Glucids

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,92 KB

GLÚCIDS: biomolecules organiques + abondants.  Formats x: C, H, O. Formula empirica: C   H   O; sigui quin sigui el nº de C el H tindra el doble Són aldehids o cetones; molts carboni enganxats. Glucids simples: oses o monosacàrids, complexos: òsids.  CLASSIFICACIO DELS GLUCIDS: Oses-Aldoses-Aldehids/ Oses-Cetoses-Cetones.  Òsids-Holòsids(monosacarids units)- Poliòsids o Polisacàrids(molts)-Homopolisacarids(=) o Heteropolisacarids(diferents). Òsids-Heteròsids(glucid+algu diferent)-Glucolipids(glucil + lipids) o (glucoproteines(glucids+proteines).

Les Oses o  monosacarids: son sucres simples. Tenen 3 a 7 àtoms. Son aldehids o cetones. Son polialchols. Propietats reductores a causa del grup carbonil.No tenen estructura obertes o lineals, formen anells de 5 o 6 atoms. El cicle pentagonal s'anomena: FURANOSA (pentagonal) PIRANOSA (hexagonal)

L'estructura ciclica s'origina x la formació d'un hemiacetal, consistent en la reacció d'un grup carbonil amb un dls grups hidroxil, q forma enllaç covalent. El Carboni s'anomena: anomèric, i a ser asimètrici dona lloc a anòmers: -Anòmer ?:  el grup OH del carboni anomeric apareix avall. Anòmer ?: quan apareix cap amunt.

Les formules empiriques de les oses no esn permeten diferencia les aldoses de les cetoses. Un carboni asimètric, es el que està unit a 4 radicals diferents. Aldosa: grup carbonil en la punta, Cetosa: grup carbonil en el mig de la cadena. Isomeres: cis(cistella)i trans(cadira).

Les Oses s'uneixen mitjançant un enllaç O-glicosidic (unio de 2 monos). Hidròlisi: (trancament x aigua) es el procés pel qual un enllaç pot ser trencat mitjançant l'aportació de la molécula d'aigua perduda en el moment de la seva formació. Deshidratació: (cuan un H d'una molecula s'ajunta amb el OH de l'altre i es forma H2O ) Hidròlisi: (quan el enllaç es trenca i torna haveri 1 grup OH en cada molecula.

D-glucosa: en tots els esser vius, font important d'energia. D-galactosa: monosacarid + abundant dspres d la glucosa. D-ribosa: component de l'àcid ribonucleic (ARN).



D-fructosa: forma part del disacàrid sacarosa(pentosa sense carboni) D-manosa: forma part de les glucoproteines animals. D-desoxiribrosa: forma part de l'àcid desoxibonucleic(ADN).

Disacarids: -Lactosa(llet mamifers) (galactosa+glucosa)

-Sacarosa(sucre) (fructosa+glucosa)

-Maltosa (glucosa+glucosa)

-Cel.lobiosa (cel.lulosa polisacaria vegetal) (glucosa+glucosa enllac ?)

Enllaços glicosidics: - tipus ?: són dèbils, facilita la unio o separacio de nous monosacàrids. els polisacàrids de reserva utilitzen auqest tipus d'enllaços x fer possible la mobilització de monòmers.

-tipus ?:  + estables i resistents, funcions estructurals

El Midó és un holòsid vegetal d'emmagatzemament ( un midó cuya part esta formada x una amilosa) - Amilopectina: polimer ramificat, la molècula te enllaços ?(1-4) i enllaços ?(1-6), aquests ultims donen lloc a les ramificacions

Glicogen: es un holosid animal d'emmagatzemament

La Cel.lulosa es un holosid estructural vegetal

LA Quitina ès un holòsid estructural animal

La lactosa : disacarid   Fructosa: monosacarid   Radical: la resta de la molecula.  O-Glicosídis: unió de 2 monosacarids.  D-ribosa: OH i la D-desoxiribosa: H

Aminoacids: formats en un extrem un àcid i en l'altre un almino

Grup carbonil: C-O   G. hidroxil: OH

Entradas relacionadas: