Elikagai taldeak

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en vasco con un tamaño de 11,82 KB

 
  1. Noiz esaten dugu dieta bat, energetikoki, orekatuta dagoela?

    Behar duzun energia eta galtzen duzun energia orekatuta dagoenean

  1. Berdinak dira elikagaiak eta nutrienteak?

    Ez, nutrienteak elikagaietan dauden substantziak dira

  2. Izendatu nutriente energetikoak?

    Karbohidratoak, proteinak, bitaminak  eta gantzak

    1. Elikagai energetikoetatik zeintzuk dira azkarren energia ematen dutenak?

      Karbohidratoak dira azkarren energia ematen dutenak (bigarren azkarrena gantzak dira)

    2. Zertarako erabiltzen dugu guk elikagai energetikoek ematen diguten energia?

      Gorputzeko barne funtzionamendurako erabitzen dugu

    3. Zer da metabolismo basala?

      Bizi funtzioen funtzionamendua

      .
    4. Zein da gure metabolismo basalak erabiltzen duen energia kopurua, gutxi gorabehera?

      Hiru laurden

    5. Zein da bizidunengan ematen diren energia-transformazioak ikertzen dituen zientzia?

      Bioenergia

    6. Non gertatzen da metabolismoa?

      Zeluletan

    7. Zeintzuk dira behar energetikoetan eragina duten faktoreak?

      Adina, sexua, jarduera fisikoa..

    8. Zein unitatetan neurtzen dira nutrienteen energia?

      Kilokalorietan

    9. Zein da nutrienteen funtzioa:

    • Karbohidratoak


      :

      Energia ematea

    • Gantzak:

      Energia gorde eta energia eman

    • Proteinak


      :

      Gure gorputzeko egiturak osatzea

    • Bitaminak


      :

      Zeluletan gertatzen diren errakzio kimikoak martzan jartzeko


  • Kaloria gehien dutenak:

    Oliba-olioa, gurina, txokolatea, almendrak

  • Kaloria gutxien dutenak:

    Azalorea, bakailaoa, erremolatxa, esne osoa, ziazerba, laranjak,

  • Proteina gehien dutenak:

    Babarrunak, dilistak, gazta koipetsua, kakahueteak, oilaskoa, purerako

  • Proteina gutxien dutenak:

    Azukrea, aranak, eztia, gurina, kakahueteak, letxuga, oliba

  • Karbohidrato gehien dutenak:

    Azukrea, mahaspasak, eztia, piku onduak, makarroiak,

  • Karbohidrato gutxien dutenak: aingira, arrautzak, bakailaoa, behi-okela, gurina,

Entradas relacionadas: