Guerra Civil Espanyola: Causes, Insurrecció i Conseqüències

Enviado por maRii,, y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,02 KB

Causes

Va començar amb un cop d'estat que va donar l'exèrcit amb el suport de la burgesia terratinent i industrial i l'església, ja que estaven en contra de la república i del govern democràtic (reformes).

Insurrecció

17 de juliol de 1936 aixecament de l'exèrcit espanyol que hi havia a les colònies del Marroc dirigit pel general Franco.

Al dia següent, 18 de juliol, la insurrecció va tenir lloc a la península (Madrid, Barcelona, Balears, Andalusia). En alguns llocs la insurrecció va triomfar i en altres no perquè el proletariat hi va fer front, i l'estat espanyol va quedar dividit i va començar la guerra.

Bandols

Territori insurrecte: Navarra, Alaba, Castella i Lleó, Nord d'Extremadura, Galícia, Balears (excepte Menorca), Cadis, part d'Aragó, ciutats de Sevilla, Còrdova i Oviedo, Canàries i les colònies del Nord d'Àfrica.

Territori on fracassa: Andalusia, Astúries, Santander, Guipúscoa, Bilbao, Menorca, Catalunya, València, Sud d'Extremadura, Castella-la Manxa, Múrcia, part d'Aragó, Madrid.

Bandol Nacional: Volia eliminar la república, acabar amb la democràcia i el sistema parlamentari, instaurar un règim parlamentari instaurat per l'exèrcit i acabar amb les institucions democràtiques per crear un nou estat (Nueva España).

Bandol Republicà: Volien mantenir i defensar la legalitat democràtica legitimada pel sufragi universal.

La Repressió Política

Hi va haver repressió en ambdós bandols. La repressió dels nacionals sobre els republicans va ser molt més elevada, van haver-hi moltes més víctimes. Els nacionals anaven contra els republicans i contra tots aquells que no pensessin igual, era una repressió indiscriminada i sistemàtica dirigida per l'estat Nacional.

La repressió dels republicans contra els capellans, les monges i contra tots els burgesos contrarevolucionaris no era indiscriminada, era selectiva i no sistemàtica, i el nombre de reprimits era molt més baix.

Evolució Militar

Els nacionals cada cop anaven conquerint més terreny, van començar pel Nord d'Àfrica i gràcies a Mussolini (avions) va ser molt més fàcil entrar a Espanya.

Quan Franco volia conquerir Madrid no va poder gràcies a Catalunya i altres llocs d'Espanya, ja que van fer un front que va durar tota la guerra.

Abans de conquerir Catalunya, a Aragó també es va formar un front. La capital d'Espanya Nacional era Burgos i d'Espanya Republicana era València, i quan la van conquerir només quedava Madrid i finalment la van conquerir.

Moltes persones s'exiliaren a França i altres llocs. En tota aquesta evolució militar i la guerra va tenir un paper molt important els bombardejos dels nacionals, dels avions alemanys i els vaixells italians, principalment a País Basc (Guernica) i Catalunya (Barcelona). Va ser el primer cop que la població civil es va convertir en objectiu militar.

Participació Estrangera

Bandol Rebel: Portugal (soldats), Alemanya (avions, pilots, armament), Itàlia (vaixells, soldats, avions). Aquesta ajuda no era gratuïta, després s'havia de pagar de alguna forma.

Bandol Republicà: Suport exterior feble només de l'URSS, però l'ajuda va arribar tard. Va tenir l'ajuda de les Brigades Internacionals, que eren voluntaris de tot arreu que defensaven la democràcia (ajut simbòlic).

França i Regne Unit, espantats per la revolució, no van intervenir. Tot això va ser decisiu per a la victòria de la guerra.

Evolució Interna Bandol Republicà:

- Les milícies: l'exèrcit es va dissoldre i es van presentar voluntaris (milícies) organitzades pels partits i sindicats.

També participaven les dones, va crear el Comitè Central de Milícies Antifeixistes que coordinava tota la posició de les milícies (Barcelona).

El Govern de Largo Caballero: A la radical del PSOE. El govern del Front Popular va ser substituït pel govern de Largo Caballero. Federica Montseny, la primera dona que va ser dirigent de la CNT, va ser ministra de sanitat.

La Revolució al Camp i a la Ciutat: Col·lectivitzar: transformar i acabar amb la propietat privada i convertir-la en col·lectiva per a tothom. Aquestes organitzacions eren impulsades per la CNT.

Col·lectivitzacions al Camp (Agrícoles): FAI (Federació Agrícola Ibèrica). S'agafaven les millors terres i ells mateixos les feien produir. Tenien uns bons per anar a comprar i qui tenia més família li donaven més.

Col·lectivitzacions Industrials: Estaven dirigides pel Comitè d'Empresa, canviaven els materials que fabricaven per menjar. No els faltava de res.

Fets de Maig (1937): El bandol republicà era heterogeni i estava dividit en diferents faccions.

Aquest enfrontament va acabar amb el govern de Largo Caballero i va començar el nou govern (Negrín).

Evolució al Bandol Nacional: El primer govern format pels 4 o 5 generals que van fer el cop d'estat. Aquest govern va anul·lar la democràcia i tota la legislació republicana i va empènyer una repressió ferotge contra tots aquells que no pensaven com ells.

Al 1936, Franco s'autoproclama Caudillo i Generalísimo de los ejércitos, una vegada assumeix el poder crea un nou govern (Govern de Franco) i comença a posar lleis que posen les bases de la Dictadura (Bases Socials, Polítiques i Econòmiques).

Al Final de la Guerra

Conseqüències Humanes:

Morts:

- Directes: al front, repressió (franquista i republicana), bombardejos.

- Indirectes: per fam, fred o malaltia.

- Mutilats.

- Empresonament: presos, camps de concentració o camps de treball.

Conseqüències Polítiques:

Afusellaments, empresonaments, exili, censura de premsa i publicacions, prohibició de les llengües catalana, gallec, basc, supressió de les autonomies a Catalunya, Galícia i el País Basc.

Prohibició de sindicats i partits polítics, incautació dels bens dels partits i sindicats.

Conseqüències Econòmiques:

Perdues materials, destrucció d'infraestructures, baixada del nivell de vida, l'economia va quedar destrossada.

Conseqüències Socials:

Vencedors: Tradicionalistes, feixistes, monàrquics (església més exèrcit), burgesia latifundista, industrial, banquers.

Vençuts: Partits republicans, socialistes, comunistes, anarquistes, treballadors, intelectuals i la burgesia nacionalista (basca, catalana, gallega).

Totes les dones: grup especial dins dels vençuts, perden totes les llibertats i tot el que havien guanyat durant la república.

Descens del nivell de vida i escassetat per a la majoria de la població, privilegis econòmics per als partidaris del franquisme i dificultats econòmiques per als republicans.

Entradas relacionadas: