Fitxa tecnica sant Vicenç de cardona

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,99 KB

SANT VICENÇ DE CARDONA. Fitxa 25

FITXA TÈCNICA

Autor:


DesconegutCronologia:
1a meitat del
S.XI
Tipologia:
EsglésiaEstil:
ROMànicLocalització:
Cardona, BagesMaterial:
PedraSistema constructiu:
Arquitravat i Voltat

CONTEXT HISTÒRIC I CULTURAL

Aquesta Església era, en origen, la capella del Castell de Cardona. Els comtes Protegiren l’església amb donacions. L’any 1019, el vescomte de Cardona, Aconsellat per l’abat Oliba, va reconstruir l’església, la qual estava molt Malmesa. També s’hi va establir una comunitat de clergues de l’ordre de Sant Agustí. A finals del S.XVI, el conjunt es va secularitzar i més tard es va Convertir en caserna. Amb el pas del temps, l’església va quedar abandonada Fins que l’any 1952 va començar la seva reconstrucció.

CARACTERÍSTIQUES GENERALS

1.L'escultura i la pintura es subordinen a les necessitats i preferències de l'arquitectura   2.L'arc de mig punt és molt utilitzat   3.Les voltes d'aresta i de canó s'usen per a la coberta  4.Columnes i pilars principal element en interiors 

ANÀLISI FORMAL

És una Església de planta basilical de tres naus (nau central més ample i de més alçada Que les laterals), un transsepte molt curt amb un creuer i un cimbori a L’exterior; i una capçalera formada per tres absis (absis central més gran i Dos petits als laterals) i a sota una cripta on es guardaven les relíquies.

Elements De suport: 1.Pilars cruciformes   2.Murs Gruixuts i massissos   3.Arcs faixons que sostenen el pes de la coberta, Juntament amb els arcs forners

Elements Suportats

1.Volta de canó a la nau central

2.Voltes D’aresta a les naus laterals

3.Voltes De quarts d’esfera als absis

4.Coberta

5.Torre octogonal

Espai Interior

A L’entrada hi ha un atri o nàrtex (una mena de vestíbul) cobert amb voltes D’aresta. A sobre, hi ha una tribuna des d’ on els vescomtes seguien la Cerimònia. A cada tram de la nau li corresponen tres voltes d’aresta de les Naus laterals. La separació de cada tram es fa mitjançant grans pilars Cruciformes que recullen tota la força dels arcs faixons de la volta de canó Central i dels arcs forners de les naus laterals. Finalment, cada absis Correspon a cadascuna de les tres naus.

Espai Exterior

L’església De Sant Vicenç de Cardona presenta un aspecte exterior sobri. Únicament els Murs estan decorats per arcs cecs, també anomenats arcs llombards i les lesenes (franges verticals que tenen una doble funció: reforçar els murs i subratllar La verticalitat de l’edifici). Finalment, també cal destacar les finestres Cegues que recorren la part superior de l’ absis central.

La llum

La llum Prové bàsicament de quatre finestrals a cada costat dels murs, tant al dret com A l’esquerre i de tres grans finestrals a l’ absis. A més, a la cúpula del Creuer hi ha 12 petites obertures i un òcul que aporten molta llum a l’interior De l’església.

ANÀLISI DEL CONTINGUT

Origínàriament l’església del castell tenia una Funció parroquial, i en el S.XI va acollir una comunitat de monjos de Sant Agustí (Agustiniants).

A finals del SXVI l’església va ser convertida en Una col·legiada secular. En el S.XVIII els monjos van marxar i el castell es va Convertir en una caserna militar i l’església en un magatzem.

MODELS I INFLUÈNCIES

És un dels edificis més representatius de l’estil Llombard 8primer ROMànic català) per l’ús d’arcs cecs i lesenes. Sant Vicenç de Cardona juntament amb els monestirs de Cuixà i Ripoll i les esglésies de Sant María i Sant Climent de Taüll constitueixen els punts culminants del ROMànic Català. 

Entradas relacionadas: