Govern de Negrín

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,58 KB

ZONA SUBLEVADA: Controla la zona cerealista i ramadera, i alguns centres miners, en el nord de Castella, Navarra, les Canàries, els Nord d'Àfrica, Sevilla i Saragossa. Té 2⁄3 dels oficials de l'exèrcit, la majoria de la Guàrdia Civil, l'exèrcit professional d'Àfrica i els voluntaris carlistes i falangistes. 

REORGANITZACIÓ DEL PODER: El poder civil i militar el tenen els militars insurrectes. Cada general actuaran segons el seu criteri però tendeixen a comandament sota Franco, tant en aspecte polític çom militar.

Seguint el model feixista es crea el partit FET. Per justificar l'alçament utilitzarant el concepte CROADA, ratificat pels bisbes espanyols. Les mesures preses per la república respecte l'església són revocades establint-se un anunci entre el règim franquista i l'església catòlica, donant lloc "El Nacional-Catolicismo"

CONSEQÜÈNCIES POLÍTIQUES ( fets Maig 1937): Es retalla l’ampliat d'autonomia de Catalunya que havia assolit en esclatar la Guerra Civil/es dissol el POUM/assassinat del líder Andreu Nin/s'arracona la CNT FAI en deteniment del PSUC/partit comunista d'Espanya guanya pes/Cau el govern de Largo Caballero i és substituït pel de Juan Negrín.

FASES MILITARS:

La guerra va durar 3 anys, la iniciativa la portaven els sublevats. Els republicans estan a la defensiva i van perdent territori.

PRIMERA ETAPA (JUL1936-MARÇ1937): L'exercit africà conquereix la zona sud occidentali avança per Toledo fins Madrid. Batalles més imp JARAMA I Guadalajara.

SEGONA ETAPA (ABR-OCT1937): Conquesta pel nord (Astúries, Santander). Els republicans fan campanyes de distracció sense exit ( BRUNETTE)

TERCERA ETAPA(FEN-ABR1938): Els republicans volen alliberar pressió sobre Madrid, conquereixen Terol. Lexèrcit franquista recupera Terol i arriba al mediterrani per Vinaròs.

QUARTA ETAPA JUL1938-FEB1939): Batalla de l' Ebre(la + sagnant i dura) i la conquesta de Catalunya.


Entradas relacionadas: