Feixisme i Nazisme: Orígens, Ideologia i Ascens al Poder

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,67 KB

Ideologia i bases socials del feixisme

La ideologia feixista

  • El feixisme defensava l'establiment d'un estat totalitari.
  • Donava suport a un sistema polític dictatorial de partit únic, el feixisme va tractar de modelar una societat establerta en els principis de la jerarquia, l'ordre, l'obediència i l'autoritat indiscutible d'un home excepcional. Així es va establir el culte a la personalitat del líder.
  • Es va formar un anticomunisme i anticapitalisme radical.
  • Mantenia un nacionalisme agressiu, expansionista i militarista.
  • Els feixistes eren tots racistes i consideraven inferiors els que no eren blancs. Però sens dubte en el nazisme el racisme i l'antisemitisme es van convertir en la doctrina central del moviment.
  • El feixisme rebutjava els principis de les "decadents" societat i cultura occidentals basats en el racionalisme, el materialisme i l'igualitarisme, per contra exaltava els elements irracionals de la conducta.
  • Defensava la violència davant els oponents polítics, la violència es considerava un valor positiu i fins i tot terapèutic.
  • Els partits feixistes pretenien mobilitzar les masses. Les milícies del partit van atorgar una gran importància als símbols. També exaltaven els principis masculins i relegaven la dona a tenir cura dels fills i a fer les feines de la llar.

La Itàlia feixista

La marxa del feixisme cap al poder

El fundador del feixisme va ser Benito Mussolini, que va passar de liderar l'ala radical del partit socialista a convertir-se en nacionalista extrem. El 1919 Mussolini va fundar a Milà els Fasci Italiani di Combattimento, un grup paramilitar de caràcter ultranacionalista. Els seus membres s'identificaven per la camisa negra i una gorra militar. Els feixistes es van erigir en els defensors a ultrança de les reivindicacions nacionalistes dins d'un programa socialista revolucionari. Una de les primeres accions violentes que van fer executada pels esquadristes va ser la destrucció de les oficines del diari socialista Avanti perquè consideraven que difonia sentiments antinacionalistes.

El moviment feixista els anys 1919 i 1920 encara era molt minoritari, però davant la desconfiança dels italians envers el règim parlamentari va aconseguir augmentar els suports socials. Mussolini va canviar de tàctica, va abandonar la tendència revolucionària i va preparar el feixisme per a la lluita parlamentària. D'una banda, el 1921 va transformar els Fasci en el Partit Nacional Feixista. De l'altra, el feixisme es va convertir en un moviment violent de repressió de les organitzacions obreres i camperoles. L'agost del 1922 els socialistes van promoure una vaga general contra la violència feixista.

L'Alemanya nazi

La República de Weimar

El gener del 1919 la nova república va haver d'afrontar la insurrecció dels espartaquistes, que eren partidaris de seguir l'exemple bolxevic i instal·lar una república socialista. Al mig d'aquesta crisi es van celebrar eleccions en una assemblea constituent que es va reunir a la ciutat de Weimar. L'assemblea va elaborar una constitució que va establir una república federal basada en els principis democràtics. El socialdemòcrata Ebert va ser elegit president de la república. A les eleccions els tres grans partits van formar un govern de coalició conegut com a Coalició de Weimar. La primera decisió del nou govern va ser la firma de l'humiliant Tractat de Versalles que, per la duresa dels seus termes, es va convertir en una càrrega molt feixuga per a la república. La Primera Guerra Mundial va tenir efectes econòmics negatius per a Alemanya.

La crisi de la república i l'ascens del nazisme

  • La Gran Depressió va ser devastadora per a la democràcia alemanya i va impulsar el nazisme cap al poder a causa dels catastròfics efectes econòmics i socials que va tenir, la pèrdua de confiança de la població en els partits tradicionals i en el sistema democràtic, i la radicalització ideològica que va donar nous suports socials al nazisme.
  • El 1931 es va formalitzar l'aliança dels nazis amb la dreta tradicional.
  • El gener del 1933, amb aquests suports, Hitler va ser designat canceller.

Implantació de la dictadura nazi

Estat totalitari del Tercer Reich

Entre el febrer del 1933 i l'agost del 1934 es va construir l'estat totalitari nazi de partit únic:

  • El febrer del 1933, arran de l'incendi del Reichstag, es van suspendre els drets fonamentals.
  • El març del 1933 es van atorgar a Hitler plens poders i Alemanya es va convertir en una dictadura de partit únic.
  • El juny del 1934, durant la Nit dels Ganivets Llargs, Hitler va ordenar eliminar els elements radicals de les SA.
  • L'agost del 1934 Hitler va associar la cancelleria a la presidència de la república i va proclamar el Tercer Reich.

El nou estat totalitari del Tercer Reich

  • Va suprimir la llibertat d'expressió i es va instaurar la censura.
  • Va establir un control rigorós de l'educació i va adoctrinar la joventut en les teories racistes i el militarisme.
  • Va utilitzar amb eficàcia els mitjans de comunicació i la cultura per lloar el règim.
  • Va fer una política racista i antisemita radical.
  • Va iniciar una política econòmica d'autarquia i de rearmament intensiu amb l'objectiu de crear la Gran Alemanya i dotar-la d'un "espai vital".

Entradas relacionadas: