Ètica i Moral: Desenvolupament i Conceptes Clau
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,18 KB
Distinció entre Ètica i Moral
La moral és un model de conducta establert socialment. La versió personal que cadascú té d'aquest sistema genera codis morals concrets. L'ètica, en canvi, és la disciplina filosòfica que estudia la dimensió moral de l'ésser humà des d'una perspectiva més general i abstracta. És una reflexió de segon ordre sobre els problemes morals. És propi de l'ètica definir la moralitat i esbrinar-ne les raons.
Piaget: Moral Heterònoma i Moral Autònoma
Jean Piaget va postular l'existència de dues morals: l'heterònoma (o de la pressió moral) i l'autònoma (o de la cooperació). A les primeres etapes del desenvolupament moral, les regles i obligacions són vistes com a quelcom dictat des de l'exterior (heterònomes). En la fase de la moral autònoma, els adolescents poden examinar críticament les regles des del seu propi punt de vista i justificar-les per si mateixos.
L'Aportació de Lawrence Kohlberg
Lawrence Kohlberg estava més interessat en les idees sobre la moralitat que en la manera d'actuar. Per avaluar aquestes idees, va plantejar una sèrie de dilemes ètics. Va establir sis etapes del desenvolupament del judici moral, repartides en tres nivells:
- Preconvencional: Les regles s'obeeixen per evitar càstigs o obtenir recompenses.
- Convencional: Es busca l'aprovació social i el compliment de les normes establertes.
- Postconvencional: Es desenvolupen principis morals propis, basats en la justícia i els drets humans.
Els nivells preconvencional i convencional es corresponen amb l'estadi del respecte a les regles, on l'obligatorietat està garantida des de fora. El nivell postconvencional equival al desenvolupament de l'autonomia moral.
La Tesi Determinista
Segons R.B. Brandt, la tesi determinista consisteix a suposar que la conducta humana pot ser predita, encara que les prediccions siguin parcials. Es basa en una interpretació evolutiva de la història del coneixement i extrapola conclusions per al futur de la psicologia i altres ciències de la conducta.
Qüestions Etimològiques
La paraula "ètica" deriva de les dues variants del terme grec "ethos":
- éthos (amb eta inicial): Significa "hàbit" o "costum". S'aplicava a aquells que, per educació, estaven acostumats a comportar-se segons els usos socialment reconeguts com a correctes.
- êthos (amb èpsilon inicial): Significa "caràcter".
La paraula llatina "mos" tradueix els dos conceptes grecs: tant costum i forma de viure com caràcter. En català:
- "Moral" (procedent de "la moral") es correspon més amb el primer terme grec (éthos) i designa el costum reconegut com a bo en una comunitat.
- "Moralitat" acota una dimensió concreta de la vida humana i s'aproxima, en certa manera, al segon concepte grec (êthos).