Ekonomia eta empresa

Enviado por Aldepó y clasificado en Economía

Escrito el en vasco con un tamaño de 1,94 KB

BILTEGIETAN KONTROLAT BEHARREK ASPEKT GARRAN.

-Gehien kontsumitzen diren produktuen kokapena.

- Gutxien kontsumitzen diren produktuen kokapena.

- Produktu zaharkituak kentzea.

- Inbentarioak, izakien maila kontrolatu ahal izateko.

- Produktuak egoera egokietan mantentzea.

- Apalategiak.

IZAKINEN BALORAZIOA

- Sarreren balorazioa: Kontabilitate arauek finkatzen dute, izakinen sarreren balorazioa erosketaren prezioaren arabera egingo direla. Erosketa prezioa kalkulatzeko kontuan hartuko dira fakturan agertutako prezioa, gehi ondasun horiek biltegiraino heltzeko sortutako gastu gustiak.

- Irteeren eta biltegian dauden izakinen balorazioa: Biltegiko irteerak eta sarrerak baloratzeko hainbat metodo daude:

FIFO (First in first out) Metodo honen bidez izakinen balorazioa egiten dugu ateratzen diren izakinak beti direla biltegian denbora gehien aramaten dutenak. Beraz biltegian azken sartutako izakinak geldituko dira.

BPH batezbesteko prezio hautatuta. Izakinen balorazioa egiteko izakinen prezioa unitarioa sarrera prezioen batezbesteko haztatua izango dela. Hau da dauden izakin guztien prezioa osoa zati izakin kopurua. Beraz batesbezteko haztatu horrek aldatuko du sarrera berri bat gertzaten den bakoitzean.

SOTCKA ERAGITEN DITUEN KOSTUAK

- Erosketa edo produkzio kostua: Hornitzaileari eginiko erosketa kostua edo empresa berak egindako produktu erdi bukatuak direnean, produkzio gastuak.

- Biltegian sartzeko dauden kostu finkoak: garraioarena...

- Biltegiratze kostuak: lokalaren alokaolua.

- Stocken hausturaren kostuak: Bezeroei saltzeko edo produkzioa mantentzeko kantitate nahiko izatea beharrezkoa da, beraz, izakinik gabe gelditzen bada, horrek kostu bat suposatzen du.

Entradas relacionadas: