Geodèsia, Coordenades i SIG: Conceptes Clau

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Plástica y Educación Artística

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,25 KB

Geodèsia: Divisió i Mesura de la Terra

La paraula geodèsia prové del grec i significa "divisió de la terra". És la ciència que determina la forma i magnitud de la superfície terrestre en la seva totalitat. S'ocupa del posicionament exacte de punts en la superfície de la Terra, sent molt important en la navegació i en la trajectòria d'avions. La topografia forma part de la geodèsia, encarregant-se de dividir les diferents parts que té la Terra, ja siguin naturals o artificials. Aquestes divisions serveixen a altres ciències per a realitzar els seus estudis. Des de l'antiguitat, la geodèsia s'ha dedicat a l'estudi de la mida i la forma del globus terraqüi, adaptant-se al tipus d'estudi que se li donarà després. Per exemple, si s'ha de realitzar un estudi sobre els accidents geogràfics, l'estudi que realitzarà la geodèsia serà sobre els accidents geogràfics, per tal de facilitar l'estudi.

Coordenades: Localització a la Terra

El sistema de coordenades correspon als conceptes de latitud (N-S) i longitud (E-O). Les línies de referència són l'equador i el meridià de Greenwich. La seva funció és determinar la posició d'un punt a la superfície de la Terra. Els meridians equivalen a les línies de longitud i els paral·lels a les línies de latitud. Per millorar la precisió, es mesura la longitud i la latitud en graus, minuts i segons, a més dels graus decimals.

UTM: Sistema Universal de Coordenades

El sistema UTM (Universal Transverse Mercator) és un sistema de coordenades basat en la projecció cartogràfica de Mercator, però en lloc de fer-ho tangent a l'equador, ho fa tangent a un meridià. Ja no s'expressa mitjançant la latitud i la longitud, sinó que s'empra una nova forma de mesura: el metre. Aquesta nova forma de mesura té com a referència el nivell del mar i pretén convertir-se en una mesura mundial, per tal de facilitar la comunicació entre els diferents estudis realitzats a diferents zones del món, ja que, altrament, pel fet d'emprar unitats de mesura diferents, es complica la comunicació. Les coordenades UTM van ser creades durant la dècada del 1940 pel Cos d'Enginyers de l'Exèrcit dels EUA. La UTM forma una projecció cilíndrica i, gràcies a que es divideix en zones entre 84ºN i 80ºS, la projecció no pateix deformacions significatives.

Mapa: Representació Gràfica del Territori

Un mapa és una representació mètrica i gràfica d'una porció d'un territori a una superfície bidimensional, normalment sobre un paper (a vegades sobre un globus terraqüi). Els mapes més antics tenen el seu origen a Grècia fa 5000 anys. Per elaborar un mapa és imprescindible que la seva representació estigui a escala i hi trobem una senyalització d'on està el Nord.

Tipus de Mapes

  • Planimètric: Dissenyat per mostrar les posicions horitzontals d'alguns aspectes. La informació vertical s'ignora i no mostra el relleu.
  • Topogràfic: Mostra el relleu del territori representat.
  • Imatge: Imatge satèl·lit o fotografia aèria, corregida o no ortomètricament.
  • Temàtic: Visualitza relacions espacials d'informació que pertany a algun tema. Trobem: mapes isomètrics, de distribució de punts, de flux, de cercles proporcionals i cartogrames que modifiquen la mida, la forma i la distància.

Datum: Sistema de Referència Geodèsic

Un datum és un sistema de referència d'unitats de mesura utilitzat en l'estudi de la superfície de la Terra. El datum és una base de referència per a un sistema de coordenades. Inclou la latitud, longitud i orientació d'un punt inicial d'origen d'un el·lipsoide que modela la superfície de la terra a la regió d'interès. Molts països empren el seu propi datum per fer els seus mapes, aquests s'anomenen datums locals. Per realitzar l'estudi es requereix un model de la forma de la Terra, més proper a un el·lipsoide. El model actual és el WGS 84 el·lipsoide. El radi de l'equador és de 6378 km aproximadament. Els problemes dels datums és que diferents datums són utilitzats en una mateixa zona, hi ha datums amb falta d'informació, s'utilitzen datums que encara no s'han establert i no es poden utilitzar datums antics.

SIG: Sistemes d'Informació Geogràfica

Un SIG (Sistema d'Informació Geogràfica) és un programa dissenyat específicament per capturar, actualitzar, analitzar i mostrar tot tipus d'informació geogràfica. Permet convertir la informació geogràfica que es troba en format paper, en format digital com documents escanejats, imatges, etc. La seva funció més important és la d'analitzar informació a partir de procediments matemàtics, de lògica, etc. D'aquí es treuen les dades per realitzar l'estudi.

Mètodes per Representar una Superfície

  • DEM (Digital Elevation Model)
  • TIN (Triangulated Irregular Network)
  • Corbes de nivell (Contour Lines)

Entradas relacionadas: