L'època de l'imperialisme: causes, interessos i conseqüències

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,88 KB

L'època de l'imperialisme

Causes econòmiques i demogràfiques

Les potències europees són superiors econòmicament, militarment, tecnològicament que moltes nacions així que inicien una època de conquesta de nous territoris d’altres continents.

Causes econòmiques i demogràfiques

L’imperialisme és el domini d’un país sobre d’altres per mitjà de la força militar, econòmica o política. En conseqüència la cultura de les colònies queden sotmesos als interessos de la metròpoli.

Els països d’Europa necessitaven buscar nous mercats per vendre el seu excedent. També volien comprar matèries primeres i productes colonials. Volien contractar treballadors estrangers, ja que així la mà d’obra era més barata.

Va haver-hi un augment demogràfic europeu i va provocar l’emigració cap a altres continents.

Interessos polítics i estratègics

Tots els governs volien construir imperis colonials per augmentar el seu prestigi i poder. Les grans potències competien contra elles per controlar regions. Aquests conflictes van acabar provocant la Primera Guerra Mundial.

Motivacions ideològiques

El nacionalisme conservador europeu defensava la superioritat d’algunes nacions. Aleshores es parlava de missió civilitzadora. Moltes vegades això desembocava en el racisme, ja que consideraven l’home blanc superior a altres races. Tan sols alguns sindicalistes van contraposar-se a aquestes idees.

Conquesta, organització i explotació colonial

Tipus de colònies:

  • Colònies d’explotació: territoris destinats principalment a l’explotació econòmica. S’apropiaven de les terres per crear plantacions o mines. La mà d’obra és indígena i barata. La metròpoli exercia una política d’ocupació; els grans funcionaris eren europeus i els petits eren indígenes.

  • Colònies de poblament: enviament massiu de colons europeus a territoris poc poblats. Gran Bretanya enviava colons a Canadà, Austràlia, Nova Zelanda i Sud Àfrica; França enviava a Algèria.

  • Protectorat: territoris dominats per governs europeus i indígenes.

Els grans imperis colonials

El repartiment del món

A partir de l’any 1870, les potències europees controlaven pràcticament tot el món. A causes de les disputes pel domini de territoris africans va sorgir la Conferència de Berlín on van distribuir i repartir les zones.

Les conseqüències de la colonització

L’impacte de la civilització europea

Els europeus van construir infraestructures, van fer canvis en el paisatge… sense tenir el compte les diferències entre tribus. També van introduir mesures higièniques. Va disminuir també l’analfabetisme per culpa de l’aculturació (imposició d’una cultura estrangera).

Les transformacions econòmiques

S’hi van imposar els interessos dels colonitzadors i la vida dels indígenes va empitjorar. Les terres passen a mans dels colonitzadors; s’abandonen els conreus tradicionals i es converteixen en una agricultura que beneficia a la metròpoli.

La mà d’obra indígena és pagada amb salaris molt baixos i s’introdueix l’economia monetària i de mercat. S’enfonsa l’artesania local i s’han d’importar productes europeus.

Els canvis socials i culturals

L’estructura social dels pobles colonitzats pateixen canvis per culpa dels valors aportats de l'estranger. S’implanta una segregació cultural i racial. Els empresaris vivien luxosament mentre que les classes baixes morien de gana.

Les cultures indígenes van perdre la seva identitat, sobretot en aquelles que la seva tradició era oral i no tenien res escrit.

Entradas relacionadas: