Elikagaiak

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Física

Escrito el en español con un tamaño de 2,24 KB

 
1.bereiz itzazu elikagaiak bakunak ala konposatuak.

bakunak substatsia bakar batez osatuta eta konposatuak bat baino geiagos . lipidoak gatza

b- elikagaien subtantsia inorganikoak.
ura : bizi-prosesuen garapenarako funtzesko subtantsia da, gure gorputzaren ehuneko 65 artzen du.
ur gehiena aktibitate handia duten organoetan dago eta gutxiena psaiboetan ura edarien bidez artzen dugu, baita ur portzentaia handiz osatutako elikagaien bidez ere

gatz mineralak : bizitzeko esinbestekoak diren subtantsia inorganikoak dira. 3.a nutrizio beharrak
behar energetikoak , egituirazko beharrak, ur beharrak, gatz mineral beharrak, proteina beharrak, behar funtzionalak.
b kilokaloria: behar dugun energia neurtzeko erabiltsen den unitatea da.
metabolismo basala:norbanako baten energi gaztua da.
5:dieta orekatu
batek bete behar dituen ewskaintza dietetikoak:
egunero balatze energetikoa orekatzea, kalorien jatorria dibertsifikatsea, egunero artzen diren elikaiak banatzea, proteina orniketa egoki bat egitea, bitamina beharrak betetzea, landare-zuntza dietan zartzea
b: mediterranearra: oliba olioa laboreak arrainaegozkariak barazkiak eta fruta.


6.beroanren bidezko kontzerbazioa.
110 etik gora pasteurizazioa 110-140 esterilizazioa. uht 150 gora.
7.desidratasio bidezko kontxerbasioa
lehorketa antzinakoa da,
8. gehigarri motak.koloratzaileak antioxidatzailean,eta kontsebatzaileak zalatzazkoak dira etazapore indartzaileak, lodigarriak,emultsionatzaileaketa egonkortzaileak, edulkortzaileak ez zalatzazkoak.

Entradas relacionadas: