Qui va fundar tarraco

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,71 KB

Ciutats romanes

Empuríes

Nom:
nom original, Emporion
Època de fundació:
1a època de fundació, s. VI aC
es diu Empuriae perquè es va juntar amb una altre Empúria. La primera formada pels grecs i la segona pels romans.
Alguns arqueòlegs penses que al s.VI els grecs van venir directament de fora i la segona teoria és que no venien directament de fora, sinó que abans havien creat una altre ciutat (Massàlia), més abans, però al mateix segle.
La romana és més gran que la grega; la grega és la que es conserva i de la romana només es conserva la meitat.
Motiu de fundació: Comercial, la segona Empúria per motiu militar, els romans van allí perquè volien parar en algun lloc després de la segona guerra
Púnica.
Accidents geogràfics: van fer el primer assentament a Palaíàpolis (ciutat vella). Neòpolis (ciutat nova) és la ciutat romana, els romans van veure el port, que li permetia fer les guerres púniques.
Estatus: Municipium
Episodis històrics principals: Des d’aquí van sortir les tropes llatines que van fundar Tarraco. 
Cató era el general ROMà que volia destruir als cartaginesos, però morirà abans d’això. Al segle 195 aC va venir per acabar amb les revoltes dels alcibers. Van ampliar Empúries perquè alguns soldats es poguessin quedar al 218 aC. Segona guerra púnica al 218 aC.
Restes arqueològiques conservades: Praesidium, campament fortificat. Al fòrum es conserva un capitoli (tres cel·les), un criptopòrtic (passadís subterrani), la muralla on quedaven dos edificis, l’amfiteatre i una palestra.

Tarraco

Nom: (Tarraco) Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco
Època de fundació: 218 aC aparició de Tarraco pels escipions. 
Motiu de fundació: per seguir la segona guerra púnica (Hanníbal) 
Accidents geogràfics: sortida al mar, riu Francolí, bona terra per cultivar.
Estatus: Colònia
Episodis històrics principals: el seu origen es Déu a la segona guerra púnica. Va arribar a a ser capital de Hispània Citerior,  al 27 aC va ser governada per August, va viure tres anys a Tarragona per conquerir Cantàbria.
Restes arqueològiques conservades: Al fòrum de la colònia on es troba la gent per fer comerç, es conserva la basílica (judicial i administrativa), un capitoli (tres cel·les) i algunes botigues. Ciments del temple August, la primera ciutat d’Occident va ser qui li va dedicar aquest temple. Hi ha una gran plaça decorativa, el circ es troba al fòrum de la província que tenia 55 arcs i es conserven tres; es conserva també la muralla, és la més antiga fora de Roma, era diferent per la manera de construir-la: a baix hi eren pedres ciclòpies, a partir d’una certa alçada són pedres ben tallades i rectangulars, opus quadratum. Es conserva també la necròpolis a la via Augusta, la que es conserva millor és la de la terra dels escipions. Aquesta ciutat tenia peculiaritats que la feien distinta a les altres, com el circ que es trobava dins la muralla; fora de la muralla hi era l’amfiteatre i el teatre.

Ilerda

Nom: Ilerda
Època de fundació: va ser fundada a finals del segle II aC, principis del segle I. 
Motiu de fundació i accidents geogràfics: la van fundar perquè per allí passava el riu Sícoris (riu Segre), per costat d’aquest riu passa el camí que portava a Caesar Augusta i Osca.
Estatus: municipium
Episodis històrics principals:  primera guerra dels escipions contra Indíbil Mandoni. Va haver una Guerra Civil, Sertori volia independitzar tota la Hispània de l’Imperi ROMà i es va enfrontar amb Pompeu el qual va guanyar. Un dels primers enfrontaments entre Pompeu i Cèsar, va ser a Ilerda i va guanyar Cèsar. 
Restes arqueològiques conservades:  només es conserven termes.

Barcino

Nom: Colonia Iulia Augusta Foventia Paterna Barcino
Hi ha dos teories que expliquen l’origen del nom, la primera explica que una barca nona va arribar allà; i l’altre és que era el nom d’un general (pare d’Hanníbal) que es deia Amilcar Barca.
Època de fundació: fundada per August l’any XV aC
Motiu de fundació: per donar-li habitatge als veterans de les guerres cantàbries.
Accidents geogràfics: muralla molt a prop de la costa.
Estatus: municipium
Episodis històrics principals: al segle IV van fer unes torres per defensar la ciutat.
Restes arqueològiques conservades: es conserva el lloc on estava el fòrum (plaça Sant Jaume), restes del temple d’August i una necròpolis.

Emèrita Augusta

Nom: Colonia Emerita Augusta
Època de fundació: 25 aC
Motiu de fundació: pels seus soldats emèrits.
Accidents geogràfics: muralla, s’estructurava en quadrícules. Van triar aquest lloc perquè té el riu Guadiana fins a la carretera (Guadiana i via de la plata). Té la via Augusta i via Argentea.
Estatus: Colònia
Restes arqueològiques conservades: es conserven algunes columnes del temple de Diana, es deia així però era el temple d’August, queda també el pòrtic que donava accés al fòrum. Del fòrum provincial es conserva un arc. També l’amfiteatre (15.000 persones), teatre (8.000 p.) i circ (30.000).

Entradas relacionadas: