Genotip, Fenotip, Codominancia y herencia intermedia

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Química

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,12 KB

El genotip està format pel conjunt de gens d’un individu, tot la informació hereditària. Tot el que forma part del genotip ho podem passar en herència, tot i que no s’hagi expressat externament.

El
fenotip és aquella part del genotip que s’acaba expressant. Conjunt de gens que s’expressen externament.

El fenotip d’una persona és sempre conseqüència del genotip més els factors ambientals. Per exemple. És evident que el genotip que determina la coloració de la pell de qualsevol organisme és sempre el mateix, però la seva expressió dependrà, entre altres factors, de la nostra exposició a la llum solar. Els factors ambientals tenen molta importància.


Hi ha casos en què no podem parlar d’un al·lel dominant i un altre recessiu, sinó que quan es troben en combinació heterozigots s’expressen tots dos. Aquest tipus d’expressió fenotípica s’anomena codominància. Els exemples més evidents de l’herència amb codominància són aquells on trobem la presència de dos o més colors que provenen de cadascun dels individus progenitors i que s’expressen alhora en els individus de la descendència.

L’herència intermèdia és la que té lloc quan els dos al·lels d’un determinat caràcter produeixen cadascun el seu efecte, de manera que quan es troben en combinació heterozigota cap dels dos actua com un caràcter completament dominant o recessiu, per la qual cosa el fenotip resultant serà una barreja de l’efecte que produiria cada al·lel per separat. Un exemple característic d’aquest fenomen és el cas de la planta coneguda com a conillets, on la combinació heterozigota dels al·lels responsables del color vermell i del color blanc dels pètals de la flor origina flors de color rosa.

Entradas relacionadas: