Euskal Herrian Espazioak: Atlantiko eta Mediterranear Isurialdeak

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en vasco con un tamaño de 1,52 KB

EUSKAL HERRIAN ESPAZIOAK

ATLANTIKO ISURIALDEA

Isurialde atlantikoan. Prezipitazio ugariak, erliebe malkartsua eta abeltzaintzara dedikatua zelaiak nagusi.

Biztanleria urritu, populazio sakabanatua, batzuetan herrixkak osatuta. Biztanleria zaharkitua. Ustiategi txikiak. Baserria da unitate ekonomikoa, familia unitatea eta espazio antolatzailea.

Nekazaritza: Fruta arbolak (sagarrondoa), zuhain landareak (artoa) (atzera egin) eta barazkiak. Lekariak garrantzia galdu, txakolina hobetu.

Abeltzaintza: behi aziendak esnerako. Ardi aziendak gaztarako.

Basogintza: lurra %60 okupatu, koniferak nagusi. Hosto zabalekoak hedapen eskasa. Artadiak/Eukaliptoak ere.

MEDITERRANEAR ISURIALDEA

Uren banalerroaren hegoaldean (araba osoa eta nafarroa ekialde eta hegoalde).

Erliebe leunagoa, klima kontinentala.

Populazioa bestean baino ugariagoa eta zahartua. Herrietan pilatzen da. Ustiapenak tamaina ertainekoak, lur propioak baina banatuak.

Nekazaritza: Lehorrekoa: zerealak, Arabako errioxan mahastiak. Patata ekoizpena. Prezioak merkatuetan egokitu. Ureztatua: Ebro bailaran, zerealekin beste labore industrialak txandakatu. Patatak, barazkiak.. Intentsiboki landu.

Abeltzaintza: 2.mailako ekintza, okela ekoitzi, baita txerri eta erdi ekintzak.

Basogintza: pinuak zonalde menditsuan. Basoak jabetza publikokoak. Hostozabalekoak.

Arazoak: hirietako migrazioa, zahartze prozesua, ustiapenak abandonatu/urritu. Landa lurren prezioak gora. Minifundioak. Lanaldi partziala.

Entradas relacionadas: