Gantz aseak
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en vasco con un tamaño de 6,26 KB
ENERGIA-ERRESERBARAKO ETA BABESERAKO LIPIDOAK
Azilglizerolak:
Glizerolak gantz-azidozko eta glizerinazko esterrak dira
Gantz-azidoen molekulak (bat, bi edo hiru) glizerinaren 1, 2, 3 alkohol esterifikatzean eratzen da.
Esterifikatzen diren gantz-azidoen kopuruen arabera 3 multzo:
Monoazilglizerolak: molekula 1 esterifikatzen da
Diazilglizerolak: 2 molekula esterifikatzen dira
Triazilglizerido: 3 molekula esterifikatzen dira
Ugarienak, apolarrak eta uretan disolbaezinak
Gantzak giro-tenperaturan:
Likidoak: Olio esaten zaie, asegabeak, landarearen fruituetan eta hazietan.
Solidoak: Sebo esaten zaie, aseak, ugariak dira animalietan.
Gantzen funtzioak:
Energia-erreserba: erregai gisa erabiltzen dituzte energia lortzeko. Energia-balioa 9 kcal/g eta gluzidoena eta proteinena 4kcal/g. Zati handiena gantz moduan metatzen dute. Masa gutxiago energia-kantitate bera gordetzeko. Animalietan, lipidoak gantz-ehuneko gantz-zeluletan gorde. Landareetan, fruitu eta hazietako zelulen bakuoloetan
Berotik isolatzea eta babes mekanikoa ematea: klima hotzetan bizi diren animalia homeotermok gantz-geruza dute azalaren azpian, hotzetik isolatzeko.
Triazilglizerolen hidrolisia:
Bi eratako hidrolisiak izan ditzakete:
Entzima-hidrolisia: Digestio-urinetan dauden entzimak katalizatu. Entzimek triazilgliazerolaren ester-loturak hautsi eta hiru gantz-azido eta glizerina molekula bat lortu. Animalien digestio-hodian elikaduretan dauden gantzak digeritzeko.
Hidrolisi kimikoa: Triazilglizerola + base bat (KOH). Erreakzioa ester-loturak hautsi eta baseetako 3 molekula askatzen dira gantz-azidoetatik, eta glizerina molekula bat askatu.