Escola satírica valenciana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,74 KB

L’ESCOLA SATÍRICA VALENCIANA


A la segona meitat del Segle XV, les pautes literàries són marcades per la ciutat, i una ciutat rica, en Pau i optimista, com és la València de l'època, el que vol és divertir-se. La ciutat disposarà de dues plataformes bàsiques que afavoreixen la literatura: la tertúlia i el certamen.

Els escriptors valencians s'agrupen en tertúlies. D'una banda hi ha els aristòcrates, i de l'altra hi ha els burgesos i menestrals. El principal representant dels primers és Joan Roís de Corella. Entre els escriptors burgesos valencians destaca Jaume Roig.


Amb el nom d’Escola satírica valenciana es coneix un grup de poetes de la fi del Segle XV i principi del XVI. Podem dir que aquesta escola fou iniciada per Jaume Roig.

Cal dir que la narració satírica valenciana de la segona meitat del Segle XV enllaçava, en definitiva, amb la tradició dels contes plaents.

Obres més destacades: Procés de les olives, de Bernat Fenollar, Joan Moreno i Jaume Gassull; Lo somni de Joan Joan, de Gassull; els anònims Col·loqui de dames i Obra feta per als vells; i Brama dels llauradors de l’horta, de Gassull.


Jaume ROIG

Suposam que va néixer a València a principis del s.XV.

Estudià a Lleida i a París i esdevingué un metge de gran prestigi. Es casà amb Isabel Pellisser i tengué sis fills.

Ocupà càrrecs importants en el govern de la ciutat

Va morir el 1478.

A part de l'Espill només coneixem un poema religiós amb què va concórrer a un certamen del 1474.

Entradas relacionadas: