

LA GUERRADE Cuba

Espanya al S.IXX Havia perdut part del seu Imperi colonial: només comptava amb Cuba, Filipines i Puerto Rico.

Cuba era la colonia Mes important, els espanyols tenien negocis(interessos econòmics). Hi havia Sobretot una activitat econòmica agrícola --- cafè, tabac, sucre (agricultura De plantació. I els grans compradors eren els EUA.

Després de la Pau de Zanjón (1878), els cubans esperaven una sèrie de reformes que no van arribar; Llibertat de comerç i mateixos drets polítics que els espanyols.

A Cuba hi havien dos Grans partits polítics:

-La primera espanyolista (Unió Constitucional)

-I L’autonomista; Partido liberal De Cuba

El partit autonomista Volia autonomia i demanava reformes econòmiques i polítiques.

Sagasta (liberal) es Va mostrar favorable a les reformes i va abolir la esclavitud a Cuba.

En quant a les Reformes, els espanyolistes i els espanyols amb negocis a Cuba estaven en Contra i la incapacitat de donar-lis aquestes reformes desperta en els cubans Un desig d’autonomia més gran que acabaarà en un desig d’independència.

José Martí formarà un Partit polític que s’anomenarà; Partido Revolucionario Cubano --- Voldrà la Independència d’Espanya.

El 1891 Cànoves va Posar un aranzel (aranzel Cánovas) i el que feia era grabar els productes que Els cubans importaven a l’illa, es a dir, si compraven fora D’Espanya, havien De pagar l’aranzel. Cuba tenia com a principal client als EUA, a els americans No els hi va agradar aquest aranzel ja que impedeix aquesta relació comercial i Cuba i Cuba deixaria de comprar.

McKynley (president Dels EUA) protesta davant aquesta situació, amenaça amb deixar de comprar Productes a Cuba si no treien l’aranzel pero Espanya no el treu.

Esclat de la Guerra

L’any 1845 hi va Haver un nou aixecament a Cuba, la va liderar José Martí. Aquest aixecament es Coneix com a “Grito de Baire”.

Cànoves envia a Martínez Campos amb l’excèrcit i intenta sofocar la insurrecció. Martínez Campos no ho aconsegueix i Cànoves envia a Weyler, les accions del qual son Molt repressives amb la població. Weyler inicia una forta repressió; augmenta La mortalitat per les epidèmies, la fam, va concentrar als camperols…

Hi hauràn moltes Baixes de l’excèrcit espanyol per malalties tropicals i per falta de Subministraments.

Weyler serà Substituit per un altre general l’any 1897 i Cànoves va ser assesinat per un italià Anarquista així doncs, Sagasta pren el relleu i intenta fer una política de Conciliació. Sagasta decreta l’autonomía de l’illa pero ja és massa tard, els Independentistes es neguen a acceptar les reformes i continua la guerra.

Guerra contra els EUA i la pèrdua de les últimes colònies

Els EUA entren al Conflicte ja que tenien interés per la illa de Cuba i McKinley dona suport a la Insurrecció i als independentistes.

EUA envia un vaixell De guerra “MAINE” que acaba enfonsant-se per una explosió. Els americans Utilitzen aquesta explosió i acusen als espanyols, així que fan un ultimàtum a Espanya i aquesta el rebutja tot i ser conscients de la inferioritat militar Pero consideren que acceptar el ultimàtum és una humiliació. “Perdré la guerra, Però moriré matant”.

Al 1898 els espanyols Entren en guerra amb els EUA.

La guerra suposa per Espanya la pèrdua de tota la flota espanyola i els Americans també derroten una Esquadra a les Filipines.

Aquest mateix any es Signa la Pau de París (EUA-ESP) i com a conseqüència Espanya abandona Cuba, Filipines i Puerto Rico i perd tot el seu Imperi colonial excepte Ceuta i Melilla.

Les conseüències De la crisi de 1898

Les conseqüències de La guerra van ser menors de les que s’esperaven, encara que va provocar conseqüències Economiques.

Es va donar a Cuba, Per lo tant la illa va tenir sobre tot pèrdues materials.

Espanya es va Endeutar --- va provocar una reforma de la hisenda; augment de lapressió Fiscal, impostos.

A nivell polític la Restauració va sobreviure però entrarà en crisi, va ser una crisi moral i Psicologica --- impacte psicologic.

Sobre tot queda Frustrada --- es perd orgull i honor.

Apareix la generació Del 98, aquest intel.Lectuals intenten analitzar els problemes d’Espanya.

La premsa representa Es Espanya com “una nació moribunda”

Pero les Conseqüènciesson sobre tot morals i ideològiques.

Apareix el Regeneracionisme --- corrent intel.Lectual que reclama la necessitat de Regenerar Espanya. El seu lema és: “Escuela, despensa i 7 llaves al sepulcro Del Cid”. Diu que Espanya ha de millorar el seu sistema educatiu, la situació Del camp i que ha d’oblidar les velles glòries del passat, han de mirar Endevant.

L’excèrcit quan perd Cuba, s’inclina cap a posturees mes autoritàries i reclamen mes presència de Política.

Catalunya

Una de les Conseqüències del “desastre” va ser el “tancament de caixes” --- és una protest Dels comerciants de bcn  que es neguen a Pagar els impostos perque hi ha més pressió fiscal.

El govern de Madrid Va exercir una repressió i aixó va provocar irritació en els catalans.

La burgesia catalana Començarà a reivindicar autonomia, s’allunyaràn dels partits polítics dinàstics I donaràn suport a partits catalanistes.

Catalunya quan es va Acabar la guerra, van tornar a Cuba i aixó va tenir conseqüències positives ja Que es va repatriar el capital dels negocis posteriors a la guerra.  

Entradas relacionadas: