Glúcids lípids i proteines
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,94 KB
Adaptacions Dels boscos als incendis:
Algunes plantes rebroten poc temps després del foc, altres tenen la
Base del tronc enterrada del qual hi ha un teixit especial que
Empagatzema nutriens i aigua, una altra estratègia és desenvolupar
Llavors resistents al foc, i fins i tot algunes llavors d'algunes
Espècies mediterrànies germinen desprès d'un incendi.
La fructosa és un monosacàrid, com la glucosa, totes
Dues estan formades per 6 carbonis (hexoses).
La glucosa és
Una aldosa perquè té un grup aldehid, mentre que la fructosa és
Una cetosa perquè té un grup cetona. Una altra diferencia entre
Aquests dos monosacàrids és el tipus de forma cíclica que adopten
En dissolució aquosa, la glucosa agafa forma d'hexàgon mentre que
La fructosa de pentàgon.
Els disacàrids estan constituïts per la uníó de dos Monosacàrids mitjançant un ençall entre els grups hidroxil de dos Carbonis.
Els polisacàrids són polímers de monosacàrids que es Diferencien pel tipus de monòmer que els compon i pel fet de ser Lineals o ramificats.
La cel·lulosa és un polímer lineal de glucoses unides entre Si per enllaços (B 1→4) que formen llargues cadenes mitjançant Enllaços d'hidrogen. Aquests enllaços no poden ser trencats pels Enzims digestius humans. La cel·lulosa no és dirigida ni absorbida , arriba sencera al còlon on només una petita porcíó és Aprofitada.
Els olis i greixos estan constituïts per àcids grassos
Units a glicerol i són del grup dels lípids.
Els àcids
Grassos són llargues cadenes de carboni amb un grup carboxil que els
Fa àcids, són molècules amfipàtiques, i es divideixen en saturats
(no tenen cap C=C) i insaturats ( monoinstaturats amb un C=C o
Poliinsaturats que tenen més d'un).EL colesterol és un compost imprescindible per la salut
Present a les membranes cel·lulars animals i precursor de les
Hormones esteroides.
El midó és el polisacàrid de reserva típic dels vegetals, és una barreja de dos polímers de glucosa, l'amilosa (polímer Lineal constituït per milers de monòmers de glucosa) i L'amilopectina (polímer ramificat constituït per glucoses Unides semblant a la del glicogen) . El midó és hidrolitzat a L'intestí prim, per acció de l'amilasa pancreàtica i es converteix En glucosa, que penetra a l'enteròcit mitjançant un contransport Amb Na+ i arriba als capil·lars sanguinis de forma Passiva.
Els aminoàcids són la Base de tot procés vital, ja que són absolutament necessaris en Tots els processos metabòlics. Les seves funcions més important són El transport òptim de nutrients, l'optimització de l'emmagatzematge De tots els nutrients, estructural i reguladora d'enzims.
Les proteïnes són polímers lineals de 20 aminoàcids, Alguns fabricats per l'organisme a partir d'altres aminoàcids. Són hidrolitzades per enzims pancreàtics i intestinals fins a Aminoàcids, els quals penetren als enteròcits per transportadors.
La lactosa és un disacàrid format per la uníó d'una Molècula de glucosa i una de galactosa.
Els aliments transgènics o OGM són organismes que han
Estat alterats genèticament mitjançant la utilització d'enginyeria
Genètica. Primer cal identificar i aïllar els gens que es volen
Transferir (transgens)
, després entren en acció les
seqüències reguladores que fan l'expressió dels gens on els
Uneixen a unes proteïnes específiques (factors de transcripció)
,
A continuació ve el reconeixement que fan els enzims de
Restricció que tallen el DNA i generen extrems protuberants. La
lactosa és hidrolitzada a l'intestí prim per la lactasa, un
Enzim de les microvellositats dels enteròcits. La glucosa i la
Galactosa resultants entren a l'enteròcit per proteïnes
Transportadores i arriben als capil·lars sanguinis mitjançant
Transportadors passius.