Espontaneisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,17 KB

 

IDEOLOGIA I EXPRESSIONS LITERÀRIES DE LA MODERNITAT


En el Modernisme hi trobem diverses estètiques i ideologies. En vers a la ideologia, hi trobem l’extremisme radical de Jaume Brossa;
la religiositat conservadora
i catòlica de Joan Maragall i Manuel de Montoliu; també postures esteticistes però sense ideologia com la de Santiago Rusiñol i Adrià Gual; l’obrerisme sentimental d’Ignasi Iglésias… Pel que fa a l’esteticisme
:


Vitalisme i espontaneisme: actitud regeneracionista i al servei del nacionalisme progressista. Valoren la dimensió social de la poesia, la individualitat es l’única norma per la creació poètica.Joan Maragall imposa l’espòntaneisme creatiu i el verisme com aspectes essencials de la teoria de la paraula viva. Les influències més rellevants d’autors estrangers son Henrik Ibsen, Friederich Nietzsche i Gabrielle d’Annunzio.

→ Simbolisme: expressions decadentistes. S’introdueix en la literatura catalana amb la representació de La intrusa, de Maurice Maeterlinck.

Prerafaelisme:
sacralització de l’art (iconografia religiosa representa l’experiència creativa, pintura). Volen la sublimació de l’art i de l’artista com a portadors d’uns valors superiors i espirituals. Defensen l’art per l’art i un espotaneisme creatiu proper a D’Annunzio.

→ Parnassianisme i classicisme: poetes com Jeroni Zanné, Alexandre de Riquer, Miquel de Palol, Josep Carner o Joaquim Ruyra, volen aconseguir una poesia refinada, elitista i intel·lectualitzada. En vessant classicista, el grup literari més rellevant es l’Escola Mallorquina.

Entradas relacionadas: