Evolució Urbana a Espanya i Catalunya: Del Nucli Antic a la Ciutat Difusa
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,13 KB
Els Barris Antics
Els barris antics, si no han estat rehabilitats, són zones residencials degradades amb poques comoditats i serveis. Normalment, hi trobem edificis històrics, catedrals, palaus i edificis de les administracions.
Eixamples dels s. XIX i XX
Els eixamples construïts al voltant del nucli antic van ser inicialment habitatges de la burgesia. Eren blocs de pisos no gaire alts, amb patis interiors i ascensors. Actualment, les classes benestants els han abandonat per zones residencials més ben condicionades, convertint-se en àrees de serveis.
Zones Perifèriques
Barris Obrers
Normalment, blocs de pisos que sovint són ciutats dormitori, construïts entre els anys 50 i 60 per allotjar emigrants. Edificis amb poca planificació, materials de baixa qualitat i deficiències en serveis i comunicació.
Barris d'Alt Standing
Zones suburbanes ben planificades amb nivell de vida mitjà o alt. Edificis de dues o tres plantes, o cases d'una sola planta amb jardí, recordant el model de ciutat jardí.
Transformació Urbana des dels 70
Des dels anys 70-80, moltes ciutats europees perden població cap a la perifèria metropolitana, buscant preus més assequibles i tranquil·litat. La ciutat difusa dispersa els habitants en un espai ampli, dificultant determinar on comença i acaba la ciutat, augmentant la despesa energètica i pública.
Funció Administrativa i de Serveis
Localitzada al centre, en zones de nova creació o barris antics rehabilitats, coneguda com a Central Business District (CBD). Molt ben comunicada, amb el sòl més car, prestigi, lloguers alts i impostos elevats. Poc habitatge, poques indústries, seus de bancs i multinacionals, comerços de luxe, museus i teatres. Gran intensitat de circulació durant el dia, quasi desert a la nit.
Funció Industrial
Històricament relacionada amb la ciutat, ara situada a la perifèria en polígons industrials amb sòl més barat i bona comunicació.
El Fenomen Urbà a Espanya i Catalunya
Introducció
La majoria de la població viu en zones urbanes metropolitanes. El paisatge urbà s'ha estès a les àrees rurals, imposant la forma de vida urbana. Xarxa urbana jerarquitzada amb Madrid i Barcelona com a àrees metropolitanes principals. Dos períodes: ciutat preindustrial i industrial.
La Ciutat Preindustrial
Introducció
Des de les primeres ciutats ibèriques fins a la industrialització. Destaca la ciutat romana, medieval (musulmana i cristiana) i moderna.
Ciutat Romana
Xarxa de ciutats connectades per calçades romanes. Poder polític i militar concentrat a les ciutats. Administració del territori circumdant.
Ciutat Medieval
Al-Andalus: centres comercials i culturals. Ciutats cristianes: creixement econòmic i polític, construcció de palaus i catedrals. Viles franques: nuclis de població promoguts pel rei.
Ciutat Moderna
Creixement fora de les muralles (ravals). Plaça major i carrers rectilinis. Reformes higièniques al s. XVIII. Ciutats destacades a Castella i Andalusia (s. XVI-XVII).